Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ

Η Ευρώπη το 1500 μ.Χ.

Στα μέσα του 14ου αιώνα στη Βόρεια Ιταλία εμφανίστηκε μια πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση που ονομάστηκε "Αναγέννηση"(ΚΛΙΚ) και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.Οι Έλληνες λόγιοι που κατέφυγαν στη Δύση μετά την άλωση της Πόλης το 1453 μ.Χ. βοήθησαν σ΄αυτό, μεταδίδοντας τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.
Κίνημα της Αναγέννησης ήταν ο Ουμανισμός ή Ανθρωπισμός. Η εφεύρεση της τυπογραφίας διευκόλυνε τους Ουμανιστές να διαδώσουν την πίστη στις γνώσεις και στις ανθρώπινες δυνατότητες. (Έρασμος, Βάλλα, Μακιαβέλλι κ.α.)
   
ΟΙ ΟΥΜΑΝΙΣΤΕΣ: ΕΡΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΚΙΑΒΕΛΛΙ
Τέχνες όπως η ζωγραφική,η γλυπτική,η αρχιτεκτονική,η ποίηση και το θέατρο γνωρίζουν μεγάλη άνθιση.Σπουδαίοι καλλιτέχνες γίνονται διάσημοι με τα έργα τους.

 
Μορφή της Αναγέννησης και εκπρόσωπος του Ουμανισμού ήταν ο Ιταλός Λεονάρντο Ντα Βίντσι (ΚΛΙΚ) .Δεξιά ο πίνακας της "Τζιοκόντα"

Ο Μιχαήλ Άγγελος, γλύπτης, ζωγράφος, ποιητής και αρχιτέκτονας στα χρόνια της Αναγέννησης (ΚΛΙΚ) Το γλυπτό της "Αποκαθήλωσης"

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ: ΒΑΤΙΚΑΝΟ - ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΞΤΙΝΑ (ΚΛΙΚ)



Ο Ισπανός συγγραφέας Μιχαήλ Θερβάντες και το άγαλμά του στη Ναύπακτο (πολέμησε στην μεγάλη ναυμαχία τους Τούρκους το 1571),διάσημος για το μυθιστόρημα "Δον Κιχώτης"


Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ή  Ελ Γκρέκο,Κρητικός ζωγράφος,γλύπτης αρχιτέκτονας και το έργο του"Η Κοίμιση της Παναγίας των Ψαριανών"(ΚΛΙΚ)


Ο Άγγλος Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας με τη διάσημη τραγωδία"Ρωμαίος και Ιουλιέτα"(ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ)
Την περίοδο της Αναγέννησης ακμάζουν οι "θετικές επιστήμες" κυρίως η αστρονομία ( Κοπέρνικος-Γαλιλαίος) και η ιατρική.
Οι νέες ιδέες που κατακλύζουν την Ευρώπη,δεν αφήνουν ανεπηρέαστη τη θρησκεία (Θρησκευτική Μεταρρύθμιση).
Το 1517 ο Γερμανός μοναχός Μαρτίνος Λούθηρος εναντιώθηκε στην εξουσία του πάπα της Ρώμης και οι οπαδοί του - Προτεστάντες - ίδρυσαν ξεχωριστή εκκλησία.Το ίδιο συνέβη στην Αγγλία και στην Ελβετία με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Καλβίνο.Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντέδρασε με τη δημιουργία θρησκευτικών ταγμάτων, γεγονός που οδήγησε σε πολεμικές συγκρούσεις Προτεσταντών και Καθολικών.
Για πρώτη φορά στο αγγλικό πολιτικό σύστημα αναπτύσσεται η αρχή της Αντιπροσωπευτικής Εξουσίας, όπου ο λαός εκλέγει τους εκπροσώπους του.

                                 Δον Κιχώτης -Κλικ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1.Τι ήταν η Αναγέννηση και γιατί εξαπλώθηκε;
2.Τι ήταν τo κίνημα του Ουμανισμού και πώς διαδόθηκε;
3.Ποιες τέχνες και επιστήμες προόδευσαν στα χρόνια της Αναγέννησης;
4.Να αναφέρεις όσους σπουδαίους καλλιτέχνες και επιστήμονες μπορείς, που έζησαν στα χρόνια της Αναγέννησης.
5.Πώς ξεκίνησε η Προτεσταντική Μεταρρύθμιση;
6.Ποια εξουσία ονομάζουμε Αντιπροσωπευτική;

Δεν υπάρχουν σχόλια :