Με το ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017 η 9η Φεβρουαρίου κάθε έτους καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας,η οποία συμπίπτει με την ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού.
Τρίτη επέτειος η φετινή με συνεχή επιδίωξη την ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.
Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να είναι μέσο μετάδοσης όλων των κορυφαίων φιλοσοφικών, ρητορικών, επιστημονικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων.Αργότερα τα χριστιανικά κείμενα και οι θεολογικές ερμηνείες γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα όπως και η διάδοση του πολιτισμού μας, ως τις μέρες μας, επιβιώνει και διατηρείται με τη νεότερη εκδοχή της,που την καθιστούν μια από τις ιστορικότερες γλώσσες παγκοσμίως, εδώ και 4.000 χρόνια!
Ήδη η χώρα μας μεριμνά για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας κι από τους διεθνείς οργανισμούς ΟΗΕ και ΟΥΝΕΣΚΟ. Ανοίγονται επίσης οι δρόμοι σε εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και εκκλησιαστικούς φορείς να προβάλλουν την ελληνική διεθνώς, κυρίως εκεί που υπάρχουν απόδημοι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς.
Στις μέρες μας μαθητές και σπουδαστές μπορούν να ωφεληθούν πολλαπλά από τον πλούτο,την ιστορία και τη χρήση της, κατανοώντας τον ελληνικό πολιτισμό διαμέσου των αιώνων.
Η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου κι ας θεωρούν οι γλωσσολόγοι ότι όλες οι γλώσσες είναι ίδιες.'Εχει δανείσει σε πολλές ξένες γλώσσες αρκετές λέξεις.
Το 1957 ο πρώην πρωθυπουργός Ξενοφώντας Ζολώτας, εκφώνησε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο ετήσιας συνάντησης της Παγκόσμιας Τράπεζας λόγο στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας λέξεις ελληνικής προέλευσης και έγινε κατανοητός. Ο πρώτος λόγος του,τον Οκτώβριο του 1957-ακολούθησε και δεύτερος το 1959-προκάλεσε τρομερή εντύπωση αποδεικνύει του λόγου το αληθές:
“Kyrie, I eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesaurus and the Oecumenical Trapeza for the orthodoxy of their axioms methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with Hellas. With enthusiasm we dialogue and synagonize at the synods of our didymous Organizations in which polymorphous economic ideas and dogmas are analyzed and synthesized. Our critical problems such as the numismatic plethora generate some agony and melancholy. This phenomenon is charateristic of our epoch. But, to my thesis we have the dynamism to program therapeutic practices as a prophylaxis from chaos and catastrophe. In parallel a panethnic unhypocritical economic synergy and harmonization in a democratic climate is basic. I apologize for my eccentric monologue. I emphasize my eucharistia to your Kyrie to the eugenic and generous American Ethnos and to the organizers and protagonists of this Ampitctyony and the gastronomic symposia“.
πηγή:www.tromaktiko.gr
Did you Know you speak Greek?
Γνωρίζατε ότι μιλάτε ελληνικά;Είναι ο τίτλος της φετινής καμπάνιας προβολής της ελληνικής γλώσσας.Το υλικό του βίντεο, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, απέστειλαν τα γραφεία της Ελληνικής Διπλωματίας που λειτουργούν στις διπλωματικές και προξενικές αρχές της χώρας μας στο εξωτερικό.
Η ελληνική γλώσσα σήμερα είναι μια από τις 24 επίσημες γλώσσες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,κύρια γλώσσα σε Ελλάδα και Κύπρο,ενώ είναι επίσημη αναγνωρισμένη μειονοτική γλώσσα σε Αλβανία, Τουρκία, Αρμενία, Ρουμανία ,Ουκρανία, Ουγγαρία και Ιταλία.
«Ούτω θέλω λαλείς, ούτω γράφεις». «Η αναζήτηση, ο δανεισμός ξένων λέξεων, γιατί είμαστε πια ευρωπαίοι, οι αγγλισμοί, οι γαλατισμοί, οι γερμανισμοί δεν είναι παρά δείγμα δουλικότητας, απαιδευσιάς ή και ηλιθιότητας».
Aδαμάντιος Κοραής
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...
Άξιον Εστί-Οδυσσέας Ελύτης
Η ελληνική γλώσσα δεν είναι δύσκολη γλώσσα. Είναι πλούσια γλώσσα.Εκπαιδευτικοί,μαθητές και γονείς ας αξιοποιήσουμε τον πλούτο της και το δυναμισμό της για να παράγουμε σκέψη, λόγο, συμπεριφορά και πολιτισμό. Γιατί τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική,όπως λέει ο Οδυσσέας Ελύτης.