Προσφατες αναρτησεις

**Στη ζωή μάθε να βάζεις υψηλούς στόχους."Στόχευε για το φεγγάρι... ακόμα κι αν δεν πετύχεις, θα βρεθείς κάπου ανάμεσα στ' αστέρια"**

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ
Η ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, αν και σκόρπισε απογοήτευση στο λαό και στο στρατό,οδήγησε στην αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους.Η στάση του απέναντι στα εθνικά ζητήματα της Κρήτης και της Μακεδονίας έγινε πιο ενεργή.


 
Το 1905 ξεσπά νέα επανάσταση στο Θέρισο - ΚΛΙΚ της Κρήτης με αίτημα την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.Επικεφαλής της ήταν ο κρητικός πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος.
ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΡΙΣΟ
 

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ


Η εξέγερση τερματίστηκε μετά από διαπραγματεύσεις και η ένωση δεν πραγματοποιήθηκε.To 1908 η Κρήτη επαναστατεί και πάλι.
Η ελληνική Κυβέρνηση, φοβούμενη τα γεγονότα του 1897,δεν αναγνώρισε την ένωση προκαλώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια.


Στη Μακεδονία η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη.Η αναμέτρηση Ελλήνων και Βουλγάρων είχε ενταθεί μετά από το Συνέδριο του Βερολίνου.
Οι Βούλγαροι στοχοποίησαν τους δασκάλους και τους ιερείς των χωριών και οι ένοπλοι αντάρτες,οι κομιτατζήδες,πίεζαν τους κατοίκους να δηλώσουν ότι ανήκουν στη βουλγαρική εκκλησία.(Εξαρχία)

    
Οι Μακεδονομάχοι:Τέλλος Άγρας και Κωνσταντίνος Μαζαράκης

Η ένοπλη πρόκληση δεν έμεινε αναπάντητη.Αξιωματικοί του ελληνικού στρατού,όπως ο Παύλος Μελάς,ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης,ο Τέλλος Αγαπηνός (Άγρας) και οπλαρχηγοί από άλλες περιοχές όπως ο Γεώργιος Τσόντος από την Κρήτη ,ο Παναγιώτης Παπατζανετέας από τη Μάνη και άλλοι, σχημάτισαν ανταρτικές ομάδες αντίστασης.

Οι Έλληνες διπλωμάτες:Λάμπρος Κορομηλάς και Ίωνας Δραγούμης

Τη δράση τους συντόνιζαν οι Έλληνες διπλωμάτες Λάμπρος Κορομηλάς - ΚΛΙΚ (Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη) και ο  Ίωνας Δραγούμης - ΚΛΙΚ (Πρόξενος στο Μοναστήρι),καθώς και δυναμικοί ιεράρχες όπως ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης - ΚΛΙΚ.
Ο Παύλος Μελάς με τη σύζυγό του Ναταλία και το γιο του Μίκη.

Ο θάνατος σε ενέδρα του γενναίου αξιωματικού Παύλου Μελά-ΚΛΙΚ (Μίκης Ζέζας) στο χωριό Στάτιστα - σημερινό Μελάς - της Καστοριάς, στις 13 Νοεμβρίου 1904,κινητοποίησε τους Έλληνες και  έκανε την κυβέρνηση πιο δυναμική στη διεκδίκηση της Μακεδονίας......
Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ


Η ελληνική αντεπίθεση ανέκοψε τον επεκτατισμό των Βουλγάρων.Ο Μακεδονικός αγώνας 1904-1908 τερματίστηκε όταν εμφανίστηκαν οι Νεότουρκοι.
Αυτοί ήταν φιλελεύθεροι Τούρκοι που επαναστάτησαν, αντιδρώντας στην απολυταρχική εξουσία του Σουλτάνου και τις παρεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Αρχικά υποσχέθηκαν παραχώρηση δικαιωμάτων και ισότητα σε όλους τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κι έτσι κέρδισαν υποστηρικτές.
Ο αγώνας για την Μακεδονία θα συνεχιζόταν στους Βαλκανικούς Πολέμους.......

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ:ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ


ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Σ
1.Χώρισε το κείμενο σε παραγράφους και γράψε έναν ταιριαστό πλαγιότιτλο για καθεμιά.
2.Ποιες ήταν οι αρνητικές και θετικές συνέπειες του πολέμου του 1897;
3.Τι συνέβη στο Θέρισο το 1905;
4.Τι ήταν οι κομιτατζήδες και γιατί στάλθηκαν στη Μακεδονία;
5.Πώς αντέδρασαν οι Έλληνες στις προκλήσεις των Βουλγάρων στις αρχές του 20ου αιώνα;
6.Ποιος ήταν ο Παύλος Μελάς και ποιο το τέλος του;
7.Είχε αποτελέσματα ο θάνατος του Παύλου Μελά  στην εξέλιξη του Μακεδονικού Αγώνα;
8.Τι ήταν οι Νεότουρκοι;Δεν υπάρχουν σχόλια :