Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1981- Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 7


Συμπληρώνονται σήμερα 35 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού που συγκλόνισε τη χώρα και το ποδόσφαιρο.
Ήταν Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 1981 όπου στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" γινόταν το μεγάλο ντέρμπι,του πρωτοπόρου Ολυμπιακού και της δεύτερης ΑΕΚ που είχαν διαφορά μόλις 2 βαθμών.Ο νικητής θα έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τον τίτλο.

Εισιτήριο του αγώνα
Εκείνη την εποχή διεξαγόταν το δεύτερο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου.Ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει το πρώτο και η φιλοξενούμενη ΑΕΚ προσπαθούσε να πάρει και πάλι τα σκήπτρα που είχε χάσει το 1979.
Το γήπεδο άρχιζε να δέχεται κόσμο από τις 12:15 μ.μ. ενώ ο αγώνας ξεκίνησε στις 15:15 μ.μ.Κόπηκαν 35.450 εισιτήριαενώ στο γήπεδο πρέπει να υπήρχαν πάνω από 40.000 θεατές.
Για την ιστορία ο αείμνηστος Πολωνός προπονητής του Ολυμπιακού Κάζιμιρ Γκόρσκι παρέταξε τους:
Σαργκάνη, Κυράστα, Βαμβακούλα,Παπαδόπουλο,Νοβοσέλατς,Κουσουλάκη,Περσία,Νικολούδη, Αναστόπουλο, Ορφανό, Γαλάκο.
Ο Έλληνας προπονητής της ΑΕΚ που είχε ως στόχο τη νίκη ή τουλάχιστο να μη χάσει,ο Μίλτος Παπαποστόλου είχε επιλέξει τους:
Οικονομόπουλο, Αρδίζογλου, Μανωλά, Καραβίτη, Παραπραστανίτη,Θώδη, Βλάχο, Ελευθεράκη, Κώττη, Μπάγεβιτς και Μαύρο.
Ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ στο 30' με το Mάικ Γαλάκο,ο οποίος με κεραυνό έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του νεαρού Ακρατινού τερματοφύλακα της ΑΕΚ ,Οικονομόπουλου.Έτσι τελείωσε το πρώτο ημίχρονο.
Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ έμεινε με 10 παίχτες (δίκαιη αποβολή Μανωλά)και ο Ολυμπιακός μέσα σε 27 λεπτά πέτυχε πέντε ακόμα τέρματα,δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του.Άλλα δύο με το Γαλάκο και τρία με τους Κουσουλάκη,Ορφανό και Βαμβακούλα.

Τα γκολ του αγώνα

Με το σφύριγμα της λήξης πολλοί φίλαθλοι έφυγαν γρήγορα από τη θύρα 7 προς τη θύρα 1 για να αποθεώσουν τους νικητές.Οι πόρτες ήταν κλειστές και μόνο μια μισάνοιχτη.Το κακό δεν άργησε να συμβεί.Όταν γλίστρησε ο πρώτος φίλαθλος ,κάποιοι από τους επόμενους έπεσαν και οι πίσω, που δεν ήξεραν τι γίνεται μπροστά, τους ποδοπάτησαν.Οι αστυνομικοί έσπασαν πολλά κάγκελα και δε θρηνήσαμε περισσότερα θύματα.Το αποτέλεσμα τραγικό:
21 νεκροί ηλικίας 14 ως 40 ετών και 55 τραυματίες.Στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά εκτυλίχτηκαν σκηνές πολέμου, πανικού και αλλοφροσύνης.......
Ποτέ και κανένας δε λογοδότησε για την τραγωδία αυτή στη δικαιοσύνη.Ένοχος ουδείς!

Αθλητική Ηχώ 9/2/1981

Κάθε χρόνο γίνεται στη Θύρα 7 επιμνημόσυνη δέηση από τους φιλάθλους,τους φορείς της πόλης και τη διοίκηση του Ολυμπιακού.

Το μνημείο της Θύρας 7
πηγές:el.wikipeidia
youtube
iefimerida
αθλητική ηχώ
osfp.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :