Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ:ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

 

        https://1821.crete.gov.gr

Οι ψηφιακοί διαδικτυακοί χάρτες αποτελούν ένα σημαντικό διδακτικό μέσο για την υποστήριξη του μαθήματος της Ιστορίας που καλείται ο εκπαιδευτικός να το ενσωματώσει στο πρόγραμμα και στη διδασκαλία του. Καθώς δεν είναι στατικές εικόνες επάνω σε ένα χαρτί, αλλά δυναμικές απεικονίσεις στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του κινητού τηλεφώνου ή της  ταμπλέτας καθίστανται πιο αποδοτικοί, περισσότερο ελκυστικοί και πιο σύγχρονοι στον γεωγραφικό προσανατολισμό των παιδιών και στην αναπαράσταση των ιστορικών πληροφοριών που, κατά ένα τρόπο, «ζωντανεύουν» μπροστά τους.

Κυρίως, όμως, διακρίνονται από μια πολύ σημαντική ιδιότητα, την αλληλεπίδραση, μέσω της ψηφιακής διαδικτυακής πλοήγησης-περιήγησης στη νεότερη ιστορία, στην περίπτωσή μας στην νεότερη ιστορία της Κρήτης, κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1830). ΚΛΙΚ  Ε Δ Ω


Επιλέγοντας τους «επαναστατικούς τόπους» του χάρτη, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες αποκτούν πρόσβαση σε σύντομα κείμενα, για κάθε επαναστατικό γεγονός, οπτικοακουστικό υλικό και σε σχετικές ιστορικές πηγές. Αν και το υλικό προσφέρεται για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μαθητές της ΣΤ τάξης στην Τοπική Ιστορία.

Η εκπαιδευτική δράση εντάχθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Μια μεγάλη απόφαση

"Την άνοιξη του 1821, με το άκουσμα της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, μπήκε με ορμή και η Κρήτη στον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Οθωμανική Αυτοκρατορία πολλά χρόνια πριν το 1821 ήταν ιδιαίτερα έντονα στην Κρήτη. Οι τοπικοί αγάδες και γενίτσαροι αψηφούσαν τους απεσταλμένους του Σουλτάνου και τυραννούσαν τους χριστιανούς κατοίκους, ειδικά μετά την αποτυχία της Επανάστασης του Δασκαλογιάννη 50 χρόνια νωρίτερα.

Οι συνθήκες της οθωμανικής κατάκτησης είχαν οδηγήσει σε μεγάλα ποσοστά εξισλαμισμού  των Κρητικών με αποτέλεσμα το 1821 η Κρήτη να έχει περίπου 300.000 κατοίκους, μισούς χριστιανούς και μισούς μουσουλμάνους, τους λεγόμενους Τουρκοκρητικούς. Η κατάσταση δηλαδή ήταν πολύ διαφορετική από άλλες επαναστατημένες περιοχές, όπου οι χριστιανοί ήταν ξεκάθαρα περισσότεροι. Παρ’ όλα αυτά, και παρά τη μικρή προετοιμασία του νησιού για εξέγερση από την Φιλική Εταιρεία, η Επανάσταση θα ξεσπάσει και στην Κρήτη".

Απόσπασμα από την ψηφιακή πηγή https://1821.crete.gov.gr



 ΠΗΓΈΣ:https://1821.crete.gov.gr/
         https://agonaskritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :