Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης-Στην ερώτηση 4 του blog γραπτή απάντηση στο τετράδιο***

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΤΕΙΧΗ.ΣΑΛΑΜΙΝΑ 480 π.Χ.

Αθηναϊκή τριήρης
Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας- Κλικ δημιούργησε μια ψηφιακή εφαρμογή στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με τίτλο "Τα ξύλινα τείχη" σε ανάμνηση της μεγάλης ναυμαχίας του 480 π.Χ.
Η ιστορία είναι γνωστή.Ο σπουδαίος στρατηγός της Αθήνας Θεμιστοκλής πρόβλεψε ότι οι Πέρσες θα είχαν στόχο την Ελλάδα μετά την Ιωνία.Έτσι ερμήνευσε σωστά το χρησμό του μαντείου των Δελφών για τα "ξύλινα τείχη"πείθοντας τους Αθηναίους να ναυπηγήσουν έναν τεράστιο στόλο από 200 τριήρεις.

Χάρτης της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας
Μετά την πτώση των Θερμοπυλών, οι Πέρσες του Ξέρξη προχώρησαν προς την Αθήνα, την οποία κατέλαβαν εύκολα, γιατί οι Αθηναίοι την είχαν εγκαταλείψει. Μερικοί μόνο γέροντες, μη θέλοντας να ακούσουν τον Θεμιστοκλή ότι τα «ξύλινα τείχη» ήταν τα καράβια, έμειναν στην Αθήνα, κλείστηκαν στην Ακρόπολη κι έφτιαξαν γύρω πραγματικά ξύλινα τείχη. Όπως ήταν επόμενο, όταν έφθασαν οι Πέρσες, τούς σκότωσαν κι έκαψαν την Αθήνα. Σχεδόν με την είσοδο των Περσών στην Αθήνα, αγκυροβόλησε στον όρμο του Φαλήρου και ο περσικός στόλος, έχοντας παραπλεύσει την Εύβοια και το Σούνιο.
Ο Ξέρξης παρακολουθεί έντρομος την εξέλιξη της ναυμαχίας
Το πολεμικό συμβούλιο των Ελλήνων, που έγινε στη Σαλαμίνα, υπήρξε θυελλώδες. Ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης πρότεινε να δοθεί η ναυμαχία στον Ισθμό της Κορίνθου, με κυριότερο επιχείρημα ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα μπορούσαν να καταφύγουν στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα. Μαζί του συντάχθηκαν και οι Κορίνθιοι. Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής επέμενε να γίνει η ναυμαχία στη Σαλαμίνα και μαζί του συντάχθηκαν οι Μεγαρείς και οι Αιγινήτες. Πίστευε ότι εάν οι μικρές ελληνικές δυνάμεις αγωνίζονταν σε ανοιχτή θάλασσα με τον τεράστιο σε όγκο περσικό στόλο δεν είχαν καμία ελπίδα νίκης, ενώ αντίθετα ήταν ιδανικό μέρος για τη ναυμαχία το στενό της Σαλαμίνας, όπου τα πολυάριθμα περσικά πλοία δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, σε μια στιγμή έντασης, ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης σήκωσε τη ράβδο του για να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή. Εκείνος, τότε, ατάραχος τον αποστόμωσε με το περίφημο: «Πάταξον μεν, άκουσον δε».
Ακολούθησε ο τέχνασμα του Θεμιστοκλή που παρέσυρε τους Πέρσες στο στενό της Σαλαμίνας και η επική ναυμαχία ,όπου ο ελληνικός στόλος, αν και αριθμητικά μικρότερος, καταναυμάχησε τον περσικό και τον κατέστρεψε. 
Η περίλαμπρη νίκη των Ελλήνων οφείλεται εν πολλοίς στο στρατηγικό δαιμόνιο του Θεμιστοκλή και στην ανώτερη ναυτική τέχνη των Ελλήνων. Στον Αθηναίο πολιτικό και στρατηγό αποδόθηκαν εξαιρετικές τιμές.

Δες το βίντεο
πηγές:Σαν Σήμερα
                                    Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας
Ο  Πειραιάς, τα λιμάνια του και τα Μακρά Τείχη

Δεν υπάρχουν σχόλια :