Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ


Η χριστουγεννιάτικη κάλτσα

   Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας καλόκαρδος και ευγενικός κύριος με τη γυναίκα του και τις τρεις κόρες του. Η γυναίκα αρρώστησε βαριά και ύστερα από λίγο καιρό πέθανε. Ο κύριος έμεινε μόνος, έχοντας να μεγαλώσει τις τρεις κόρες του…..
    
  Έπειτα, ήρθαν καιροί δύσκολοι. Ο άνθρωπος άρχισε να χάνει την περιουσία του από κακούς υπολογισμούς και λανθασμένες επενδύσεις. Έχασε ακόμα και το σπίτι του και αναγκάστηκε να μένει μαζί με τα παιδιά του σε μια καλύβα, δουλεύοντας στα χτήματα για να συντηρήσει τον εαυτό του και τα τρία κορίτσια που μεγάλωναν. Τα παιδιά έκαναν μόνα τους τις δουλειές του σπιτιού, σκούπισμα, μαγείρεμα και πλύσιμο. Η μια συναγωνιζόταν σε ομορφιά και καλοσύνη την άλλη. Πλησίαζαν όμως τα είκοσι χρόνια, ηλικία γάμου γι’αυτές.
  Ο πατέρας έπεσε σε βαριά κατάθλιψη, βλέποντας τις κόρες του να μεγαλώνουν και να μην έχει χρήματα  να δώσει στις οικογένειες των συζύγων τους για να τις παντρέψει. Οι κόρες του, σύμφωνα με το έθιμο του τόπου, δε θα μπορούσαν να αποκτήσουν ποτέ δική τους οικογένεια γιατί ήταν φτωχές. Τέτοιες μέρες, τα κορίτσια είχαν πλύνει και είχαν απλώσει τα ρούχα  και τις κάλτσες τους στο τζάκι για να στεγνώσουν.
  Ήταν μια χριστουγεννιάτικη νύχτα. Όλοι στο φτωχικό σπίτι κοιμούνταν βαριά. Τίποτα δε φαινόταν διαφορετικό να ξημερώνει γι αυτούς. Κι όμως…….
  Ο Άγιος Βασίλης ήξερε το πρόβλημα του πατέρα και των παιδιών του. Περνώντας απ’το φτωχικό σπίτι τους, στάθηκε. Είδε μέσα ότι κοιμούνταν όλοι βαριά και παρατήρησε τις απλωμένες κάλτσες. Του ήρθε τότε μια έμπνευση. Δεν άφησε τα δώρα τους, πήρε όμως απ’ το πουγκί του τρία μικρότερα πουγκιά και τα έριξε προσεχτικά απ’ την καμινάδα μες στις κάλτσες των κοριτσιών. Το πρωί που ξύπνησαν οι κόρες, είδαν με μεγάλη τους έκπληξη τις κάλτσες τους να περιέχουν χρυσάφι.
  Έτσι ο ευγενής πατέρας τους κατάφερε να τις δει να ζουν ευτυχισμένες, με τους άντρες και τα παιδιά τους και ο ίδιος έζησε χαρούμενα αρκετά χρόνια μετά, ως τα βαθιά του γεράματα….
                         
   Σήμερα, τα παιδιά όλου του κόσμου συνηθίζουν να κρεμούν κάλτσες τα Χριστούγεννα για να τις γεμίσει ο Άγιος Βασίλης. Αυτό το έθιμο κρατά με αρκετές παραλλαγές. Στη Γαλλία τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες δίπλα στο τζάκι, ενώ στην Ολλανδία τις γεμίζουν με καρότα και άχυρο για τα ελαφάκια του Αϊ-Βασίλη. Στην Ουγγαρία τα παιδιά γυαλίζουν τα παπούτσια τους πριν τα βάλουν δίπλα στο τζάκι. Στην Ιταλία αφήνουν έξω τα παπούτσια τους για να τα βρει η καλή μάγισσα. Στο Πόρτο Ρίκο τα παιδιά βάζουν κάτω απ’τα κρεβάτια τους πρασινάδα και λουλούδια για τις καμήλες των τριών μάγων. 


E-BOOK:Ήθη και έθιμα του δωδεκαήμερου-Κάνε κλικ στην εικόνα!

Α Φ Ι Ε Ρ Ω Μ Α
Τα Χριστούγεννα στο Αναγνωστικό της Γ' Δημοτικού (pdf) - Κάνε κλικ στην εικόνα!


Xριστουγεννιάτικες κάρτες-Κάνε κλικ στις εικόνες!


Δεν υπάρχουν σχόλια :