Προσφατες αναρτησεις

**Στη ζωή μάθε να βάζεις υψηλούς στόχους."Στόχευε για το φεγγάρι... ακόμα κι αν δεν πετύχεις, θα βρεθείς κάπου ανάμεσα στ' αστέρια"**

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Η ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ-ΤΟ ΑΙΜΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ
Δες πώς είναι η καρδιά.Κάνε κλικ στην εικόνα!
πηγή:Ψηφιακό Σχολείο

ΦΕ2 - Μικρή & μεγάλη κυκλοφορία

                                                Παρουσίαση:Γρηγόρης Ζερβός

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ  ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Η λειτουργία της καρδιάς - Κλικ

Η ροή του αίματος στη μικρή και μεγάλη κυκλοφορία.Κάνε κλικ στην εικόνα!

ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ Η ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Η μεταφορά του αίματος από την καρδιά προς τα διάφορα όργανα του σώματός μας γίνεται από τις αρτηρίες. Το αίμα στις αρτηρίες περιέχει οξυγόνο και έχει  κόκκινο χρώμα.
Από τα διάφορα όργανα του σώματός μας το αίμα ρέει προς την καρδιά μέσα από τις φλέβες. Το αίμα στις φλέβες περιέχει διοξείδιο του άνθρακα και έχει  σκούρο χρώμα. Γι' αυτό οι αρτηρίες σχεδιάζονται με κόκκινο χρώμα και οι φλέβες με μπλε.
Οι αρτηρίες και οι φλέβες καταλήγουν σε πολύ λεπτά αγγεία που λέγονται τριχοειδή αγγεία.
Το αίμα  για να φτάσει σε κάθε σημείο του σώματος μας, κινείται στις αρτηρίες με κάποια πίεση. Η πίεση αυτή λέγεται αρτηριακή πίεση και θα πρέπει να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα για να έχουμε καλή υγεία.
Η αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να είναι ούτε υψηλή (υπέρταση) ούτε χαμηλή (υπόταση). Υπάρχουν φάρμακα που, αν χρειαστεί, ο γιατρός μπορεί να μας χορηγήσει.

Πιεσόμετρα
Ειδικά όργανα,τα πιεσόμετρα (αναλογικά και ηλεκτρονικά), μετρούν την αρτηριακή πίεση.

Αναλογία συστατικών του αίματος


Το αίμα αποτελείται από το πλάσμα,και τα κύτταρα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων.Με την κυκλοφορία του αίιματος μεταφέρονται θρεπτικές ουσίες σε όλα τα σημεία του σώματος και μέσω του πλάσματος αποβάλλονται οι βλαβερές ουσίες από αυτό. 

Η σύσταση του αίματος

Αν και το αίμα έχει τα ίδια συστατικά σε όλους τους ανθρώπους, κάποιες ουσίες που βρίσκονται στα ερυθρά αιμοσφαίρια διαφέρουν.
Ανάλογα με τις ουσίες αυτές, διακρίνουμε στους ανθρώπους  4 βασικές ομάδες αίματος: Α, Β, ΑΒ και Ο.


Πρέπει επομένως εκτός από την.....ομάδα που υποστηρίζουμε,να γνωρίζουμε την πιο βασική ομάδα,την ομάδα αίματος που ανήκουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια :