Προσφατες αναρτησεις

**Για να πετύχεις πρέπει να βάζεις στόχους.Στόχευε για το φεγγάρι.Ακόμα κι αν δε φτάσεις,θα έχεις βρεθεί ανάμεσα στ΄ αστέρια.**Quiz On Line:Το τέλος του Βυζαντίου - Μαθήματα 33-36 στο τέλος του blog**

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στα τέλη του 18ου αιώνα δυο μεγάλες επαναστάσεις συγκλονίζουν τον κόσμο.
Οι άποικοι του Νέου Κόσμου εξεγέρθηκαν κατά των Βρετανών και πέτυχαν την ανεξαρτησία τους.(Η.Π.Α.)
 

 
         Η Αμερικανική Επανάσταση και η πρώτη σημαία των ΗΠΑ με τα 13 αστέρια
Με τη Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας του Τόμας Τζέφερσον, εκφράστηκαν οι φιλελεύθερες ιδέες των επαναστατών και η πλήρης εναντίωσή τους στο πολίτευμα της βασιλείας.(1776)

 
          Τζορτζ Ουάσιγκτων- ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ

    Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας

Η Γαλλική Επανάσταση ήταν μια κοινωνική έκρηξη αγροτών και αστών σε μια εποχή όπου η φτώχεια και η ταξική ανισότητα ταλαιπωρούσαν τη γαλλική κοινωνία.
 
     Ντελακρουά: Η Ελευθερία οδηγεί το λαό
Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ συγκάλεσε στο Παρίσι Γενική Συνέλευση των Τριών Τάξεων(Ευγενείς-Κληρικοί-Αστοί) για να κατανείμει δικαιότερα τους φόρους.
Οι αστοί εξεγέρθηκαν διεκδικώντας την εξουσία και κατέλαβαν το μεσαιωνικό φρούριο της Βαστίλης. Οι χωρικοί στην ύπαιθρο ξεσηκώθηκαν και έκαψαν τα σπίτια των μεγαλοϊδιοκτητών.

        Η κατάληψη της Βαστίλης
'Ετσι άρχισε η γαλλική επανάσταση που πέρασε από τρία στάδια.
Στην πρώτη φάση κυριάρχησαν οι φιλελεύθερες απόψεις και ψηφίστηκε, με προτροπή του Λαφαγιέτ, η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Βασικές αρχές είχε την ελευθερία,την ισότητα και την αδελφοσύνη με την εξουσία να πηγάζει από το έθνος και όχι από το μονάρχη. 
 
Επίσης ψηφίστηκε νέο φιλελεύθερο και δημοκρατικό Σύνταγμα με δικαίωμα ψήφου στους ενεργούς πολίτες που πλήρωναν φόρους,ενώ οι γυναίκες αποκλείστηκαν.
Στη δεύτερη φάση η εξουσία πέρασε στα χέρια ακραίων ριζοσπαστών. (Ροβεσπιέρος-Δαντών-Μαρά) Πολλοί Γάλλοι πολίτες εκτελέστηκαν ως εχθροί του λαού, όπως και οι βασιλείς Λουδοβίκος ΙΣΤ και Αντουανέτα.
 Γαλλική Επανάσταση
Προκλήθηκαν νέες εξεγέρσεις όπου επικράτησαν πάλι οι μετριοπαθείς.
Η εξουσία παραχωρήθηκε σε μια μεγάλη μορφή, το Ναπολέοντα Βοναπάρτη (Κλικ) ο οποίος προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις υπέρ του λαού.

 
 Ο Ναπολέοντας αποθεώνεται στα πεδία των μαχών
'Ομως ο Ναπολέοντας έγινε τελικά αυτοκράτορας και με πολέμους που κράτησαν 20 χρόνια στράφηκε εναντίον όλων σχεδόν των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών και κατέλαβε πολλά εδάφη,φτάνοντας μέχρι τη Ρωσία.

 
    Ρωσικός....χειμώνας
Ο ρωσικός χειμώνας νίκησε το φιλόδοξο Ναπολέοντα και ο ενωμένος στρατός ΆγγλωνκαιΠρώσων (Ουέλιγκτων και Φον Μπλύχερ) του έδωσε το οριστικό χτύπημα στο Βατερλό το 1815.
 ΒΑΤΕΡΛΌ 1815
Οι ιδέες όμως και τα μηνύματα των δυο επαναστάσεων είχαν φτάσει σε όλο τον κόσμο και άναψαν τη σπίθα νέων εξεγέρσεων....... 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.Χώρισε το μάθημα σε παραγράφους και γράψε έναν πλαγιότιτλο για καθεμιά.
2.Ποιος ήταν ο συντάκτης της Διακήρυξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας και ποιες ιδέες εξέφρασε;
3.Ποια ήταν τα αίτια και η αφορμή της Γαλλικής επανάστασης;
4.Ποιες αρχές περιλάμβανε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη που ψηφίστηκε το 1789;
5.Τι ήταν οι ακραίοι ριζοσπάστες και πώς άσκησαν την εξουσία;
6.Πώς κυβέρνησε ο Ναπολέων Βοναπάρτης και πώς τελείωσε η κυριαρχία του;


Παρουσίαση από το Γιάννη Σουδία 8ο Δ.Σ Νάουσας- Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια :