Προσφατες αναρτησεις

***Καλά Χριστούγεννα, Χαρούμενο το 2025 με Υγεία, Δύναμη και Αισιοδοξία σε όλο τον κόσμο***

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ
To μαρτυρικό νησί της Κύπρου κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια με συνεχή ελληνική παρουσία.Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι αναπτύχθηκε σπουδαίος πολιτισμός κατά την αρχαιότητα.


Ελληνισμός και χριστιανισμός συμπορεύθηκαν κι εκεί στα χρόνια του Βυζαντίου.Η σπουδαία γεωγραφική θέση του νησιού στην Ανατολική Μεσόγειο και ο πλούτος του, ήταν αιτία να γνωρίσει πολλούς κατακτητές. Σαρακηνούς, Φράγκους, Τούρκους, Βενετούς ,Ιωαννίτες ιππότες, Άγγλους............




Το 1571 οι Οθωμανοί την κατακτούν, κάνοντας σφαγές και λεηλασίες σε βάρος του κυπριακού πληθυσμού,ενώ το 1878 η μεγαλόνησος περνά στην κατοχή των Βρετανών,οι οποίοι διοικούν το νησί ως αποικία τους.Οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν έπαψαν να επιθυμούν την ελευθερία τους και να αγωνίζονται για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ,ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ.ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ - ΚΛΙΚ ΕΔΩ



Η Δημοκρατία της Κύπρου,παρά την αντίδραση της Τουρκίας και τις αντιρρήσεις των Η.Π.Α. εντάχθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου του 2004. 
Μια εβδομάδα νωρίτερα ο αείμνηστος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος - ΚΛΙΚ, σε ένα συγκινητικό διάγγελμα προς τον κυπριακό ελληνισμό, ζήτησε να καταψηφιστεί το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 26ης Απριλίου 2004,λέγοντας μεταξύ άλλων: ''Παρέλαβα κράτος και δε θα παραδώσω κοινότητα".
Ο ελληνοκυπριακός ελληνισμός απέρριψε με ποσοστό 76% μια επώδυνη λύση που θα έκανε την Τουρκία κυρίαρχη στο βόρειο μέρος του νησιού και συγκυρίαρχη στο νότιο.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος κοίταξε στα μάτια την Ιστορία και ύψωσε το ανάστημά του ως Έλληνας απέναντι σε Αμερικανούς,Ευρωπαίους και Έλληνες πολιτικούς που επιθυμούσαν μια λύση επώδυνη αλλά όχι έντιμη..........

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ


Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1950-1974)

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1950

Όταν τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος η χώρα βρέθηκε με πολλά προβλήματα που δεν επέτρεψαν την άμεση ανασυγκρότησή της.Ερείπια,νέα θύματα,φτώχεια και πολιτικά πάθη δεν είχαν ξεπεραστεί.
Οι σχέσεις με τους βόρειους γείτονές μας Αλβανούς, Γιουγκοσλάβους, Βούλγαρους δεν ήταν καλές και μεγάλωναν την αβεβαιότητα για τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Για να προστατέψει την εδαφική της ακεραιότητα η Ελλάδα εντάχθηκε στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ),οργάνωση που ιδρύθηκε από τους Αμερικανούς.Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 βελτιώθηκαν οι σχέσεις μας με τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία αλλά επιδεινώθηκαν με την Τουρκία.
Αιτία ήταν το κυπριακό ζήτημα με αποτέλεσμα τις διώξεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955,γνωστότερες ως Σεπτεμβριανά.- ΚΛΙΚ

 
Τα Σεπτεμβριανά του 1955-ΒΙΝΤΕΟ 
Στις εκλογές του 1956 στις οποίες ψήφισαν για πρώτη φορά και οι γυναίκες εκλέχτηκε πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής-ΚΛΙΚ.
Στα οχτώ χρόνια της πρωθυπουργίας του κατάφερε να πετύχει συμβιβασμό για το Κυπριακό,να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ και να ανοίξει το δρόμο προς την Ευρώπη.
Το 1963 πήρε την εξουσία ο Γεώργιος Παπανδρέου- ΚΛΙΚ.Το 1965 διαφώνησε με το βασιλιά Κωνσταντίνο και παραιτήθηκε.Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ήταν μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ - ΒΙΝΤΕΟ

Ο Εμφύλιος,η φτώχεια και οι δύσκολες συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο ανάγκασαν πολλούς Έλληνες να μεταναστεύσουν.Μεγάλο τμήμα του αγροτικού  πληθυσμού κατευθύνθηκε στα εργοστάσια των πόλεων,αυξάνοντας τον αστικό πληθυσμό,ενώ αρκετοί αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στις χώρες της Αμερικής ,της Ευρώπης,της Αφρικής και στην Αυστραλία.
Μετά την παραίτηση του Παπανδρέου η χώρα αντιμετώπισε πολιτική κρίση.Στις 21 Απριλίου 1967, μια ομάδα στρατιωτικών με επικεφαλής το συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο, επέβαλε δικτατορία.

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ....
Το αυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς καταδικάστηκε από πολιτικούς ,ανθρώπους των γραμμάτων και απλούς πολίτες.Οι φοιτητές με τις εξεγέρσεις τους στη Νομική Σχολή και στο Πολυτεχνείο το 1973, κλόνισαν τη χούντα.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973

Τον Ιούλιο του 1974, οι εμπνευστές του πραξικοπήματος στην Κύπρο κατέρρευσαν, όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στο νησί.
 Τούρκοι εισβολείς στην Κερύνεια της Κύπρου-20/7/1974 
Κλήθηκε από το Παρίσι όπου ζούσε εξόριστος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να σχηματίσει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, για να σώσει την Κύπρο και την Ελλάδα από ένα νέο πόλεμο,αποκαθιστώντας τη Δημοκρατία και την Εθνική Συμφιλίωση.
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - 1974


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ - ΒΙΝΤΕΟ




Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΧΑΡΤΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ

    ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ Β. ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΛΙΚ

ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ Β. ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΛΙΚ

Π Ο Λ Υ Χ Α Ρ Τ Ε Σ  Β. Α Μ Ε Ρ Ι Κ Η Σ
(Κ. Αθανασιάδη-Γ. Σαλονικίδη-Η. Σιτσανλή)

ΑΝΑΓΛΥΦΟΣ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Β. ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΛΙΚ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ-ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Β. ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΛΙΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ - ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ - ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ - ΚΛΙΚ



Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ Ν.ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΛΙΚ





ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΛΙΚ


Π Ο Λ Υ Χ Α Ρ Τ Ε Σ  Ν. Α Μ Ε Ρ Ι Κ Η Σ
(Κ. Αθανασιάδη-Γ. Σαλονικίδη-Η. Σιτσανλή)

ΑΝΑΓΛΥΦΟΣ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΛΙΚ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΛΙΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ - ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ - ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ - ΚΛΙΚ 

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΑΓΩΝΩΝ (1940-1949)

ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΠΟΣ:ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ 

Το ελληνοϊταλικό μέτωπο-Οκτώβριος 1940

Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου τα φασιστικά καθεστώτα επικράτησαν στην Ευρώπη και το 1936 η συμμαχία Γερμανίας-Ιταλίας ή Άξονας Βερολίνου-Ρώμης όπως ονομάστηκε, πύκνωσε τα σύννεφα του πολέμου.Αυστρία και Τσεχοσλοβακία προσαρτήθηκαν από τη Γερμανία,ενώ η Ιταλία κατέλαβε την Αλβανία το 1939.



Η ιταλική επιθετικότητα βρήκε την Ελλάδα προετοιμασμένη πολεμικά από τον Ιωάννη Μεταξά.Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία,ο πόλεμος πήρε τη μορφή παγκόσμιας σύρραξης με την Αγγλία,τη Γαλλία,τη Σοβιετική Ένωση και την Αμερική να σχηματίζουν τη δική τους συμμαχία.Ιαπωνία και Βουλγαρία συντάχθηκαν με τον Άξονα.
Παρά τις εχθρικές πολεμικές ενέργειες των Ιταλών με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό του καταδρομικού "Έλλη",η Ελλάδα τηρεί στάση ουδετερότητας.Η άρνηση του Μεταξά τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου να παραδώσει τη χώρα στο Μουσολίνι με το ηρωικό "ΟΧΙ",σήμανε  αρχή του πολέμου.
Λαός και στρατός, ενωμένοι, απάντησαν στην ιταμή ιταλική πρόκληση. Εφαρμόζοντας το μυστικό πολεμικό σχέδιο με κωδικό ΙΒΑ, οι ελληνικές δυνάμεις συνέτριψαν την πολεμική μηχανή των Ιταλών και μπήκαν στη Βόρεια Ήπειρο.
Οι δυσκολίες στη μετακίνηση ,οι ελλείψεις τροφίμων και οι απώλειες από τα κρυοπαγήματα δε λύγισαν τους παππούδες μας...Ο Άξονας δεν ήταν ανίκητος!


Η γερμανική επίθεση

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ:ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ

H αποτυχία της Ιταλίας να κατακτήσει την Ελλάδα,τροποποίησε τα σχέδια των Γερμανών που προετοιμάζονταν να επιτεθούν αιφνιδιαστικά στη Σοβιετική Ένωση.


Έτσι το Μάρτιο του 1941 οι γερμανικές δυνάμεις περνούν ελεύθερα τα εδάφη της συμμάχου τους Βουλγαρίας και στις 6 Απριλίου 1941 η στρατιωτική μηχανή του Χίτλερ χτυπά το Ρούπελ - ΚΛΙΚ και τα άλλα οχυρά.Ο ελληνικός στρατός αμύνθηκε γενναία και στο δεύτερο μέτωπο ,αλλά δεν άντεξε. 
Οι στρατηγοί του αλβανικού μετώπου αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν για να μην κυκλωθούν.Στις 27 Απριλίου 1941 η Αθήνα έπεσε στα χέρια των Γερμανών.Η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε στην Κρήτη και αργότερα στη Μέση Ανατολή.


Σημεία επίθεσης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στη μάχη της Κρήτης

Το Μάιο του 1941 οι Γερμανοί, με βαριές απώλειες των επίλεκτων αλεξιπτωτιστών τους, κατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο άμυνας,την Κρήτη - ΚΛΙΚ,που την υπεράσπιζαν ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.
'Ετσι άρχισε η περίοδος της τριπλής κατοχής που κράτησε μέχρι τον Οκτώβριο του 1944.
Ο Β΄παγκόσμιος πόλεμος τελείωσε το 1945 με καταστροφικά αποτελέσματα.Το ολοκαύτωμα των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι ρίψεις ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς για να εξαναγκάσουν σε παράδοση τους Ιάπωνες,προκάλεσαν φρίκη και συγκλόνισαν τον κόσμο.



ΧΙΡΟΣΙΜΑ


ΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ - ΚΛΙΚ

ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΘΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ(1941-1949):ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΙΚ

Η τριπλή  κατοχή

Οι Γερμανοί,αφού κατέλαβαν την Ελλάδα δημιούργησαν ζώνες κατοχής δίνοντας στους Ιταλούς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας,αλλά και στους Βουλγάρους περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.Τότε άρχισε μια περίοδος δοκιμασιών για τον ελληνικό λαό.Η  πείνα να κάνει την εμφάνισή της το χειμώνα του 1941-42 κυρίως στην Αθήνα με χιλιάδες  θύματα κυρίως  παιδιά.


Πείνα- Κατοχή 1941-1944
Ταυτόχρονα άρχισε η αντίσταση των κατακτημένων Ελλήνων.Δύο φοιτητές,ο Μανόλης Γκλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατεβάζουν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.Λίγους μήνες μετά σχηματίζονται τρεις αντιστασιακές οργανώσεις,το Ε.Α.Μ./Ε.Λ.Α.Σ,ο Ε.Δ.Ε.Σ. και η Ε.Κ.Κ.Α.Κορυφαίο κατόρθωμα της ενωμένης εθνικής αντίστασης ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25 Νοεμβρίου του 1942.
Η γέφυρα του Γοργοπόταμου-1942
Οι πράξεις αντίστασης προκάλεσαν αντίποινα. Τρομοκρατία, καταστροφές, βασανιστήρια και εκτελέσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη των κατακτητών με χιλιάδες θύματα. 


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-ΤΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
Καλάβρυτα, Κάνδανος, Δίστομο, Μεσόβουνο, Κομμένο και άλλες περιοχές,πότισαν το δέντρο της ελευθερίας.
Ο Άξονας δεν άντεξε για πολύ.Η διαγραφόμενη ήττα του έφερε την απελευθέρωση, τον Οκτώβριο του 1944,με την επιστροφή της ελληνικής κυβέρνησης που είχε καταφύγει στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις ήταν διχασμένες:από τη μια ο βασιλιάς και η αναγνωρισμένη από τους Συμμάχους ελληνική Κυβέρνηση και από την άλλη το Ε.Α.Μ.που είχε σχηματίσει το Μάρτιο του 1944 την Κυβέρνηση του Βουνού.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944:Η αρχή του εμφυλίου
Λάθη,παραλείψεις,εγωισμοί και παρεμβάσεις των ξένων Δυνάμεων οδήγησαν τελικά στον Εμφύλιο Πόλεμο - ΚΛΙΚ.Η χώρα μάτωσε για άλλα τρία χρόνια.Ο αδελφοκτόνος πόλεμος τερματίστηκε το 1949 με την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού,προσθέτοντας 150.000 νεκρούς και πολιτικά τραύματα στο λαό να παραμένουν πολλά χρόνια μετά........

ΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:''Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ" - ΚΛΙΚ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ:Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ-1944