Προσφατες αναρτησεις

***Καλά Χριστούγεννα, Χαρούμενο το 2025 με Υγεία, Δύναμη και Αισιοδοξία σε όλο τον κόσμο***

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2

                                            Μπράβο παιδιά!!!!

 

Μπράβο Γιωργοθανάση,Αουρέλ,Γιάννη,Αρντίτ,

 Μπράβο Παναγιώτη,Ευάγγελε,Αντώνη,Γιώργο,

Μπράβο Δήμητρα,Άννα Μαρία,Σοφία,Βασιλική,Στέφανε,


Μπράβο Χαράλαμπε,Χριστίνα,Μαριαλένα,Κώστα,




 Μπράβο στη χορωδία, στους πρωταγωνιστές της γιορτής, στους συναδέλφους,


Μπράβο στο Σύλλογο Γονέων για τα δώρα και το ημερολόγιο!

 Θα έχουμε και το βίντεο της γιορτής σύντομα!!!!!!!

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

             

      Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου!

       

                                      Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου!

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το πιο διαδεδομένο έθιμο σε όλο τον κόσμο και ο στολισμός του ταυτίζεται με το πνεύμα των ημερών. Από την αρχαιότητα υπήρχε σε όλες τις θρησκείες η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κομμάτια δέντρων.
               Η λατρεία των δέντρων
Οι πρόγονοι του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορούν να αναζητηθούν στα ειδωλολατρικά έθιμα της λατρείας των δέντρων. Οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν το δέντρο στις τελετές τους ως σύμβολο αναγέννησης που σηματοδοτούσε το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης και της αναγέννησης της μητέρας Φύσης. Στην Αγγλία, όπως και στην Γαλλία, οι Δρυίδες στόλιζαν βελανιδιές με φρούτα και κεριά προς τιμήν των Θεών τους. Οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι και οι Εβραίοι έφτιαχναν γιρλάντες και στεφάνια από αειθαλή δέντρα ως σύμβολα της αιώνιας ζωής.
Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις είναι ένα μίγμα της λατρείας του Σατούρνο και άλλων δοξασιών που αναμείχθηκαν με τις χριστιανικές. Υπάρχουν μαρτυρίες από το 336 μ.Χ ότι στις 25 Δεκεμβρίου στην Ρώμη γιορτάζονταν τα Σατουρνάλια προς τιμήν του θεού Σατούρνο και οι Ρωμαίοι στόλιζαν διάφορα δέντρα με στολίδια όπως καρύδια ή άλλα φαγώσιμα. Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα Σατουρνάλια είναι ο πρόδρομος των Χριστουγέννων. Τον 4ο μ.Χ αιώνα καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως η ημέρα της γέννησης του Χριστού.
         Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ως σύμβολο
Ο Άγγλος ιερομόναχος Άγιος Βονιφάτιος ήταν αυτός που καθιέρωσε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ως σύμβολο τον 8ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με την  παράδοση για να εξαλείψει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη δρυ, έβαλε στη θέση του το έλατο σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων.
Η παράδοση θέλει τον ιδρυτή του Προτεσταντισμού Μαρτίνο Λούθηρο να είναι αυτός ο οποίος καθιέρωσε το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, ενώ το 1882 στην Νέα Υόρκη στολίστηκε το πρώτο ηλεκτρικά φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο από ένα συνάδελφο του Τόμας Έντισον.
        Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα
Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου το έφεραν στην χώρα μας οι Βαυαροί και στην Ελλάδα για πρώτη φορά στολίστηκε δέντρο στα Ανάκτορα του Όθωνα το 1833.
Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα ήταν το παραδοσιακό Χριστόξυλο ή Δωδεκαμερίτης ή Σκαρκάνζαλος κυρίως στα χωριά της Βορείου Ελλάδος. Κάθε Χριστούγεννα έβαζαν ένα μεγάλο κούτσουρο από άγρια κερασιά, πεύκο ή ελιά στο τζάκι όπου θα έκαιγε για όλο το 12ήμερο των γιορτών από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα. Σύμφωνα με την παράδοση φέρνει καλοτυχία και κυρίως προστατεύει το σπίτι από τους καλικάντζαρους(Κλικ), που μπαίνουν από τις καμινάδες και κλέβουν ή κάνουν ζημιές στο νοικοκυριό.
Αναμφίβολα,  το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι από τα πιο όμορφα έθιμα και κάθε χρόνο μικρά ή μεγάλα, φυσικά ή τεχνητά στολίζουν μια γωνιά του σπιτιού μας και δίνουν χαρά σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους.


                          Π Α Ρ Α Μ Υ Θ Ι 
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ: "Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι"


Ανέκδοτο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά με τον ποντικούλη Τρωκτικούλη (Ας το δούμε εδώ......)


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μήνυμα για τις άγιες μέρες που έρχονται και αγγίζει όλους μας......

Το άστρο της Βηθλεέμ
ας στείλει
ένα χαμόγελο αισιοδοξίας
στην ψυχή μας
και μια αχτίδα ελπίδας
για ένα καλύτερο αύριο.
Καλά Χριστούγεννα
και Καλή Χρονιά!




Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ

Με την έναρξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία, στον ελλαδικό χώρο και κυρίως στο Μοριά, οι φήμες για τον ξεσηκωμό είχαν αρχίσει.
Ο Παπαφλέσσας, στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (Αίγιο/26-1-1821) ξεσήκωσε με  πύρινους λόγους τους προκρίτους, κάμπτοντας τις αντιρρήσεις τους.
                                          Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε έρθει κρυφά στη Μάνη και περίμενε........
                                
Οι Τούρκοι που υποπτεύονταν την επανάσταση,  κάλεσαν στην Τριπολιτσά τους προκρίτους των επαρχιών δήθεν για σύσκεψη,αλλά όσους πήγαν τους φυλάκισαν.
     Η  επανάσταση αρχίζει......
Οι πρώτες συγκρούσεις άρχισαν πριν από την 25η Μαρτίου 1821. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, στην Αιγιάλεια και στα Καλάβρυτα  έπεσαν οι πρώτες τουφεκιές.
*14 Μαρτίου 1821: Ο Νικόλαος Χριστοδούλου Σολιώτης χτυπά τους ταχυδρόμους του Χουρσίτ πασά στο Αγρίδι κοντά στην Ακράτα.
*18 Μαρτίου 1821:Οι Χονδρογιανναίοι χτυπούν τουρκική χρηματαποστολή στη Χελωνοσπηλιά στα Λυκούρια, στο δρόμο Καλαβρύτων-Τρίπολης.
*21 Μαρτίου 1821: Η πρώτη ένοπλη σύγκρουση στα Καλάβρυτα. Οι Τούρκοι βρίσκονται αποκλεισμένοι στους πύργους τους και παραδίνονται........

Ο Ανδρέας Λόντος, προεστός της Βοστίτσας, υψώνει τη σημαία της επανάστασης,  απελευθερώνει το Αίγιο στις 23 Μαρτίου 1821 και πηγαίνει στην Πάτρα .
                          

                              
                                             Ο Ανδρέας Λόντος και η σημαία του
Η 25η Μαρτίου γίνεται η επίσημη ημερομηνία θρύλος της ιστορίας μας.Σίγουρα εκείνη την ημέρα ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός δε βρισκόταν στα Καλάβρυτα, σύμφωνα με τις πηγές, αλλά όσοι το αμφισβητούν, δικαιολογημένα, θα πρέπει να λένε πού βρισκόταν στις 17 Μαρτίου 1821,σύμφωνα με τις πηγές,  για τη δική τους αξιοπιστία.
Στην αρχή οι συγκρούσεις ήταν μεμονωμένες.Όταν όμως άρχισαν να γενικεύονται, οι Τούρκοι με τις οικογένειές τους  κρύβονταν στα κάστρα και οι Έλληνες  τους πολιορκούσαν.
Στη Στερεά Ελλάδα οι επανάσταση ήταν πιο οργανωμένη.
Ο Αθανάσιος Διάκος στη Λιβαδειά,ο Πανουργιάς στα Σάλωνα (Άμφισσα), οι Μακρής και  Αθανάσιος Ραζηκότσικας στο Μεσολόγγι ανάβουν τη φλόγα του ξεσηκωμού.




















 Οδυσσέας Ανδρούτσος- Αθανάσιος Διάκος-  Πανουριάς και Δυοβουνιώτης


Ακολουθούν το Πήλιο, η Χαλκιδική με τον Εμμανουήλ Παπά και νησιά του Αιγαίου.
Το πρώτο νησί που επαναστάτησε ήταν οι Σπέτσες με τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.
                           
            Η Μπουμπουλίνα  και το σπίτι της Μουσείο σήμερα στις Σπέτσες.
Οι Έλληνες ήταν δυνατοί στη θάλασσα και έπρεπε να κρατήσουν ελεύθερα τα νησιά ώστε να ανεφοδιάζεται ο στόλος και να μη γίνει απόβαση  Τούρκων από τη Μ.Ασία.
Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β' έδωσε εντολή για αντίποινα κατά των Ελλήνων στην Πόλη, στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί. Θύμα της αγριότητας των Τούρκων ήταν ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε', ο οποίος κρεμάστηκε την ημέρα του Πάσχα και πετάχτηκε στη θάλασσα!!!!!
                                  
                            
                                                 
                                         
Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη και η κλειστή σήμερα Πύλη.......
Αντί όμως αυτές οι θηριωδίες να κάμψουν τον αγώνα ,ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση των αγωνιστών και προκάλεσαν την αγανάκτηση των χριστιανικών λαών της Δύσης και της Ανατολής.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΟΝΟΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ



Ρηματική είναι μια φράση ή πρόταση που περιέχει ένα ρήμα μαζί με τους όρους που το συμπληρώνουν.
(αντικείμενο, κατηγορούμενο, επιθετικοί και επιρρηματικοί προσδιορισμοί)

Ο Ευγένιος Τριβιζάς έγραψε πολλά παιδικά μυθιστορήματα.

      Υ                            Ρ                              Α

Ονοματική είναι η φράση που δεν περιέχει ρήμα αλλά ουσιαστικό ή μέρος του λόγου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ουσιαστικό, μαζί με τους όρους που το συμπληρώνουν.(άρθρο, επίθετο, αριθμητικό, αντωνυμία μετοχή)
Oι ονοματικές φράσεις είναι συνήθως υποκείμενα ή αντικείμενα του ρήματος. 

Αναγνώριση του λογοτεχνικού του έργου από όλους.

 Μετατροπή της ονοματικής σε ρηματική φράση 
Αντικαθιστώ το ουσιαστικό με ρήμα της ίδιας σημασίας και κάνω τις απαραίτητες αλλαγές, όπου χρειάζεται, για να βγαίνει νόημα.

π.χ. Παρουσίαση λογοτεχνικού βιβλίου στο κοινό.
       Παρουσιάζεται λογοτεχνικό βιβλίο στο κοινό.


Μετατροπή της  ρηματικής σε ονοματική  φράση 
Αντικαθιστώ το ρήμα με ουσιαστικό που εκφράζει την ίδια σημασία και κάνω τις απαραίτητες αλλαγές, όπου χρειάζεται, για να βγαίνει νόημα.

π.χ. Αυξήθηκαν οι τιμές των προϊόντων.
       Αύξηση της τιμής των προϊόντων.


ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΕΛ. 181-183