Προσφατες αναρτησεις

***Καλά Χριστούγεννα, Χαρούμενο το 2025 με Υγεία, Δύναμη και Αισιοδοξία σε όλο τον κόσμο***

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Τα Εισόδια της Θεοτόκου




 
Μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους  είναι τα «Εισόδια» της Θεοτόκου.
Η Εκκλησία μας την τιμά την 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή, καθώς αποτελεί τη βάση και την αρχή για όλη τη μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.
Όπως γνωρίζουμε η Παναγία Θεοτόκος, γεννήθηκε από γονείς γηραιούς, τον Ιωακείμ και την Άννα, που είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο το Θεό να τους δώσει ένα τέκνο και να το αφιερώσουν στο Ναό Του. Πραγματικά, αυτό και έκαναν. Όταν η Μαρία έγινε τριών ετών την έφεραν οι ίδιοι οι γονείς της στο Ναό και την παρέδωσαν στα χέρια του Αρχιερέα Ζαχαρία. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: 
«Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώσει τους υιούς του Ισραήλ». 
 Ενοριακός ναός Εισοδίων Αιγίου,έργο του Τσίλερ, πριν το 1995
Ανέβασε την τριετή Μαρία στα Άγια των Αγίων, στον ιερότερο χώρο του Ναού, όπου εισερχόταν μόνο ο Αρχιερέας μια φορά το χρόνο. Αυτό έγινε με την παραχώρηση του Θεού κατά το άγιο θέλημά Του. Διότι έμελλε να γεννηθεί ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός από Αυτήν για τη σωτηρία του κόσμου.
Το γεγονός ότι εισήλθε στα Άγια των Αγίων γυναίκα, φάνηκε σε πολλούς άτοπο. Αυτό το θέμα διαλεύκανε ο Ζαχαρίας λέγοντας στο λαό ότι ο Θεός του γνωστοποίησε ποιο είναι το θέλημά Του και αυτό είναι να εισέλθει η Παρθένος Μαρία στα Άγια των Αγίων.
Η είσοδος της Θεοτόκου στο Ναό είναι το προοίμιο της εύνοιας του Θεού στους ανθρώπους, η προαγγελία του Χριστού και η πραγματοποίηση του σχεδίου της Θείας οικονομίας για τη σωτηρία του κόσμου.

 
 
       Τα "Εισόδια"σήμερα ερειπωμένα...
Εορτάζει σήμερα ένας από τους παλαιότερους ενοριακούς ναούς της πόλης μας "Τα Εισόδια".

Η ενορία δημιουργήθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μπορεί και στα Βυζαντινά χρόνια. Αναφέρεται και οριοθετείται από τους Βενετούς το 1700!!! στο βενετικό κτηματολόγιο της Βοστίτσας, ως Contranda della Madona Ton Xenon.

Ο ναός σήμερα, πρόχειρα αναστηλωμένος, περιμένει εκεί όρθιος.......Άλλωστε έχει δει Βενετούς και Τούρκους, Ιταλούς και Γερμανούς, παγκόσμιους πολέμους, κατοχή,αντίσταση,εμφύλιο πόλεμο, χούντα, δημοκρατία και..ασυδοσία. Αν είχε φωνή τι θα μας έλεγε άραγε.....

Δεν υπάρχουν σχόλια :