Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ


Το αίτημα-σύνθημα

Το Ιστορικό Συγκείμενο περιληπτικά...

Δεκέμβριος 1963: Ξεσπούν αιματηρές ταραχές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Λευκωσία.
Ιούλιος 1965:Σύγκρουση του νόμιμου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που οδηγεί σε παραίτηση τον πρωθυπουργό. Ξεσπούν διαδηλώσεις - Πολιτική Αστάθεια (Βραχύβιες κυβερνήσεις λίγων μηνών ορκίζονται και κατόπιν διαλύονται).
21 Απριλίου 1967:Oμάδα Συνταγματαρχών καταλύει το δημοκρατικό πολίτευμα μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές που έδειχναν ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου θα κέρδιζε με πολύ μεγάλο ποσοστό. Δικτατορία.O βασιλιάς δεν αντέδρασε. Από εκείνη τη μέρα...όλα τά σκιαζε η φοβέρα...
Μάιος 1967:Η αρχή του Αντιδικτατορικού Αγώνα εντός και εκτός Ελλάδας.
13 Δεκεμβρίου 1967: Η χούντα των Αθηνών εξαναγκάζει το βασιλιά Κωνσταντίνο σε αποχώρηση από την Ελλάδα.
Απρίλιος 1968: Υπό την απειλή εισβολής και πολέμου από την Τουρκία οι Συνταγματάρχες, διπλωματικά απομονωμένοι,  αποσύρουν!!! από την Κύπρο μια πλήρως εξοπλισμένη ελληνική μεραρχία, απογυμνώνοντας την άμυνά της.
13 Αυγούστου 1968: Ο Αλέκος Παναγούλης αποπειράται να δολοφονήσει το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, αποτυγχάνει ,συλλαμβάνεται και βασανίζεται.
Φεβρουάριος 1973: Ξεσπούν διαμαρτυρίες και γεγονότα στη Νομική Σχολή της Αθήνας από φοιτητές που αιτούνται το δικαίωμα της ελεύθερης πανεπιστημιακής έκφρασης.
23 Μαΐου 1973: Το κίνημα του Ναυτικού. Ο πλοίαρχος Νίκος Παππάς οδηγεί το ελληνικό αντιτορπιλικό "Βέλος" στην Ιταλία, διαμαρτυρόμενος για το δικτατορικό καθεστώς.
14-17 Νοεμβρίου 1973: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η αιματηρή καταστολή της, γίνεται είδηση για μέρες σε όλο τον κόσμο. Ο αγώνας των φοιτητών για ελευθερία και δημοκρατία κλονίζει τους χουντικούς.
25 Νοεμβρίου 1973: Ο αξιωματικός Δημήτριος Ιωαννίδης μαζί με άλλους στρατιωτικούς ανατρέπουν το δικτάτορα Παπαδόπουλο και εγκαθιδρύουν νέα δικτατορία!!!
15 Ιουλίου 1974: Ο νόμιμος Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανατρέπεται με πραξικόπημα  στην Κύπρο, το οποίο σχεδιάστηκε από τη χούντα των Αθηνών και υλοποιήθηκε από Έλληνες και Ελληνοκύπριους αξιωματικούς.
20 Ιουλίου 1974:Οι Τούρκοι εισβάλλουν στο νησί με το πρόσχημα της προστασίας των Τουρκοκυπρίων και της νομιμότητας, επικαλούμενοι το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης. Το δικτατορικό καθεστώς Κύπρου και Ελλάδας αντιλήφθηκε μετά από πέντε ώρες ότι γινόταν εισβολή!!!
23 Ιουλίου 1974:Η χούντα της Ελλάδας δε μπορεί να αντιμετωπίσει την εισβολή και βρίσκεται ανέτοιμη, στα πρόθυρα ενός ελληνοτουρκικού πολέμου.
24 Ιουλίου 1974:Ο στρατηγός Φαίδωνας Γκιζίκης τηλεφωνεί στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και του ζητά να επιστρέψει από το Παρίσι, να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία και να περισώσει ό,τι μπορεί στην Κύπρο, όπου οι Τούρκοι έχουν ήδη αγκιστρωθεί στο νησί και λίγοι προδομένοι ήρωες αντιμετωπίζουν μόνοι τον Αττίλα ΙΙ...
Η νέα Ελληνική Δημοκρατία ποτίζεται με αίμα και με έναν εθνικό ακρωτηριασμό της πολύπαθης Κύπρου που όχι μόνο υπάρχει ακόμα, αλλά έχει ανοίξει την όρεξη των Τούρκων να αυθαιρετούν και να μας απειλούν σήμερα...



ΤΑ ΝΕΑ, 16 Νοεμβρίου 1973

Φοιτητές και πολίτες έξω από την πύλη

 Το τανκ εναντίον άοπλων φοιτητών...17/11/1973 

Η επόμενη ημέρα...



...και η μεθεπόμενη ημέρα τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο, με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, όταν οι στρατηγοί της χούντας κρύφτηκαν...


"Όποιος την ιστορία του λησμονήσει, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει".
                        Τζορτζ Σανταγιάνα-ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΕΔΩ:"Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"(Κλικ)

              ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ΛΟΓΙΑ-Μάνου Ελευθερίου/Γιάννη Μαρκόπουλου



        
                          Ο ΔΡΟΜΟΣ - ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ

 ΟΤΑΝ Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΕΚΑΙΓΕ ΑΚΟΜΑ...

      

 ΤΡΑΓΟΥΔΙ:"Το όνειρο του πολεμιστή" Γιάννης Χαρούλης

       
 ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΩΝΗΤΗ  ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΤΑΝΚΣ



      
                               ΤΟ ΤΑΝΚ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ...17/11/1973 


 

''Η ΜΕΡΑ ΕΚΕΙΝΗ ΔΕ ΘΆΡΓΗΣΕΙ''-ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ ΚΑΙ ΦΩΝΤΑΣ ΛΑΔΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΑΝΟ ΛΟΪΖΟ. ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΔΙ:ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

>



Δεν υπάρχουν σχόλια :