ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ
Ο Μεσοπόλεμος είναι η χρονική περίοδος 1918-1939 ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους για την Ευρώπη,ενώ για την Ελλάδα αρχίζει το 1922 και τελειώνει το 1940.
Είναι μια περίοδος κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής.Η Μικρασιατική καταστροφή επισφραγίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάννης- ΚΛΙΚ.
1923:Ανταλλαγή πληθυσμών
Η Ελλάδα αποσύρθηκε από τη Σμύρνη,την Ανατολική Θράκη,τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο,ενώ τα Δωδεκάνησα παρέμειναν στην Ιταλία. Αποφασίστηκε "ανταλλαγή πληθυσμών" ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία με βάση το θρήσκευμα.Εξαιρέθηκαν οι Χριστιανοί Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου και οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.
Την άνοιξη του 1924 πρώτα η Βουλή και κατόπιν ο λαός με δημοψήφισμα επικυρώνουν το πολίτευμα της Αβασίλευτης Δημοκρατίας, με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου - ΚΛΙΚ πρώτο πρωθυπουργό και τον Παύλο Κουντουριώτη Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Αλέξανδρος Παπαναστασίου
Η χώρα βρίσκεται κλονισμένη από τη στρατιωτική ήττα του 1922 και εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες, δέχτηκε ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Σμύρνη,τον Πόντο,την Aνατολική Θράκη,τη Βουλγαρία και τη Σοβιετική Ένωση!
Τα προβλήματα αυξήθηκαν με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929,ενώ το κύριο μέλημα του κράτους ήταν να βρεθεί στέγη και απασχόληση για τους 'Ελληνες πρόσφυγες.
Έλληνες πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη
Η Μακεδονία,η Δυτική Θράκη και η Αττική δέχτηκαν το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που ενίσχυσαν το ελληνικό στοιχείο.Αργότερα δημιουργήθηκαν οικισμοί για τη στέγασή τους.
Η παρουσία των προσφύγων τόνωσε τον αστικό και αγροτικό πληθυσμό και συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου.
Κατά το Μεσοπόλεμο η Ελλάδα ταλανιζόταν από εσωτερική πολιτική αστάθεια με εξαίρεση ένα διάστημα πρωθυπουργίας του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928-1932).Δεν έλειψαν τα πραξικοπήματα που οργάνωναν αξιωματικοί του στρατού.
Στην Ευρώπη η μεγάλη οικονομική κρίση έφερε την άνοδο φασιστικών καθεστώτων στη Γερμανία,την Ιταλία και σε άλλες χώρες με τα σύννεφα του πολέμου πάλι να ξεπροβάλλουν....
Χώρες με δημοκρατικό και φασιστικό καθεστώς
Στην Ελλάδα καθώς τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα μεγάλα προβλήματα του λαού,ανέλαβε την εξουσία ο υπουργός Στρατιωτικών Ιωάννης Μεταξάς,κατόπιν υπόδειξης του βασιλιά Γεωργίου του Β' που είχε επιστρέψει.
Στις 4 Αυγούστου 1936 επέβαλε δικτατορία και άσκησε διώξεις εναντίον των αντιπάλων του.Προσπάθησε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα να προσεγγίσει εργάτες και αγρότες με κοινωνικά μέτρα.
Ως έμπειρος στρατιωτικός,φρόντισε να προετοιμάσει τη χώρα για τον πόλεμο που ερχόταν και παρότι επικαλούνταν την αυστηρή ουδετερότητα,ακολούθησε σταθερή πολιτική φιλίας με τη Μεγάλη Βρετανία,τη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του τότε κόσμου.
Αθήνα 1930 - Ομόνοια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου