Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΑΛΥΚΗΣ ΑΙΓΙΟΥ


Αλυκή Αιγίου-Φωτο:Κώστας Σταματόπουλος

Πρόκειται για μια μικρή μικρή παράκτια λιμνοθάλασσα ανατολικά της πόλης του Αιγίου, με καλαμιώνες, αλμυρόβαλτους και παραλία με βότσαλα.



Η  περιοχή είναι δημοφιλής τόπος αναψυχής τους καλοκαιρινούς μήνες αφού εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη παραλία λουομένων της πόλης.



Η ύπαρξή της αποτυπώνεται στο Βενετικό Κτηματολόγιο της Βοστίτσας του 1700 και αναφέρεται στην τοπική ιστορία κατά την Τουρκοκρατία ως τόπος συλλογής αλατιού για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Είναι λιμνοθάλασσα, που τροφοδοτείται από τα νερά της βροχής και μεγάλο μέρος της στεγνώνει το καλοκαίρι. Σήμερα είναι ένας υδροβιότοπος με δυσανάλογα μεγάλη, σε σχέση με το μέγεθός του, αξία που συγκεντρώνει ένα σημαντικό αριθμό μεταναστευτικών πουλιών.
Περισσότερα από 250 είδη (κύκνοι, πάπιες, τσικνιάδες, γλαροειδή, χαλκόκοτες, φοινικόπτερα,φλαμίγκος κ.ά.) έχουν παρατηρηθεί εδώ, καθώς η παρατήρηση πουλιών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή, ειδικά το χειμώνα, όταν εκατοντάδες υδρόβια πουλιά παρατηρούνται εύκολα από το γειτονικό δρόμο.Σε περιπτώσεις εμφάνισης κύκνων έχουν μετρηθεί περισσότεροι από 40.000 επισκέπτες σε διάστημα δύο μηνών όπως συνέβη το χειμώνα του 2001-2002!


Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να αναδειχθεί η περιοχή κι έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία πολλές δράσεις ανάδειξης (περιβαλλοντικά προγράμματα σχολείων, εκθέσεις, οι πρώτες στην Ελλάδα εκδηλώσεις παρατήρησης πουλιών, δημοσιεύσεις κλπ). Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει η Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδας, o Περιβαλλοντικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Αλυκής Αιγίου "Ο Άγιος Νικόλαος" αλλά και ο Δήμος Αιγιαλείας ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες ανθρώπινων δραστηριοτήτων του παρελθόντος.Επειδή είναι ο μεγαλύτερος βιότοπος της βόρειας Πελοποννήσου είναι ανάγκη να προστατευτεί και να αναδειχτεί συστηματικά το συγκεκριμένο οικοσύστημα.


Ανάμεσα στις καλαμιές, στα σπάνια πουλιά, τους βάλτους και τις αμμώδεις παραλίες ή τις παραλίες με κροκάτες και πέτρες, η Αλυκή Αιγίου, αποτελεί έναν ξεχωριστό παράκτιο,υδάτινο κόσμο, ήσυχο, άγριο και απίστευτα όμορφο, έναν κόσμο που σε ηρεμεί και σε γαληνεύει, καθώς δείχνει τόσο διαφορετικός από αυτών των ανθρώπων.



Υπάρχουν μάλιστα, ορισμένες ημέρες όπου το νερό της είναι «καθρέφτης», κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να ζωγραφίζεται η ομορφιά του ουρανού μέσα στην λίμνη.
Είναι ένας κόσμος που θα διάλεγε να ζήσει μια θεά της λίμνης μαζί με τα εξωτικά της, τις νεράιδες και τις νύφες της.
Ένας παράδεισος που είναι μπρος στα πόδια μας…
πηγές:Protionline
        Filodimos
            Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδας
            Patrasevants
Δες το βίντεο!
Βίντεο:youtube-Κώστας Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :