Προσφατες αναρτησεις

**Για να πετύχεις πρέπει να βάζεις στόχους.Στόχευε για το φεγγάρι.Ακόμα κι αν δε φτάσεις,θα έχεις βρεθεί ανάμεσα στ΄ αστέρια.**Quiz On Line:Το τέλος του Βυζαντίου - Μαθήματα 33-36 στο τέλος του blog**

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ,Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ


Η διακυβέρνηση της απέραντης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τον Κωνσταντίνο έφερε ηρεμία και ενότητα.Προβλήματα όμως δεν έπαψαν να υπάρχουν:
Οι ακριτικές περιοχές του Δούναβη και του Ευφράτη βρίσκονταν μακριά από τη Ρώμη και δέχονταν επιδρομές.

Η περιοχή της Ρώμης αποτέλεσε πεδίο συγκρούσεων των τετραρχών,διωγμών των χριστιανών και κέντρο λατρείας όλων των ρωμαϊκών θεοτήτων.
Έτσι ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να εφαρμόσει απόλυτα ότι όριζε το Διάταγμα των Μεδιολάνων και να μεταφέρει την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας στο Βυζάντιο,κάνοντας τολμηρές αλλαγές στη θρησκεία και στη διοίκηση.

Η θέση της Πόλης
Η "Νέα Ρώμη" δεν επιλέχθηκε τυχαία γιατί:
  • βρισκόταν σε εξαιρετική γεωγραφική θέση
  • μπορούσε εύκολα να οχυρωθεί
  • εκεί συναντιόνταν η Ευρώπη με την Ασία
  • εκεί κατέληγαν όλοι οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι και άρχιζαν άλλοι,που οδηγούσαν στην Ανατολή
  • ήταν το πέρασμα των θαλάσσιων δρόμων Μεσογείου και Εύξεινου Πόντου
  • βρισκόταν κοντά στις πλουσιότερες περιοχές που τροφοδοτούσαν όλη την αυτοκρατορία
  • οι κάτοικοι ήταν ελληνόφωνοι-μιλούσαν ελληνικά- και είχαν ασπαστεί το χριστιανισμό


Όλοι αυτοί έβλεπαν με συμπάθεια τις επιλογές του Κωνσταντίνου και τον στήριζαν,γνωρίζοντας ότι η μητέρα του, Ελένη, ήταν χριστιανή.

 Η Κωνσταντινούπολη χτίστηκε σε εφτά οχυρωμένους από τη στεριά λόφους, οι οποίοι «κατέβαιναν» ομαλά ως τη θάλασσα της Προποντίδας, του Βοσπόρου και του Κεράτιου κόλπου.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Σ:

1.Ποια μειονεκτήματα είχε η Ρώμη ως πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας;
2.Ποιες βασικές αλλαγές έκανε ο Κωνσταντίνος;
3.Για ποιους λόγους προτιμήθηκε η Κωνσταντινούπολη ως νέα πρωτεύουσα;
4.Γιατί ο Κωνσταντίνος στήριξε τις ανατολικές επαρχίες και το Χριστιανισμό;

 Έτσι μεγάλωσε το Βυζάντιο.

«Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στο Βυζάντιο, τον αυτοκράτορα ακολούθησαν κι εγκαταστάθηκαν εδώ χιλιάδες Ρωμαίοι πολίτες, κυβερνητικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, νομικοί, επαγγελματίες, έμποροι και τεχνίτες που είχαν έρθει να βοηθήσουν στο χτίσιμο της πόλης. Όλοι αυτοί μιλούσαν και συνέχισαν να μιλούν τη γλώσσα τους, τη λατινική. Μάθαιναν όμως και την ελληνική, γιατί αυτή τη γλώσσα γνώριζαν και μιλούσαν όλοι στην Ανατολή και στο Βυζάντιο. Γι αυτό οι Ρωμαίοι δεν επέβαλαν τη λατινική γλώσσα στους Έλληνες. Αντίθετα βοήθησαν και οι ίδιοι στην εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας, γιατί αυτή έφερνε μαζί της τον ελληνικό πολιτισμό και την εξημέρωση των κατοίκων. Έτσι αυτή η ενίσχυση του ελληνισμού αποδείχθηκε ευεργετική για όλους τους Ρωμαίους υπηκόους».
Κ. Άμαντος, Εισαγωγή στη Βυζαντινή Ιστορία


Δεν υπάρχουν σχόλια :