Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

H ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Η αρχή της ιστορίας του ποδοσφαίρου.

                 


                    

Βρισκόμαστε στην Αγγλία, τη μητέρα του ποδοσφαίρου και  στην πόλη του Sheffield.Εκείνο το μεσημέρι, στις 24 Οκτωβρίου 1857, δύο φίλοι μέλη του συλλόγου κρίκετ της πόλης, οι Nathaniel Creswick και William Prest,έμελλε να γράψουν το όνομά τους με τη γέννηση του ποδοσφαίρου εκατόν εξήντα τρία χρόνια πριν.

Nathaniel Creswick και William Prest

Η συνάντηση, που δημιούργησε την αρχή της ιστορίας του αθλήματος, πραγματοποιήθηκε σε μία pub στο Parkfield House, στα προάστια του Highfield. Αποφάσισαν να πάρουν ένα παραδοσιακό στην μεσαιωνική Βρετανία και αρχέγονο άθλημα με ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα και την Αυτοκρατορία της Κίνας και να το οργανώσουν. Οι δύο φίλοι έγιναν ιδρυτές της πρώτης ποδοσφαιρικής ομάδας στον κόσμο της Sheffield F.C.όπου το νέο άθλημα θα παιζόταν αποκλειστικά με τα πόδια. Κανείς δεν πίστευε ότι θα  έβαζαν τα ονόματά τους στις χρυσές σελίδες του football-ποδοσφαίρου.

Το έμβλημα της πρώτης ποδοσφαιρικής ομάδας του Σέφιλντ
Με το άκουσμα της δημιουργίας της πρώτης ποδοσφαιρικής ομάδας αρκετοί νέοι έσπευσαν όχι μόνο να τη στελεχώσουν αλλά άνοιξε και η όρεξη δημιουργίας του αντιπάλου δέους. Η δεύτερη ομάδα ήταν η Hallam F.C.με τις μπλε εμφανίσεις.

Το έμβλημα της Hallam F.C.
Οι πρώτοι κανόνες γνωστοί και ως Sheffield Rules περιείχαν οδηγίες για το πώς παίζεται το νέο άθλημα και ήταν ο πρόδρομος των σημερινών Κανόνων του Παιχνιδιού. Μετά από τρία χρόνια και μέχρι να πλαισιωθούν οι ομάδες έχουμε το πρώτο ντέρμπι του μίσους μεταξύ των κόκκινων της Sheffield  και των μπλε της Hallam.Θύμιζε το μεσαίωνα που το παιχνίδι της μπάλας, εξέφραζε τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε γειτονικά χωριά ή μεταξύ φατριών του ιδίου χωριού!

Βέβαια για πολλούς και η 26η Οκτωβρίου 1863 θεωρείται ως επίσημη ημέρα γέννησης του σύγχρονου ποδοσφαίρου, γιατί τότε οι εκπρόσωποι των σωματείων του Forest κατέληξαν σε έναν ενιαίο κανονισμό πειθαρχίας των κανόνων του παιχνιδιού. Στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους οι πρώτοι τρεις κανόνες που έγιναν κοινά αποδεκτοί ήταν:

1. Το μέγιστο μήκος του γηπέδου θα είναι 200 γυάρδες και το μέγιστο πλάτος θα είναι 100. Τόσο το μήκος όσο και το πλάτος θα σημαδεύονται με σημαίες. Το τέρμα θα είναι μεταξύ δυο όρθιων δοκών απόστασης 8 γυαρδών, χωρίς καμιά ταινία η δοκό να τα διασταυρώνει.

2. Με το στρίψιμο του νομίσματος, οι αντίπαλες ομάδες θα επιλέγουν εστίες και ο αγώνας θα ξεκινάει με ένα λάκτισμα από το κέντρο του γηπέδου, από την ομάδα που έχασε στο στρίψιμο. Η αντίπαλη ομάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 10 γυάρδων από την μπάλα, μέχρι να γίνει η σέντρα.

3. Μόλις επιτευχθεί ένα τέρμα, η ομάδα που το δέχτηκε υποχρεούται να κάνει σέντρα. Αμέσως μετά την επίτευξη κάθε τέρματος, οι δύο αντίπαλες ομάδες θα πρέπει να αλλάζουν εστίες.

Το 1893 ιδρύεται επίσημα η Αγγλική Ομοσπονδία Διαιτητών γιατί πλέον χρειαζόταν κάποιος/οι να διευθύνουν τους αγώνες, επειδή το άθλημα κάλπαζε όχι μόνο στην Αγγλία αλλά σε όλο τον κόσμο.

Τι απέγινε όμως η πρώτη ομάδα του Σέφιλντ;

Τα χρόνια περνούσαν και μέχρι το 1878 ο «παρθενικός» σύλλογος αγωνιζόταν με βάσει τους δικούς του κανόνες, τους γνωστούς «Sheffield Rules».Εκείνη τη χρονιά η ομάδα γίνεται μέλος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αφού αποδέχτηκε τους κανόνες ποδοσφαίρου.


Όμως η πρώτη ομάδα του Σέφιλντ δεν έκανε ποτέ κάποια μεγάλη πορεία. Υποσκελίστηκε από τις άλλες δύο ομάδες της πόλης τη Sheffield United και Sheffield Wednesday που έφτασαν μέχρι τα κορυφαία πρωταθλήματα της Αγγλίας. Η πρώτη ομάδα δεν κατάφερε να στεριώσει στις μεγάλες κατηγορίες και αντιμετώπισε για πολλά χρόνια γηπεδικό πρόβλημα. Τελικά βρήκε στέγη σε ένα μικρό γήπεδο σε προάστιο του Σέφιλντ, το «Coach and Horses Ground».

Η έδρα της Sheffield F.C. σήμερα
Μικρό γήπεδο, με τα καθίσματα να μην ξεπερνάνε τα 300 στον αριθμό, αυτό το «στολίδι» έμελλε να γίνει η έδρα του αρχαιότερου συλλόγου. Όπως μπορεί κάποιοι να φαντάζεστε, μοιάζει με εκείνα τα πανέμορφα γήπεδα των ερασιτεχνικών κατηγοριών, που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους απλούς ποδοσφαιρόφιλους.

Παρότι η ομάδα βρίσκεται στην 8η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, υπάρχουν ακόμα οπαδοί της που τη στηρίζουν με αγάπη και σεβασμό. Είναι οι φίλαθλοι που βοηθούν την ομάδα να επιβιώσει σήμερα που το άθλημα έχει χάσει τη ρομαντικότητα και την ομορφιά του, που όλα γίνονται θυσία στο βωμό του χρήματος. Είναι οι 300 του Λεωνίδα -του Σέφιλντ- που τιμούν τη βαριά κληρονομιά της ιστορικής ομάδας τους. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στην πρώτη ομάδα Sheffield F.C.

Χρόνια πολλά στο άθλημα της καρδιάς μας!

Χρόνια πολλά στο βασιλιά των σπορ!

Χρόνια πολλά ποδόσφαιρο!

πηγές:https://eyap.gr-Βαγγέλης Τεπερικίδης

            https://www.e-soccer.gr/afieromata

            https://aigioallsports.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια :