Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ
Ο βασιλιάς Γεώργιος μιλά στους εξεγερμένους Αθηναίους

Τον Αύγουστο του 1909 αξιωματικοί του στρατού,συγκεντρώθηκαν στο Γουδί της Αθήνας και κήρυξαν επανάσταση εναντίον του βασιλιά Γεωργίου του Α' ,έχοντας μαζί τους πολλούς στρατιώτες και αρκετούς πολίτες.
Ήταν απογοητευμένοι από τον πόλεμο του 1897,την οικονομική κρίση,τα προβλήματα στη Μακεδονία και στην Κρήτη,την έλλειψη εξωτερικής πολιτικής και τη στασιμότητα στον εξοπλισμό του ελληνικού στρατού.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Οι επαναστάτες με επικεφαλής τον αξιωματικό Νικόλαο Ζορμπά - ΚΛΙΚ,ίδρυσαν το "Στρατιωτικό Σύνδεσμο" και ζητούσαν:
  • την κατάργηση της Βασιλείας ή την αντικατάσταση του βασιλιά,
  • τη βελτίωση του Συντάγματος και
  • αλλαγές στο στράτευμα
ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Μετά το κίνημα στο Γουδί, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραιτηθεί και οι αξιωματικοί κάλεσαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο από την Κρήτη, να αναλάβει την πολιτική τους εκπροσώπηση.


Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν 45 ετών,νομικός και έμπειρος στην πολιτική. Είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός στην Κρήτη, αλλά και επικεφαλής των Κρητικών επαναστατών στο Θέρισο το 1905.
Ο Βενιζέλος, ήρθε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1909 με σκοπό να εκσυγχρονίσει τη χώρα,να εργαστεί για την ένωση των αλύτρωτων περιοχών με την Ελλάδα και να φροντίσει για την οργάνωση και τον εξοπλισμό του στρατού.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ  ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Το Νοέμβριο του 1910 το κόμμα των ''Φιλελευθέρων" του Ελευθέριου Βενιζέλου κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία τις εκλογές.
Το μεταρρυθμιστικό έργο άρχισε από την αναθεώρηση του Συντάγματος με νόμους πιο δίκαιους για τον πολίτη.Μάλιστα για πρώτη φορά η φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο γινόταν υποχρεωτική και δωρεάν.

Το θωρηκτό "Αβέρωφ", το πιο σύγχρονο πολεμικό πλοίο της Ανατολικής Μεσογείου, εντάχθηκε στον ελληνικό στόλο το 1911

Αγοράστηκαν νέα όπλα για το στρατό ,προσκλήθηκαν Γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές, ρυθμίστηκαν εργατικά ζητήματα,δημιουργήθηκαν συνεταιρισμοί, καθιερώθηκαν αργίες και ωράριο εργασίας.

Ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
Έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το  μεγάλο πρόβλημα των αγροτών, μετά τη δολοφονία του ιδεολόγου Μαρίνου Αντύπα - ΚΛΙΚ και τα αιματηρά επεισόδια στο χωριό Κιλελέρ της Λάρισας(1910),που αφορούσε την εκμετάλλευση των κολίγων από τους γαιοκτήμονες.



Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Σ
1.Χώρισε το κείμενο σε παραγράφους και γράψε έναν ταιριαστό πλαγιότιτλο σε καθεμιά.
2.Για ποιους λόγους έγινε το κίνημα στο Γουδί;
3.Ποια ήταν τα αιτήματα των επαναστατών και ο πολιτικός τους εκπρόσωπος;
4.Γιατί ο στρατιωτικός σύνδεσμος επέλεξε τον Ελευθέριο Βενιζέλο;
5.Ποια ήταν τα πρώτα μέτρα του μεταρρυθμιστικού έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου;

Δεν υπάρχουν σχόλια :