Οι σκλαβωμένοι Έλληνες υπέφεραν τα πάνδεινα από τους Τούρκους κατακτητές. Δέχτηκαν διώξεις, ταπεινώσεις,αδικίες
εξευτελισμούς και βασανιστήρια.
Ο ραγιάς(σκλάβος -υπόδουλος) έπρεπε να πληρώνει :
- κεφαλικό φόρο ή χαράτσι
- φόρο γης
- "φόρο αίματος" ή παιδομάζωμα
Οι Τούρκοι θεωρούσαν τους Έλληνες κατώτερους ανθρώπους που ήταν υποχρεωμένοι να παραμερίζουν, να σκύβουν,να ντύνονται φτωχικά, να ζουν σε άθλιες συνθήκες και να τους ανέχονται ως αφέντες.
Πλήθος οδυνηρών δοκιμασιών πέρασαν οι πρόγονοί μας,όπως ο εξισλαμισμός. Πολλοί βασανίστηκαν και πέθαναν ,γιατί δεν απαρνήθηκαν την πίστη του Χριστού (Νεομάρτυρες) και άλλοι έκαναν ότι έγιναν μωαμεθανοί ,κρυφά όμως παρέμειναν χριστιανοί.(Κρυπτοχριστιανοί)
Αρκετοί ,κυρίως νέοι, στρατολογήθηκαν στις τουρκικές γαλέρες και άλλοι έκαναν αγγαρείες στα δημόσια έργα,δουλέυοντας μέχρι θανάτου.
Μεγάλο χτύπημα δέχονταν οι κάτοικοι των νησιών από κάθε είδους πειρατές, οι οποίοι άρπαζαν σοδειές, ζώα και ανθρώπους ,τους οποίους πουλούσαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.
Αρκετοί Έλληνες που δεν άντεξαν τη σκλαβιά, έφυγαν στις χώρες της Δύσης και ίδρυσαν ελληνικές παροικίες στη Βενετία,Βιέννη,Τεργέστη,Παρίσι,Οδησσό κ.α.
Κυρίως στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, Βλαχία και Μολδαβία συγκεντρώθηκαν πολλοί Έλληνες και πρόκοψαν στα γράμματα,στις τέχνες και στο εμπόριο.
Οι πλούσιες παροικίες πρόσφεραν πολλά στο Γένος.Με τα χρήματα που διέθεσαν φτιάχτηκαν σχολεία, αγοράστηκαν βιβλία, δόθηκε κάθε βοήθεια όπου ήταν δυνατόν στη σκλαβωμένη πατρίδα, κι έτσι προετοιμάστηκε η ελληνική αναγέννηση και ο αγώνας της ανεξαρτησίας.
1.Μπορείς να ερμηνεύσεις τα παρακάτω:
- κεφαλικός φόρος
- φόρος της γης
- φόρος αίματος
- εξισλαμισμός
- κρυπτοχριστιανοί
2.Τι ήταν η ναυτολογία των χριστιανών ραγιάδων;
3.Από τι υπέφεραν τα παραθαλάσσια μέρη και τα νησιά;
4.Γιατί συνέβη σημαντική μετακίνηση των Ελλήνων στο εξωτερικό;Πού οδήγησε αυτό;
5.Τι ήταν οι παροικίες;Ποιες ήταν οι σπουδαιότερες;
6.Ποια ήταν η προσφορά των παροικιών στον ελληνισμό;
7.Με όσα έμαθες σ΄αυτή την ενότητα πιστεύεις ότι ο πληθυσμός των Ελλήνων αυξήθηκε ή όχι και γιατί στα χρόνια της τουρκοκρατίας;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου