Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ:Προετοιμασία Επανάληψης Β' Ενότητας - ΤΕ Εργασίες σελ.13 άσκηση 8,σελ. 15 άσκηση 13 & σελ. 17 ασκήσεις 17,19***

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ.Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΕΛΜΟΥ

Η λίμνη Τσιβλού


Η Ζαρούχλα
Συναντάται στην ορεινή περιοχή της δημοτικής ενότητας Ακράτας του δήμου Αιγιαλείας σε υψόμετρο 700 μέτρων στο δρόμο προς Ζαρούχλα.Απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Ακράτας και 52 χιλιόμετρα από το Αίγιο.Είναι μια από τις λίγες ορεινές λίμνες της Ελλάδας που βρίσκεται στο βάθος παλιάς κοιλάδας του ποταμού Κράθη, στις υπώρειες του Χελμού, περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση.


Η δημιουργία της λίμνης

Έχει ιστορία περίπου εκατό ετών.Μέχρι το 1913 εκεί υπήρχε μια ανοιχτή καλλιεργήσιμη κοιλάδα του χωριού Συλίβαινα και του οικισμού Τσιβλού όπου ο Κράθης κυλούσε τα νερά του.Δυτικά βρισκόταν ένας μικρός παραπόταμός του και ανατολικά, πιο ψηλά στην πλαγιά του βουνού Γερακάρι, το χωριό της Συλίβαινας γεμάτο ζωή.Οι κάτοικοι γνώριζαν ότι τα σπίτια τους ήταν σε επικίνδυνο σημείο.Συχνά γίνονταν μικρές κατολισθήσεις και ακούγονταν υπόκωφοι ήχοι.
Ο χειμώνας του 1912-13 ήταν βαρύς με πολλές βροχές και χιόνια.Το Μάρτιο του 1913 υπήρχαν ενδείξεις μεγάλης κατολίσθησης γιατί θόρυβοι και μικροσεισμοί ήταν καθημερινό φαινόμενο.Οι κάτοικοι, ορθά ευτυχώς, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Την Κυριακή 24 Μαρτίου 1913, τις απογευματινές ώρες ,έγινε η μεγάλη κατολίσθηση.Ξεκίνησε από υψόμετρο 1600 μέτρων, κάλυψε απόσταση μήκους 5 χιλιομέτρων και πλάτους ενός.Τα χώματα έπεσαν στη συμβολή του Κράθη με τον παραπόταμό του στον οικισμό Τσιβλού, φράζοντας τα νερά τους και δημιουργώντας δυο λίμνες,του Κράθη και του Τσιβλού.
Η λίμνη και ο Χελμός
Το μισό βουνό Γερακάρι είχε πέσει στην κοιλάδα,ενώ η Συλίβαινα και ο Τσιβλός σβήστηκαν από το χάρτη.Τέσσερις άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν χάθηκαν.Ο τόπος θύμιζε εικόνα βιβλικής καταστροφής. Δύο λίμνες είχαν δημιουργηθεί πλέον στην κοιλάδα.Οι κάτοικοι με όσα υπάρχοντά τους έσωσαν,μεταφέρθηκαν στον ομώνυμο σημερινό οικισμό.

Η φύση δεν είχε πει την τελευταία της λέξη......

Το καλοκαίρι του 1913 ο κάμπος της Ακράτας υπέφερε από ξηρασία.Τα νερά του Κράθη από τα οποία αρδρευόταν η περιοχή έμεναν εκγλωβισμένα στη μεγαλύτερη λίμνη του.Το φθινόπωρο  του 1913 και ο χειμώνας  ήρθαν με πολλές βροχές και χιόνια.Οι κάτοικοι καταλάβαιναν ότι μια "ωρολογιακή βόμβα" ήταν έτοιμη να πνίξει τον τόπο τους.Τα χώματα της κατολίσθησης του όρους Γερακάρι ήταν πολύ σαθρά για να ανακόψουν τον αυξανόμενο όγκο των νερών του ποταμού.

Έτσι στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανίων του 1914, ένα τεράστιο υδάτινο ποτάμι έσπασε το φράγμα και μέσα σε λίγα λεπτά τόνοι νερού και φερτά υλικά έφτασαν στον Κορινθιακό κόλπο.Έλατα, πεύκα, ξύλα, έπιπλα,και άλλα υλικά από τη Συλίβαινα βρέθηκαν στη θάλασσα.Ο υδάτινος χείμαρρος δημιούργησε το φαράγγι κάτω από τη λίμνη Τσιβλού και γκρέμισε το παλιό πέτρινο γεφύρι του ποταμού με τα επτά τόξα που ένωνε την περιοχή με το Αίγιο και την Κορινθία.
Αντίθετα από τη λίμνη του Κράθη, η λίμνη του Τσιβλού παρέμεινε στη θέση της. Φαίνεται πως ο όγκος των νερών που μαζεύτηκαν ήταν μικρός, για να μπορέσει να σπάσει τον τεράστιο όγκο από τα υλικά της κατολίσθησης -τα οποία εν τω μεταξύ έχουν δασωθεί και σταθεροποιηθεί. Έτσι η λίμνη του Τσιβλού παραμένει να μας θυμίζει ένα από τα εντυπωσιακότερα, μεγαλύτερα και πιο δραματικά φαινόμενα κατολίσθησης που έγιναν στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Η λίμνη Τσιβλού σήμερα

Καθώς περνούσαν τα χρόνια τα δάση άρχισαν να αναπτύσσονται και να καλύπτουν τα χώματα της κατολίσθησης. Σήμερα γύρω από τη λίμνη επικρατούν δάση με μαυρόπευκα, έλατα και χαλέπια πεύκα. Καθώς το τοπίο γύρω από τη λίμνη σιγά-σιγά έβρισκε το φυσικό του χαρακτήρα, όλοι άρχισαν να διαπιστώνουν ότι η λίμνη, ανεξάρτητα από το βίαιο τρόπο με τον οποίο γεννήθηκε, ήταν πλέον ένα πολύ όμορφο μέρος και έγινε δημοφιλής χώρος για αναψυχή.
πηγές:http://hikingexperience.gr
            Δήμος Αιγιάλειας
            ΚΠΕ Ακράτας
            Εφημερίδα "Πελοπόννησος"
            Youtube
Google maps
            El Wikipeidia
Η θέση της στο χάρτη

Ο υγροβιότοπος της λίμνης Τσιβλού - ΚΠΕ Ακράτας (σε μορφή pdf) Κ Λ Ι Κ

Η λίμνη Τσιβλού και ο οικισμός Τσιβλός - Κ Λ Ι Κ



1η Διημερίδα Δικτύου Πόλεων με Λίμνες

Δεν υπάρχουν σχόλια :