Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ:Προετοιμασία Επανάληψης Β' Ενότητας - ΤΕ Εργασίες σελ.13 άσκηση 8,σελ. 15 άσκηση 13 & σελ. 17 ασκήσεις 17,19***

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΡΑΓΚΟΥΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1204 μ.Χ.

Οι Σελτζούκοι-Τούρκοι εκτός από τη Μικρά Ασία κατέλαβαν τα Ιεροσόλυμα και τους Αγίους Τόπους.Πλέον οι χριστιανοί προσκυνητές δε μπορούσαν να επισκέπτονται ελεύθερα αυτές τις περιοχές.Πολλοί αιχμαλωτίζονταν, ληστεύονταν, βασανίζονταν και πλήρωναν φόρους στους μουσουλμάνους.
Ο Αλέξιος Α΄ο Κομνηνός,παρά το Σχίσμα των εκκλησιών που είχε προηγηθεί το 1054 μ.Χ.,ζήτησε τη βοήθεια του Πάπα της Ρώμης και των χριστιανών της Δύσης.Ο Πάπας δέχτηκε πρόθυμα ,όχι για να βοηθήσει τους Βυζαντινούς ,αλλά για να βρει ευκαιρία παρέμβασης στην ανατολική εκκλησία.
Σταυροφόροι
Όμως αντί να σταλεί βοήθεια και να αντιμετωπιστεί ο κοινός εχθρός, οι άρχοντες της Δύσης, με την ευλογία του Πάπα, οργάνωσαν εκστρατείες μόνοι τους που τις ονόμασαν Σταυροφορίες-ΚΛΙΚ.Σκοπός τους ήταν να νικήσουν τους Σελτζούκους και να κρατήσουν δικά τους τα κατακτημένα εδάφη.

Οι Σταυροφόροι πολιορκούν τα Ιεροσόλυμα.

Χάρτης των τεσσάρων Σταυροφοριών 1095-1204 μ.Χ.

Στην τέταρτη σταυροφορία - ΚΛΙΚ οι Σταυροφόροι συγκεντρώθηκαν στη Βενετία για να μεταφερθούν με το βενετσιάνικο στόλο στην Αίγυπτο.Οι Βενετοί θα έπαιρναν ως αμοιβή τα μισά κατακτημένα εδάφη και λάφυρα των περιοχών που θα κατακτούσαν οι σταυροφόροι.
 Σταυροφόροι
Τότε εμφανίστηκε ο εκθρονισμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Άγγελος, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια Βενετών και Σταυροφόρων για να ξαναπάρει το θρόνο του.Υποσχέθηκε στους Βενετούς προνόμια και στους Σταυροφόρους χρήματα!!

Οι Βενετοί έξω από την Κωνσταντινούπολη

Έτσι ο Δόγης της Βενετίας Ερρίκος Δάνδολος, οδήγησε τους Φράγκους σταυροφόρους με το στόλο του στην Κωνσταντινούπολη.
Οι Σταυροφόροι καταλαμβάνουν την Πόλη.

Οι σταυροφόροι όταν κατάλαβαν ότι δεν υπήρχαν χρήματα και προνόμια, επιτέθηκαν ξαφνικά στα τείχη της Πόλης που ήταν σχεδόν ανυπεράσπιστα και την κατέλαβαν.Έργα τέχνης, κειμήλια, αγάλματα ,εικόνες, εκκλησίες και μνημεία λεηλατήθηκαν και φορτώθηκαν ως λάφυρα στα πλοία των Βενετών,ενώ χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν.
ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ:Οι Φράγκοι λεηλατούν την Κωνσταντινούπολη, 1204 μ.Χ.

Επί τρεις ημέρες οι Σταυροφόροι λήστευαν και κατέστρεφαν.Δε γλίτωσε ούτε η Αγία Σοφία που απογυμνώθηκε από τα ιερά της σκεύη!


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Σ
1.Γιατί οι χριστιανοί δε μπορούσαν να επισκέπτονται τους αγίους τόπους τον 11ο μ.Χ. αιώνα;
2.Ποιοι ήταν οι πραγματικοί στόχοι του Πάπα της Ρώμης και των Φράγκων σταυροφόρων εκείνη την εποχή;
3.Γιατί άλλαξαν πορεία το 1203 μ.Χ. οι Βενετοί και οι Φράγκοι και βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη;
4.Ποιες καταστροφές έκαναν οι χριστιανοί σταυροφόροι κατά την άλωση της Πόλης το 1204 μ. Χ.;
Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η
Με τη βοήθεια του πρώτου γράμματος συμπλήρωσε σωστά την περίληψη του μαθήματος.
Τον 11ο αιώνα οι Σελτζούκοι κατέλαβαν τα Ι............ και πλέον οι χριστιανοί δε μπορούσαν να επισκέπτονται τους A........  T......... ελεύθερα.Ο Αλέξιος Α΄ο Κ............ ζήτησε τη βοήθεια του Π........ της Ρώμης που δέχτηκε να βοηθήσει για τους δικούς του λόγους.Οι άρχοντες της Δύσης όμως οργάνωσαν μόνοι τους σ............... .Στην τέταρτη σταυροφορία οι σ.................. συγκεντρώθηκαν στη Β........... η οποία θα έπαιρνε ανταλλάγματα για τη διάθεση του στόλου της.
Τότε εμφανίστηκε ο Αλέξιος Ά..........., ο εκθρονισμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ζητώντας βοήθεια από Βενετούς και σταυροφόρους για να πάρει πίσω το θρόνο του.Έτσι οι χριστιανοί σταυροφόροι οδηγήθηκαν στην Κ................... .Όταν κατάλαβαν ότι δεν υπήρχαν χρήματα και δώρα κατέλαβαν την Πόλη.Επί τρεις ημέρες οι κατακτητές λ............, κ............... και έ............ .Δε γλίτωσε ούτε η Α........ Σ.......... από τα εγκλήματά τους τον Απρίλιο του ......... μ.Χ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :