Προσφατες αναρτησεις

**ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!***Το site:Τα...Ησυχούλια επαναλειτουργεί σταδιακά!***

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Πληροφορίες και στοιχεία από παλαιότερη ανάρτηση...

"Τιμά ο ο εκπαιδευτικός κόσμος, στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, τους Τρεις Ιεράρχες: το Βασίλειο το Μέγα, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο και μας καλεί να "σκιρτίσωμεν αγγαλόμενοι εν τη πανδήμω πανηγύρει των διδασκάλων ημών"
Όλοι γνωρίζουμε πως οι Τρεις Ιεράρχες έζησαν σε μια εποχή με δύσκολα προβλήματα: εκκλησιαστικά ,κοινωνικά , οικονομικά, εκπαιδευτικά.
Η εκκλησία, μετά το διάταγμα των Μεδιολάνων που έθεσε τέρμα στους διωγμούς, είχε να αντιπαλέψει με κακοδοξίες που απειλούσαν να νοθεύσουν το ορθόδοξο δόγμα της.Οι Τρεις Ιεράρχες πρωταγωνιστές σ΄αυτόν τον αγώνα, με τη ζωή και το έργο τους ,ξεκαθάρισαν τις χριστιανικές αλήθεις από τις πλάνες,οργάνωσαν τη ζωή της εκκλησίας και έκαναν το χριστιανισμό πράξη.
Υπήρξαν ολοκληρωμένες προσωπικότητες που δε διακρίθηκαν μόνο σ' έναν τομέα αλλά παντού! Όλοι τους χαρακτηρίζονταν για τη θεολογική  τους κατάρτιση,την επιστημονική τους συγκρότηση ,τη ριζοσπαστική κοινωνική τους παρουσία, την ευρύτητα του πνεύματος και την κριτική τους στάση απέναντι σε κάθε μορφής εξουσία.
Η φιλομάθεια,η δίψα για μόρφωση και η επίδοση στις σπουδές  ήταν γνωρίσματά τους από τον καιρό που ήταν φοιτητές. Σφυρηλάτησαν το μορφωτικό ιδεώδες και αγωνίστηκαν για τη διάδοση κοινωνικών αρετών: αδελφότητας, ισοτιμίας και δικαιοσύνης.
Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους. 
Κι επειδή είναι και προστάτες των γραμμάτων, καθιερώθηκε αυτή η γιορτή να είναι και γιορτή των γραμμάτων και της ελληνοχριστιανικής παιδείας. Η καθιέρωση αυτή έγινε μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και, από το 1842 η γιορτή, καθιερώθηκε ως εκπαιδευτική από τη σύγκλητο του Πανεπιστήμιου Αθηνών
Η γιορτή αυτή επεκτάθηκε στα γυμνάσια και στα δημοτικά σχολεία που την ημέρα αυτή οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και τελετές στη μνήμη των Αγίων.

Διαβάστε αναλυτικά για τον καθένα:

  • Μέγας Βασίλειος - ΚΛΙΚ
  • Γρηγόριος ο Θεολόγος - ΚΛΙΚ
  • Ιωάννης ο Χρυσόστομος - ΚΛΙΚ

Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών

Τοὺς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς τρισηλίου Θεότητος, τοὺς τὴν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας∙ τοὺς μελιρρύτους ποταμοὺς τῆς σοφίας, τούς τὴν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας∙ Βασίλειον τὸν μέγαν, καὶ τὸν Θεολόγον Γρηγόριον, σὺν τῷ κλεινῷ Ἰωάννῃ, τῷ τὴν γλώτταν χρυσορρήμονι∙ πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν∙ αὐτοὶ γὰρ τῇ Τριάδι, ὑπὲρ ὑμῶν ἀεὶ πρεσβεύουσιν.


Άκουσε το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών.


Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

ΒΟΣΤΙΤΣΑ,ΓΕΝΑΡΗΣ 1821.ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

Το συγκείμενο της εποχής και αφιερώματα Τοπικής Ιστορίας από παλαιότερες αναρτήσεις...

 "Η Συνέλευση της Βοστίτσας ή Σύσκεψη της Βοστίτσας, κατά τους ιστορικούς, ή Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, κατά τους Αιγιώτες ή Προδοτική Σύναξη κατά τους Τούρκους, ήταν η συνάντηση που έγινε από τους Φιλικούς της Βόρειας Πελοποννήσου, στη Βοστίτσα, όπως λεγόταν τότε το Αίγιο, από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου του 1821, με σκοπό την οργάνωση και τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης της επερχόμενης ελληνικής επανάστασης στην Πελοπόννησο".                                     πηγή:www.timesnews.gr

 

     Βοστίτσα: Οι 12 Βρύσες 19ος αιώνας

                 
                             ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ:

1.'Ετσι ήρθε η Στιγμή - Κλικ Ε Δ Ω 

2.Ο Άγιος Γεώργιος Τεμένης.Η χαμένη μονή της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας - Κλικ Ε Δ Ω

        Βοστίτσα:Χαλκογραφία του 19ου αιώνα




 
 Η παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Τέμενης,"περί το Αίγιον" όπως αναφέρουν οι πηγές και τεκμηριώθηκε πρόσφατα.

Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτήν συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά το μέγεθος της δυσκολίας και της ευθύνης που αναλάμβαναν και τον κίνδυνο που διέτρεχαν σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία μεταξύ ελευθερίας και θανάτου...

 Η σημαία του Ανδρέα Λόντου

 Η αμφισβήτηση της ημερομηνίας από νεότερους ιστορικούς, που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια, δεν εξυπηρέτησε τίποτα και δεν ανατρέπει το γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητο:
Η επανάσταση του 1821 έγινε, με όλα τα καλά και τα κακά της, απαραίτητα της ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων, και οδήγησε στην απελευθέρωση μας από τους Τούρκους και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, που υπάρχει μέχρι σήμερα!
 πηγή:Ζουρόπουλος Θεοφάνης,δημοσιογράφος,ιστορικός ερευνητής


 Ο Αιγιώτης προεστός,στρατηγός Ανδρέας Λόντος

Τοπικό γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας είναι η συγκρότηση του έμμισθου ένοπλου τμήματος του Ανδρέα Λόντου (που ήταν παρών και στη συνέλευση), η πορεία του από τα κτήματα του στο Διακοπτό μέχρι το Αίγιο,η πανικόβλητη φυγή των λίγων Τούρκων της πόλης με καΐκια για την Ρούμελη και η είσοδος του Λόντου στις 21 Μαρτίου 1821 στην ελεύθερη πόλη… 
 πηγή:Ζουρόπουλος Θεοφάνης,δημοσιογράφος,ιστορικός ερευνητής

 
 Παπαφλέσσας:Ο μπουρλοτιέρης των ψυχών....

 Καταρχήν, από το σημαντικό εκείνο ιστορικό γεγονός της «Συνέλευσης» αναμφισβήτητα τιμάται το Αίγιο (Παλαιά Βοστίτσα). Πρωτίστως, όμως, τιμούνται και πρέπει να μνημονεύονται οι συμμετέχοντες στη Συνέλευση: επώνυμοι και ανώνυμοι… θερμόαιμοι επαναστάτες ή μη. Κοντά στ’ άλλα, η Συνέλευση ήταν ένα προσκλητήριο για να μετρηθεί το θάρρος των συνέδρων-αντιπροσώπων. Ο πατριωτισμός τους ήτανε δεδομένος, αφού όλοι οι σύνεδροι ήσαν μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία. Το θάρρος όμως εν μέρει έλλειπε, ή – το σωστότερο – υπερείχε η λογική που παρέπεμπε σε αναβολή, για κάποιο χρόνο, έναρξης της Επανάστασης. «Διότι δεν ήτο, ως έλεγον, ακόμη καιρός». Αλλά, εκ των ιστορικών συγκυριών, η έναρξη της Επανάστασης δεν μπορούσε να αναβληθεί. Συγκεκριμένα, λόγω της ταχείας εξέλιξης που έπαιρναν τα γεγονότα σχετικώς με το σχεδιαζόμενο επαναστατικό εγχείρημα των Ελλήνων, προείχε η βιασύνη παρά η αναβλητικότητα. Οι ευκαιρίες δεν παρέχονται πάντοτε. Ούτε περιμένουν...
πηγή:Γιάννης Πριόβολος,συγγραφέας,αξιωματικός ε.α.

 

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

2025 ΕΥΧΕΣ!

 



2025 Ευχές για Υγεία, Αγάπη, Χαρά και Αισιοδοξία στους μαθητές του σχολείου, στους γονείς, στους δασκάλους μας και σε όλο τον κόσμο!!!


Πηγή:www.vimodji.org