Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ:Προετοιμασία Επανάληψης Β' Ενότητας - ΤΕ Εργασίες σελ.13 άσκηση 8,σελ. 15 άσκηση 13 & σελ. 17 ασκήσεις 17,19***

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ο ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ, 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1944

Η κεντρική πλατεία Πολυχρονιάδη του Αιγίου η σημερινή πλατεία Αγίας Λαύρας το 1950
πηγή φωτο:Εν Αιγίω

Κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία.Εκείνα τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής σημαδεύτηκαν από την πείνα, τις διώξεις, την τρομοκρατία, την αντίσταση, τα βασανιστήρια, την αιχμαλωσία, τις εκτελέσεις, αλλά τη συνωμοσία και την προδοσία...

Είχαν περάσει λίγες μόνο ημέρες από το δράμα και τη σφαγή των Καλαβρύτων από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής.Οι χιτλερικοί πίστευαν ότι θα πανικοβάλλουν τους κατοίκους και θα περιορίσουν τα χτυπήματα των ανταρτών.Όμως η αντίσταση φούντωνε,οι απώλειες μεγάλωναν για τους κατακτητές και οι συνεχόμενες ήττες σε όλα τα μέτωπα του Β΄Παγκοσμίου πολέμου τους εξόργιζαν.
Θέλησαν με τη φρίκη του θεάματος-ήταν ειδικοί άλλωστε-να πολλαπλασιάσουν το φόβο των Αιγιωτών. Η δικαιολογία για αντίποινα σε βάρος των ανταρτών ήταν έτοιμη...

Το αρχοντικό της οικογένειας Πολυχρονιάδη,κτίριο του 19ου αιώνα, ανακαινισμένο σήμερα...

Εκείνο το παγωμένο πρωινό του Γενάρη κρέμασαν στα δέντρα της Πλατείας Πολυχρονιάδη,σημερινή Αγίας Λαύρας,πέντε Έλληνες πατριώτες που είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή μας και ανακρίνονταν στα κρατητήρια της Γκεστάπο στο Αίγιο.
Αυτοί ήταν ο Διογένης Πετρόπουλος από τους Αμπελόκηπους Ακράτας,φοιτητής Νομικής,ο Φώτιος Πουλίτσας από τη Μυρόβρυση Αιγίου,ο Παναγιώτης Φαρδέλας από το Κράθιο,ο Παναγιώτης Μαρούδας από την Πάτρα και ο Δημήτριος; Βερσαράς από την Καλαμάτα.

Η μαρμάρινη επιγραφή στη βάση του μνημείου της πλατείας με τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

Η αδερφή του Διογένη Πετρόπουλου, εκείνο το πρωινό,πήγαινε στο κρατητήριο για να επισκεφτεί τον αδερφό της.
Τα πέντε πτώματα που αιωρούνταν άψυχα και μελανιασμένα,τράβηξαν την προσοχή της.Αμέσως γνώρισε τον αδερφό της και έπεσε λιπόθυμη.Οι Γερμανοί φρουροί των νεκρών,με το δάχτυλο στη σκανδάλη του μυδραλίου, άφησαν ένα παγωμένο γέλιο αντικρίζοντας  σωριασμένη τη γυναίκα.
Οι πέντε κρεμασμένοι,ένας σε κάθε δέντρο στην κάτω μεριά της πλατείας, πέθαναν παλικαρίσια!

Το μνημείο που στήθηκε στον τόπο απαγχονισμού το 1985 επί δημαρχίας Αλέκου Μέγαρη.

Ο Σωτήρης Κουνινιώτης νέος τότε, αρθρογραφούσε στις τοπικές εφημερίδες της εποχής.Εκείνη την ημέρα περνώντας από την πλατεία και βλέποντας αυτό το αποτρόπαιο θέαμα, έγραψε κάποιες σκέψεις, που δημοσιεύτηκαν τριάντα χρόνια αργότερα στην εφημερίδα "Φωνή της Αχαΐας".
Αναφέρω ενδεικτικά δυο φράσεις...Είναι πέντε οι κρεμασμένοι και όμως είναι έξι.Γιατί στην έκτη θηλιά κρέμεται ο πολιτισμός μας που μας κάνει να ντρεπόμαστε για τον άνθρωπο και την κατάντια του...(Το κείμενο ολόκληρο όπως δημοσιεύτηκε βρίσκεται σε τεύχος της εφημερίδας που φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Αιγίου και αυτούσιο στο βιβλίο "Η Αιγιάλεια στην Κατοχή και στην Αντίσταση 1941-44")

Η κάτω μεριά της πλατείας σήμερα.Στο βάθος φαίνεται το παλιό νεοκλασικό ξενοδοχείο ¨Σπλέντιτ" όπου οι Ναζί τοποθετούσαν φυλάκιο με πολυβόλο....

Την ίδια ημέρα οι Γερμανοί, χαράματα, κινήθηκαν με στρατό και οχήματα προς το Κακοχωριό, σημ. Δάφνες.Τους κατοίκους που έπιασαν τους μετέφεραν στο Αίγιο για ανακρίσεις με θηλιές στο λαιμό,για να δημιουργήσουν εντύπωση και να τονίσουν τις προθέσεις τους.
Την επόμενη ημέρα,στις 23 Ιανουαρίου 1944, ενώ το αίμα των πέντε Ελλήνων ήταν νωπό, οι Γερμανοί κρέμασαν στον ίδιο χώρο τον Ιταλό αξιωματικό Κορουμπία Ατίλλιο ο οποίος μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας είχε προσχωρήσει σε μια μικρή ανταρτική ελληνική ομάδα της περιοχής των Καλαβρύτων.Προδόθηκε, συνελήφθη,βασανίστηκε και εκτελέστηκε...


Το Ιστορικό βιβλίο των Γιάννη Μπιναρδόπουλου,Χαράλαμπου Ρούπα και Θεόδωρου Χλιάπα,πηγή της σημερινής ανάρτησης, ως ένδειξη τιμής κι ευγνωμοσύνης για το μαρτυρικό θάνατο των πέντε πατριωτών και την αντιστασιακή δράση τους στην Κατοχή.

Πηγές όπου μπορούμε να αντλήσουμε ιστορικά  στοιχεία για τη φρικτή περίοδο της εποχής στην περιοχή μας  και την ηρωική αντίσταση των προγόνων μας, ενδεικτικά, είναι:

Η Ιστορία της Πόλεως του Αιγίου-Αρίστου Σπυρόπουλου
Καλάβρυτα 1941-1944-Περικλή Ροδάκη
Φλογισμένα Ράσα-Γιάννη Ιωαννίδη
Η Αιγιάλεια στα χρόνια της Κατοχής-Γ.Θ.Παπαγεωργίου
Κατοχικές εικόνες και βιώματα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού-Μίμη Άνθη
Η Αιγιάλεια στην Κατοχή και στην Αντίσταση 1941-44-Γ.Μπιναρδόπουλου,Χ. Ρούπα,Θ. Χλιάπα
Ήμουν Υπεύθυνος-Βασίλη Πριόβολου
Μια Αλυσίδα Μνήμες-Γιάννη Πριόβολου
Περιοδική Έκδοση-Σχεδία της Αιγιάλειας (Ματωμένα γεγονότα της Κατοχής)
Δημοσιεύματα των Κ. Ριζόπουλου, Φ. Ζουρόπουλου, Γ.Θ.Παπαγεωργίου,και άλλων δημοσιογράφων στον τοπικό τύπο...



Δεν υπάρχουν σχόλια :