Προσφατες αναρτησεις

**Για να πετύχεις πρέπει να βάζεις στόχους.Στόχευε για το φεγγάρι.Ακόμα κι αν δε φτάσεις,θα έχεις βρεθεί ανάμεσα στ΄ αστέρια.**Quiz On Line:Το τέλος του Βυζαντίου - Μαθήματα 33-36 στο τέλος του blog**

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ..........

Η Ρώμη ήταν χτισμένη πλάι στον  ποταμό Τίβερη.Ναοί,ωραία κτίρια,έργα τέχνης και πολυκατοικίες γέμιζαν την πόλη που έφτανε μαζί με πολίτες και δούλους το ενάμισι εκατομμύριο!!!


Η Ρώμη στις όχθες του πλωτού ποταμού Τίβερη


Δες το βίντεο....
Μια ξενάγηση στην Αρχαία Ρώμη 3dΣτον Παλατίνο λόφο ήταν χτισμένο το παλάτι των αυτοκρατόρων.Οι πλούσιοι Ρωμαίοι ζούσαν σε πολυτελείς μονοκατοικίες (επαύλεις) ενώ οι απλοί πολίτες σε πολυκατοικίες και σε φτωχογειτονιές.

 
Δες το βίντεο....
Φτωχογειτονιά στην αρχαία Ρώμη

Εσωτερικό Ρωμαϊκού Αρχοντικού
Οι κάτοικοι της υπαίθρου ήταν γεωργοί,βοσκοί,τεχνίτες και μικροέμποροι. Οι πλούσιοι γαιοκτήμονες είχαν μεγάλες ιδιοκτησίες γης, όπου είχαν τα σπίτια και τις αποθήκες τους.Για όλα φρόντιζαν οι δούλοι που έμεναν μόνιμα εκεί.
Ρωμαϊκό αγρόκτημα

Πολλές φορές οι δούλοι επαναστατούσαν διεκδικώντας την ελευθερία τους.Η μεγαλύτερη εξέγερση έγινε από το Θρακιώτη Σπάρτακο-ΚΛΙΚ το 70 μ.Χ.Αρχικά κατάφερε να νικήσει τις ρωμαϊκές λεγεώνες.Όμως ο στρατός του στο τέλος νικήθηκε  κι αυτός σκοτώθηκε.

Ο μονομάχος Σπάρτακος από την ομώνυμη ταινία

 Οι μικροϊδιοκτήτες καλλιεργούσαν μόνοι τα μικρά χωράφια για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.Τα παιδιά τους εγκατέλειπαν την ύπαιθρο και αναζητούσαν εργασία στις πόλεις ως στρατιώτες,τεχνίτες και εργάτες στα δημόσια έργα.
Πλούσιοι και φτωχοί πήγαιναν στη Ρώμη για γιορτές και αγώνες.Οι Ρωμαίοι διασκέδαζαν παρακολουθώντας δωρεάν θεάματα-  απάνθρωπα- αρματοδρομίεςμονομαχίες και θηριομαχίες....... Οι αυτοκράτορες πολλές φορές πρόσφεραν και δωρεάν γεύματα στους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. (Άρτο και θεάματα)

Θηριομαχία
Μονομαχίες
Αρματοδρομίες

Οι πλούσιοι Ρωμαίοι διοργάνωναν γιορτές και δεξιώσεις,τα λεγόμενα συμπόσια,όπου έπιναν και έτρωγαν πολύ.
Συμπόσιο
H Ρώμη είχε τέλειο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης.Οι Ρωμαίοι έδιναν μεγάλη σημασία στην καθαριότητα και είχαν φτιάξει δημόσια λουτρά στη Ρώμη και σε πολλές πόλεις.

Ρωμαϊκά λουτρά-Απεικόνιση

Τα αγόρια πήγαιναν σχολείο και μάθαιναν ανάγνωση ,γραφή και αριθμητική.Τα κορίτσια διδάσκονταν τα ίδια μαθήματα στο σπίτι.Αρκετοί Ρωμαίοι είχαν δασκάλους μορφωμένους Έλληνες.
Σχολικά είδη....


Το Κολοσσαίο,αμφιθέατρο θανάτου - ΚΛΙΚ
ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ - ΚΛΙΚΔεν υπάρχουν σχόλια :