Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ, Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ



Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός. Η ημέρα αυτή περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων.
Δέκα ημέρες ύστερα από την ανάληψη του Χριστού οι μαθητές γύρισαν στα Ιεροσόλυμα στο ίδιο σπίτι. Εκεί μαζί με τη μητέρα του Ιησού και αρκετούς πιστούς προσεύχονταν καθημερινά. Μάλιστα ζήτησαν από το Θεό να τους παρουσιάσει τον καλύτερο για να πάρει τη θέση του Ιούδα. Διάλεξαν με κλήρο τον ενάρετο Ματθία ως το δωδέκατο Απόστολο, ο οποίος επιθυμούσε τη φώτιση του Θεού για να φανεί αντάξιος στο αποστολικό του αξίωμα.
Εκείνο το πρωί ξαφνικά ακούστηκε μια παράξενη βοή σαν δυνατός αέρας που γέμισε το σπίτι, και  γλώσσες φωτιάς στάθηκαν πάνω από το κεφάλι κάθε μαθητή. Ήταν το Άγιο Πνεύμα! Η επιφοίτησή Του, τους καθάρισε από τις αμαρτίες, τους φώτισε το νου και τους θέρμανε το θείο ζήλο, ώστε να γίνουν αργότερα οι πρεσβευτές του χριστιανισμού σε όλη την Οικουμένη.
Στα πλήθη που μαζεύτηκαν, ακούγοντας τη βοή, οι Απόστολοι με πρωτοφανές θάρρος διηγούνταν τα μεγαλεία του Θεού. Όλοι άκουγαν έκπληκτοι και με απορία, ο καθένας στη δική του γλώσσα, τους μαθητές του Χριστού. Όλοι τους απορούσαν για την πολυγλωσσία αυτή των Αποστόλων. Όσοι τους γνώριζαν σαν αγράμματους ψαράδες της Γαλιλαίας, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τη μεταβολή αυτή. Στο απορημένο πλήθος των συγκεντρωμένων ανέλαβε να μιλήσει ο Απόστολος Πέτρος κάνοντας το πρώτο κήρυγμα!
Στο τέλος κάλεσε όλους τους συγκεντρωμένους να μετανοήσουν και να βαπτιστούν στο όνομα του Χριστού, για να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους και να πάρουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.
Εκείνη τη μέρα  πίστεψαν και  βαπτίστηκαν με χαρά περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι. Οι νέοι αυτοί πιστοί μαζί με τους Αποστόλους και όσους άλλους είχαν πιστέψει παλιότερα, αποτέλεσαν την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία. Το Άγιο Πνεύμα από εκείνη τη μέρα, όπως ο ίδιος ο Χριστός είχε υποσχεθεί στους μαθητές του καθοδηγεί την Εκκλησία και δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να γνωρίσουν την αλήθεια. Και αυτή η αλήθεια είναι ο Χριστός και ο νέος τρόπος ζωής που προτείνει στους ανθρώπους.
Κάθε πιστός παίρνει το Άγιο Πνεύμα, πού μένει στην Εκκλησία, με τα ιερά μυστήρια. Ιδιαίτερα το μυστήριο του Χρίσματος μεταδίδει στο βαπτιζόμενο τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και τον κάνει απόστολο του Χριστού. Γι' αυτό λέγεται και προσωπική Πεντηκοστή του ανθρώπου.
Χωρίς το Άγιο Πνεύμα είμαστε φτωχοί και αδύνατοι, μόνοι και απελπισμένοι, ακόμη και όταν νομίζουμε ότι τα ξέρουμε και τα μπορούμε όλα.
Το Άγιο Πνεύμα ολοκληρώνει την προσωπικότητα του ανθρώπου.

πηγή:http://users.sch.grH_Penthkosth.htm
                                          
Α Π Ο Λ Υ Τ Ι Κ Ι Ο

 Ευλογητός ει, Χριστέ ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον, και δι' αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια :