Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ:Προετοιμασία Επανάληψης Β' Ενότητας - ΤΕ Εργασίες σελ.13 άσκηση 8,σελ. 15 άσκηση 13 & σελ. 17 ασκήσεις 17,19***

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

21η ΜΑΡΤΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ


Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.
«Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του.  Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο»                                                                                                                                                                                                                 Nelson Mandela

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων , UNICEF επισημαίνει 4 βασικές αρχές για την καταπολέμηση του ρατσισμού:

1.Δίνουμε προτεραιότητα στα παιδιά γιατί είναι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού.

2.Κανένα παιδί   στο   περιθώριο. Στόχος   της UNICEF   είναι η  εξασφάλιση πιστοποιητικού γέννησης   για  κάθε παιδί. Παιδιά που δεν υπάρχουν  επίσημα δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

3.Η Εκπαίδευση είναι το κλειδί  για τη δημιουργία   μιας νέας γενιάς   που θα είναι ανεκτική. Για να μπει ένα τέλος στο φαύλο κύκλο  των διακρίσεων της στέρησης και του αποκλεισμού. Ποιοτική    εκπαίδευση   ώστε  τα παιδιά να  αναπτυχθούν  στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματα των άλλων.

4. Τα παιδιά ως μέσο αλλαγής. Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι πρέπει να εφοδιάζονται με τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αποδοχής και της εκτίμησης της διαφορετικότητας σε οποιαδήποτε κοινωνία και να ζουν.
πηγές:Σαν Σήμερα
Unisef
   Youtube


Δες τα βίντεο!




Δεν υπάρχουν σχόλια :