Προσφατες αναρτησεις

***Καλά Χριστούγεννα, Χαρούμενο το 2025 με Υγεία, Δύναμη και Αισιοδοξία σε όλο τον κόσμο***

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Η ΧΑΡΑΥΓΗ ΤΟΥ ΜΑΗ: ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ,ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ


Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου.
Τον Μάη του  1886  τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης.Έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Αφίσα της εποχής με τα αιτήματα των εργαζομένων του Σικάγου

Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα:
 "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".


Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.
Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα, οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.
Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.
Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

     Η  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ

Το 1893 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Το 1894, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, την Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. 
Το 1936 έχουμε την Πρωτομαγιά των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο".
Εκείνο τον καιρό είχαμε κι εμείς τα γεγονότα των σταφιδαποθηκών στην παραλιακή ζώνη του Αιγίου,όπου δεκάδες εργαζόμενοι -μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες-απαίτησαν οχτάωρη εργασία και ασφάλιση από τους σταφιδεμπόρους....υπό την απειλή των όπλων!!!!!



Οι σταφιδαποθήκες του Αιγίου όπου στις αρχές του 20ου αιώνα δόθηκαν  αγώνες για το οχτάωρο και την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας.

Σημειώνεται ότι στην Καισαριανή, την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής.


Το σκοπευτήριο της Καισαριανής, τόπος εκτέλεσης των Ελλήνων πατριωτών την 1η Μαΐου 1944 από τους Γερμανούς

Έτσι, η Καισαριανή δεν εορτάζει μόνο την Εργατική Πρωτομαγιά όπως όλος ο υπόλοιπος ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.
                                                                          πηγή:el-wikipedia


Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

Η πρώτη ημέρα του Μαΐου είναι η γιορτή της ανθοφορίας, η οποία έχει βαθιές ρίζες και γιορτάζεται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στην Ελλάδα, η Πρωτομαγιά εορταζόταν στην αρχαία Αθήνα με τα Ανθεστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων πομπές προχωρούσαν προς τα ιερά, όπου εναπόθεταν άνθη. Η γιορτή των Ανθεστηρίων σύντομα επεκτάθηκε πέραν των Αθηνών αποκτώντας πανελλήνιο χαρακτήρα.
Εντούτοις αυτό που δε λείπει από την Πρωτομαγιά είναι το παραδοσιακό στεφάνι, το οποίο αρκετοί αγοράζουν έτοιμο και κρεμούν στην πόρτα τους, ενώ πολλές οικογένειες πηγαίνουν στην εξοχή προκειμένου να διασκεδάσουν με τα παιδιά τους και να στολίσουν μαζί το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.
Επίσης στη χώρα μας διοργανώνονται  ανθοκομικές εκθέσεις, τις οποίες μπορούμε να επισκεφθούμε και να θαυμάσουμε τις διάφορες ποικιλίες φυτών και λουλουδιών.
Σε κάθε περίπτωση η γιορτή των λουλουδιών αποτελεί μια άριστη ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ερχόμενοι πιο κοντά στη φύση και ξεχνώντας έστω και για λίγο τη ρουτίνα της καθημερινότητας.                               
                                                            πηγή:www.interasco.gr


Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΛΕΤΤΗ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

 Συνοπτικό Ιστορικό  Σημείωμα

Όθωνας και Κωλέττης


ΒΗΜΑ 1:Διαβάζω και μαθαίνω τα βασικά σημεία.
ΒΗΜΑ 2:Βλέπω τα βίντεο
ΒΗΜΑ 3:Εντοπίζω τα κύρια σημεία διαβάζοντας στο βιβλίο
ΒΗΜΑ 4:Απαντώ τις ερωτήσεις στο τετράδιό μου
ΒΗΜΑ 5:Δοκιμάζω τις γνώσεις μου στην εργασία του τοίχου της κυψέλης
ΒΗΜΑ 6:Γράφω τις απορίες μου στον τοίχο της κυψέλης ή σε μήνυμα. Αν θέλω μπορώ να διαβάσω περισσότερα,κάνοντας κλικ στο επιπρόσθετο υλικό.

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια και την αναρχία που επικράτησε, οι Μεγάλες Δυνάμεις επιλέγουν βασιλιά το Βαυαρό πρίγκηπα Όθωνα το 1832...

 
Δες το βιντεομάθημα από το Γιάννη Σουδία

Βασικά σημεία:
  • Ο Όθωνας,ανήλικος, μόλις 17 ετών, φτάνει στο Ναύπλιο το 1833 μαζί με τρεις Αντιβασιλείς.
  • Προσπαθεί να οργανώσει την οικονομία,τη διοίκηση,τη δικαιοσύνη,την εκπαίδευση και τη δημόσια ασφάλεια.
  • Μεταφέρεται η πρωτεύουσα από το Ναύπλιο στην Αθήνα το 1834.
  • Κυβερνά απολυταρχικά και οι παλιοί αγωνιστές παραμερίζονται.
  • Τα προβλήματα της οικονομίας, της ληστείας, της έλλειψης δημοκρατίας στις αποφάσεις του, διογκώνονται.
  • Το επαναστατικό κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 τον υποχρεώνει να παραχωρήσει Σύνταγμα.Ο Αιγιώτης προεστός Ανδρέας Λόντος βρίσκεται μεταξύ των επαναστατών.(ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ)
  • Ο Ιωάννης Κωλέττης γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός της χώρας.(Συνταγματική Μοναρχία)
  • Ο Κωλέττης είναι ο εμπνευστής της Μεγάλης Ιδέας (Επέκταση συνόρων της χώρας και η απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα).
  • Το 1862, μετά από νέες ταραχές, ο Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία απομακρύνονται οριστικά από την Ελλάδα.
Χαρίλαος Τρικούπης και Γεώργιος Α΄

Οι Μεγάλες Δυνάμεις χωρίς να καθυστερήσουν, εκλέγουν το Δανό πρίγκηπα Γεώργιο Α΄ βασιλιά των Ελλήνων...


Δες το βιντεομάθημα από το Γιάννη Σουδία

Βασικά σημεία:

  • Ο Γεώργιος Α' βασίλεψε από το 1863 ως το 1913!
  • Το 1863 οι Άγγλοι παραχωρούν τα Επτάνησα στην Ελλάδα.
  • Ψηφίζεται δημοκρατικότερο Σύνταγμα και το πολίτευμα γίνεται βασιλευόμενη δημοκρατία.
  • Ο Μεσολογγίτης πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης, δικηγόρος και διπλωμάτης, εκλέχτηκε πολλές φορές πρωθυπουργός.Ήταν η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του 19ου αιώνα.
  • Το 1881 ενσωματώνονται στο ελληνικό κράτος η Θεσσαλία και η περιοχή της Άρτας.
  • Ο Τρικούπης, παίρνοντας δάνεια,οραματίζεται και πραγματοποιεί μεγάλα δημόσια έργα.Η διώρυγα της Κορίνθου,η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, τα πρώτα νοσοκομεία,νέα λιμάνια,σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο έγιναν στις ημέρες του.
  • Το πρώτο λιμάνι του Αιγίου με το φάρο και η παλιά σιδηροδρομική γραμμή που υπάρχει ακόμα είναι έργα του στην περιοχή μας.(ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ)
  • Το 1893 η χώρα δεν μπορούσε να πληρώσει τα χρέη της και δέχτηκε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.Ο Χαρίλαος Τρικούπης στις εκλογές   δεν εκλέχτηκε ούτε  βουλευτής! και παραιτήθηκε.


ΚΥΡΙΑ  ΣΗΜΕΙΑ

1.Το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.
Σελίδα 151 στο βιβλίο σου από:Η λαϊκή δυσαρέσκεια.........συνταγματική μοναρχία.

2. Η Μεγάλη Ιδέα.
Σελίδα 151 στο βιβλίο σου από:Κατά τη διάρκεια της........ο Ιωάννης Κωλέττης.

3.Τα μεγάλα έργα του Χαρίλαου Τρικούπη και η πτώχευση του κράτους.
Σελίδα 155 στο βιβλίο σου από:Τις περιόδους της πρωθυπουργίας του......δημόσιο χρέος.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ

I)Τι συνέβη στην Αθήνα  στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843;
II)Τι ήταν η Μεγάλη Ιδέα;
III)Ποια ήταν τα σημαντικά έργα που έγιναν από το Χαρίλαο Τρικούπη και γιατί πτωχεύσαμε;


Επιπρόσθετο Υλικό

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη βασιλεία του Όθωνα, μπορείς να δεις κι Ε Δ Ω 

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη βασιλεία του Γεωργίου Α', μπορείς να δεις κι Ε Δ Ω 


3 Σεπτεμβρίου 1843
   Καλλέργης και Μακρυγιάννης απαιτούν την παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΙΓΙΟ!

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου γιορτάζει η "Κυρά του Αιγίου",η πολιούχος μας Παναγία Τρυπητή.

Παναγία Τρυπητή: Η Παναγιά του βράχου

***(Από το Μάιο του 2019 η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας φιλοξενείται στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Φανερωμένης, στο κέντρο του Αιγίου,λόγω ανακαίνισης του Ιστορικού Προσκυνήματος).

Στο λιμάνι του Αιγίου λίγο πιο πέρα από το εργοστάσιο της ξακουστής Χαρτοποιίας και σε μια περιοχή όπου άλλοτε ήταν η έδρα της ακμάζουσας σταφιδοβιομηχανίας της Βοστίτσας, σκαρφαλωμένη σ’ ένα βράχο βρίσκεται η Εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής, που εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής...

Διάβασε περισσότερα Ε Δ Ω Κλικ


Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Ευχές Πάσχα!


Ευχές Πάσχα 020

Κ Α Λ Ο   Π Α Σ Χ Α!


Το Άγιο Φως ας φωτίζει το δρόμο της εξόδου και από αυτήν τη δοκιμασία.Υγεία,αγάπη και αισιοδοξία σε όλους!

          Μ Ε Ν Ο Υ Μ Ε    Χ Α Ρ Ο Υ Μ Ε Ν Ο Ι!





                       

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΟΥΧΑΝ Ή ΓΟΥΧΑΝ:Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ


  Η Ουχάν ή Γουχάν είναι μια μεγαλούπολη της Κεντρικής Κίνας, άγνωστη σχεδόν σε όλους μας πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Το 2019 η πόλη φιλοξένησε το Group B (Ρωσία, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Νιγηρία) και το Group J στην φάση των 16 της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ.
                 Wuhan Gymnasium πηγή:https://www.sport24.gr

 Η πόλη, με πληθυσμό 11.000.000 όσο μια Ελλάδα,ενδέκατη σε πληθυσμό στην Κίνα,είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι των 60.000.000 κατοίκων!

Η επαρχία Χουμπέι.πηγή:el.wikipeidia

 Έχει μεγάλη ιστορία λόγω θέσης της, που χρονολογείται από το 3.000 π.Χ. και θεωρείται η πύλη της Κεντρικής Κίνας.Είναι χτισμένη στις όχθες του πλωτού ποταμού Γιανγκ Τσε Γιανγκ και του μεγάλου παραπόταμου  Χαν.

Το αστικό συγκρότημα της Γουχάν

  Η Γουχάν είναι γνωστή ως λεωφόρος που οδηγεί στις εννέα επαρχίες και είναι σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, με δεκάδες δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και σιδηροδρόμων. Αναγνωρίζεται ως το πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και συγκοινωνιακό κέντρο της κεντρικής Κίνας.Τα τελευταία χρόνια η πόλη Γουχάν έχει ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης προσελκύοντας ξένες επενδύσεις από περισσότερες από 80 χώρες κυρίως από τη Γαλλία.
  Στην πόλη εδρεύουν και λειτουργούν:
  • 35 Aνώτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μεταξύ των οποίων το γνωστό Πανεπιστήμιο Wuhan και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Huazhong...
  • 2 μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες με πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα και σε χώρες της Ασίας...
  • Δεκάδες βιοτεχνίες και εργοστάσια παραγωγής και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, ενδυμάτων, τροφίμων, εξαρτημάτων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, εργαλείων και ανταλλακτικών...
  • Χιλιάδες καταστήματα, γραφεία εταιρειών,πολλά ξενοδοχεία και δύο αεροδρόμια!

Άποψη μέρους της Ουχάν από τον Κίτρινο Πύργο.Διακρίνονται πλοία στον ποταμό Γιανγκ Τσε,μια από τις οδικές γέφυρες και ο σιδηρόδρομος που περνά στην ίδια  γέφυρα πάνω από το ποτάμι!

  Το 2015 ο Δήμος Αθηναίων ήρθε σε επαφή με το Δήμο της Γουχάν για σύσφιξη σχέσεων υπογράφοντας μνημόνιο, με στόχο την οικονομική, τουριστική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων.

   Δες το βίντεο:Η άγνωστη Γουχάν

πηγές:www.el wikipeidia
            www.sport24.gr
            Google Earth
            facebook/V kostaridis
            www.tornosnews.gr