Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ!


πηγή φωτο:aigialeiasport.gr
Ένα μικρό αφιέρωμα στην ομάδα της πόλης και της καρδιάς μου!

Ο Παναιγιάλειος Γυμναστικός Σύλλογος είναι αθλητικός ποδοσφαιρικός σύλλογος του Αιγίου με ημερομηνία ίδρυσης την 25η  Φεβρουαρίου 1927.
Η 25η Φεβρουαρίου του 1927, είναι η ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου από μία ομάδα Αιγιωτών μεταξύ των οποίων ήταν και οι Ν. Γαρδενιώτης, Γ.Σακελλαρόπουλος, Ηρ.Αναστασόπουλος, Κ. Ηλιόπουλος, Κ. Λυριτζής, Χρ. Παπανδιανός κ.ά. 

Το πρώτο καταστατικό του Παναιγιαλείου Γ.Σ


O ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ

Μερικοί από τους προέδρους του συλλόγου εκείνης της εποχής ήταν και οί : Νίκος Κουγεβετόπουλος, Ανδρέας Κουνινιώτης, Σπήλιος Παναγόπουλος. 
Από την ενδεκάδα της προπολεμικής εποχής θυμόμαστε τους : Πάνο Σουφλή(σπουδαίος τερματοφύλακας και διαιτητής μετά), Μουρίκη Παναγιώτη, Μανουσάκη Χαράλαμπο, Κολάη, Αρμένη, Κ.Παναγόπουλο (Πάππο), Αγγ.Ζουρόπουλο, Ζαϊρα, Μπούρα, Μοσχοχλαϊδή, Ντίνο Φούκα, Σκλήρη, Δεληγιάννη, Κούκα, Κόλλια, Μεντζελόπουλο, Μόσχο, Στάγια, Σκαρτσίλα, Ζακαπίδα, Μουρτζούχο, Πιρπιρή, Γκούμα κ.ά. 
Την εποχή εκείνη το στάδιο ήταν περιφραγμένο με σανίδες και όσοι δεν είχαν εισιτήριο έβλεπαν από τις χαραμάδες. Από τα παιχνίδια ξεχώριζαν οι αγώνες με την Παναχαϊκή γιατί κατέληγαν πάντα σε τσακωμό. 

Π.Γ.Σ.-ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ...... ΣΑΝΙΔΕΣ

Ο προπονητής που έβαλε τις βάσεις για την πορεία του Παναιγιάλειου ήταν ο Δημήτρης Κόλλιας από τη Θεσσαλονίκη. Νίκη - σταθμός για τον Παναιγιάλειο ήταν επί της Μικτής Θεσσαλονίκης με 3-1. 
Μετά το μάτς μαζεύτηκαν οι φίλαθλοι κάτω από το Παναγιωτοπουλέικο και πανηγύριζαν υπέρ του Παναιγιαλείου. Βγήκε τότε στο μπαλκόνι ο Βασίλης Κατσιμπίρης και έβγαλε λόγο αρχίζοντας με τη φράση "Άλκιμοι Θεσσαλονικείς".
Η ομάδα συμμετείχε στα πρωταθλήματα της Ένωσης Πατρών με αρκετές επιτυχίες.
Το γήπεδο με τη δυτική εξέδρα και το στίβο εγκαινιάστηκε το 1949 και το 1961 χτίστηκε η ανατολική εξέδρα που αύξησε τη χωρητικότητά του στις 15.000 και ήταν το μεγαλύτερο γήπεδο τότε της επαρχίας!!!!!
O Παναιγιάλειος άρχισε να γίνεται γνωστός στο πανελλήνιο όταν στη δεκαετία του '50 έγινε πρόεδρος ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος και σπουδαίοι ποδοσφαιριστές φόρεσαν τη μελανόλευκη φανέλα.

Ο ΠΓΣ ΤΟΥ 1958 με τους Μπέλλα,Θεοδώρου,Μακρή,Νικολαΐδη,Κορνηλάκη,Μαμάση ...

Η ομάδα απέκτησε χιλιάδες οπαδούς που γέμιζαν το στάδιο - "Κάστρο του Αιγίου"- το αποκαλούσαν οι αντίπαλοι.

Ο ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ-ΟΙ ΑΙΓΙΩΤΕΣ ΦΙΛΑΘΛΟΙ
Η μεγάλη  ιστορία της ξεκίνησε το 1956, όταν η ομάδα βγήκε πρωταθλήτρια Δυτικής Ελλάδας και έχασε τον τίτλο από την πρωταθλήτρια Πατρών τη μεγάλη Παναχαϊκή  στα μπαράζ του 1956 και 1957.
Στις 7 Δεκέμβρη του 1958, στο τρίτο και τελευταίο μπαράζ στο ουδέτερο Μεσολόγγι,(οι ομάδες είχαν από μια νίκη)μεταξύ των αιώνιων αντιπάλων, ο Παναιγιάλειος κερδίζει 2-0 μπροστά σε 8.000 θεατές!! την Παναχαϊκή με δυο γκολ του σέντερ φορ της Εθνικής Ελλάδας Λάκη Σοφιανού και γίνεται υπερπρωταθλητής.
Και δε σταμάτησε εδώ.....Ύστερα από ένα νέο αγωνιστικό μαραθώνιο,ανακηρύσσεται πρωταθλητής Νοτίου Ελλάδας επικρατώντας του ΟΦΗ της Καλαμάτας και του Παγκορινθιακού σε διπλούς αγώνες.
Εισέρχεται στην Α' Εθνική(Πανελλήνιο πρωτάθλημα)των 10 ομάδων και στην πρώτη εμφάνιση της αποσπά ισοπαλία 1-1 από τον ΠΑΟΚ στη Τούμπα,ηττάται 1-0 στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό και κάνει την έκπληξη μπροστά σε 12.000 θεατές που κατακλύζουν το στάδιο κερδίζοντας 1-0 τον Ολυμπιακό!!!!

Ο διεθνής Νικολαΐδης μετά από νικηφόρο αγώνα του ΠΓΣ με τον Ολυμπιακό!

Συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο,ιστορικό δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ το Μάρτιο του 1959,ο αγώνας του Π.Γ.Σ. με τη Δόξα Δράμας 2-2.



ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟ-ΠΟ ΜΕ ΤΟΝ Π.Γ.Σ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!
πηγή:eviasport
Ο Παναιγιάλειος είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα της περιοχής μας που πήρε μερος την επόμενη χρονιά,τον Οκτώβριο του 1959, στο πρώτο πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας (μαζί με τη Δόξα Δράμας, τον Παγκορινθιακό και τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης) και έχει συμμετάσχει σε όλες τις εθνικές κατηγορίες. 



Φάσεις από τους αγώνες του ΠΓΣ στο Καραΐσκάκη με τον Ολυμπιακό και στο στάδιο με την ΑΕΚ

Γνώρισε στιγμές δόξας στην Α' Εθνική,όπου παρέμεινε μέχρι το 1966,έχοντας γενικό αρχηγό τον ανεπανάληπτο Αστέριο Μπέλλα. 
Αλλά και αργότερα στη Β' Εθνική είχε πολύ καλή ομάδα και οι αγώνες του με τον ΠΑΣ Γιάννινα,τον Παναιτωλικό, την 'Αρτα, την Κόρινθο,την Κέρκυρα,τον Πανηλειακό, την Καλαμάτα, τον Παναργειακό,την Αχαϊκή και άλλες επαρχιακές ομάδες συγκέντρωναν πολύ κόσμο!!!! 
Από τα πιο πρόσφατα χρόνια, άξια αναφοράς είναι η πορεία του Παναιγιαλείου για το θεσμό του κυπέλλου την περίοδο 1956-57,1962-63,και1980-81, όταν κατάφερε να φτάσει του "4" της διοργάνωσης και το 1997-98, όταν έφτασε στα προημιτελικά και λύγισε από τον ΠΑΟΚ στην παράταση με 1-3.
Επίσης στη νεότερη ιστορία του έγραψε χρυσές σελίδες στα μπαράζ με την Αχαϊκή-1995- και το Ναυπακτιακό Αστέρα-2001-όπου κέρδισε την άνοδο στην Γ΄Εθνική και την παραμονή του στη Β΄Εθνική.
Ο κόσμος του Αιγίου και οι απανταχού Αιγιαλείς έδωσαν βροντερό παρών στο αλησμόνητο μπαράζ της Λεωφόρου, τον Ιούνιο του 1995,πάνω από 7000 έκαναν Αίγιο την Αθήνα.

Ρεκόρ εισιτηρίων έκανε το 1963 αγωνιζόμενος στην Α' Εθνική, στο Εθνικό στάδιο Αιγίου (Παναιγιάλειος - Ολυμπιακός 1-0) παρουσία 14.119 φιλάθλων.Το ρεκόρ κατέρριψε στη δεκαετία του '80 η Λάρισα.
 Το προσωνύμιο του Παναιγιαλείου ήταν από τη δεκαετία του '50 Μαύρη Θύελλα και του το είχε δώσει η εφημερίδα Αθλητική Ηχώ. Επίσης οι παίκτες του αποκαλούνταν Πασάδες του Αιγίου εξαιτίας του γεγονότος ότι αμείβονταν πλουσιοπάροχα για τα μέτρα εκείνης της εποχής.
Η ομάδα έχει γράψει στην ποδοσφαιρική της ιστορία χρυσές σελίδες αλλά και πέτρινα χρόνια με συνεχείς υποβιβασμούς - ακόμα και στο τοπικό πρωτάθλημα έφτασε το 1988!!
Πολλοί καλοί Αιγιώτες ποδοσφαιριστές φόρεσαν τη βαριά φανέλα της.Για να μην αδικηθεί κανείς θα αναφέρω μόνο το δυναμικό αρχηγό του Π.Γ.Σ. και της Μικτής Πατρών στα χρόνια της Α'Εθνικής -εν ζωή σήμερα- αμυντικό μέσο Ντίνο Μακρή,κορυφαίο ποδοσφαιριστή με το Νο 6 και δάσκαλο για τους νεότερους.
Τη χρονιά 1996-1997 ακούστηκε πρώτη φορά ο ύμνος της ομάδας σε στίχους Μάριου Βαλαβάνη,μουσική Παύλου Χαρώνη και φωνή Χρήστου Παναγιωτόπουλου με κοινή ενορχήστρωση.

Ο ύμνος του Παναιγιαλείου με αφιέρωμα    πηγή:panaigialeiosfans

Είναι μεγάλη τιμή για την Αιγιάλεια το ιστορικό σωματείο του Παναιγιαλείου που, μαζί με την Παναγία την Τρυπητή, μας έκανε γνωστούς στο Πανελλήνιο και ποιος ξέρει...ίσως να τον δούμε στο μέλλον εκεί ψηλά όπου ανήκει..... 





ΕΝΔΟΞΕ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΕ,ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΥ!ΝΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΣΕΙΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :