Τον Απρίλιο του 1967 τα πολιτικά κόμματα έχουν συμφωνήσει να γίνουν εκλογές. Όμως στις 21 Απριλίου μια ομάδα αξιωματικών του ελληνικού στρατού, γνωστή ως "Χούντα των Συνταγματαρχών",με επικεφαλής το Γεώργιο Παπαδόπουλο, κατέλυσε τη δημοκρατία.
"Η ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ" Πατακός-Παπαδόπουλος-Μακαρέζος
Ο "ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ" ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Οι χουντικοί έκλεισαν τη Βουλή, απαγόρευσαν τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, κατάργησαν άρθρα του Συντάγματος, συνέλαβαν πολιτικούς και πολίτες, εξόρισαν πολλούς, σύστησαν δικαστήρια-Στρατοδικεία και επέβαλαν λογοκρισία στον τύπο.
Άρματα και στρατιωτικές παρελάσεις
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος φάνηκε ότι αποδεχόταν τη δικτατορία. Όταν αντέδρασε για την ανατροπή της, (Δεκέμβριος του 1967) απέτυχε και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Με το πέρασμα των χρόνων η δικτατορία γινόταν σκληρότερη, αλλά φούντωνε και η αντίσταση του λαού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η δυσαρέσκεια ήταν έντονη κυρίως στο φοιτητικό κόσμο που κατέλαβε τη Νομική Σχολή Αθηνών.
Κορυφαία πράξη αντίστασης ήταν η κατάληψη του Πολυτεχνείου και άλλων πανεπιστημιακών κτηρίων στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Οι δικτάτορες έδωσαν εντολή, στις 17 Νοεμβρίου 1973, για βίαιη καταστολή της εξέγερσης με άρματα μάχης.....
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1973
Τραγική ειρωνεία ήταν ότι οι ίδιοι, το 1967, είχαν αποσύρει από την Κύπρο μια εξοπλισμένη ελληνική μεραρχία με 100 άρματα μάχης- ισχυρή αποτρεπτική δύναμη για τον Τούρκο εισβολέα!!!!!!
Μετά το θόρυβο και την αναστάτωση των γεγονότων του Πολυτεχνείου στις 25 Νοεμβρίου ένας άλλος αμετανόητος αξιωματικός με την ομάδα του , ο Ιωαννίδης, ανατρέπει τον Παπαδόπουλο και συνεχίζεται μια νέα χούντα.
Το καλοκαίρι του 1974, οι δικτάτορες, προσπαθούν να στρέψουν το βλέμμα του κόσμου στο εθνικό θέμα του Κυπριακού, ανατρέποντας με τη βοήθεια Ελλήνων στρατιωτικών το νόμιμο, εκλεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ,Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. (15 Ιουλίου 1974) Ο ιεράρχης σώθηκε χάρη στην αυτοθυσία της φρουράς του.
ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1974 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία που περίμενε χρόνια για να εισβάλλει στο νησί,(20 Ιουλίου 1974) ως εγγυήτρια δύναμη, ενώ οι Συνταγματάρχες βρέθηκαν απροετοίμαστοι και δε μπόρεσαν να αποτρέψουν το μοιραίο......
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Τότε ο στρατηγός Φαίδωνας Γκιζίκης κάλεσε τον εξόριστο πολιτικό Κωνσταντίνο Καραμανλή να έρθει στην Ελλάδα ,να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας μαζί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, να σώσει το νησί της Κύπρου και να αποφευχθεί ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος.....(24 Ιουλίου 1974)
Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΚΩΜΟΣΊΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΧΟΥΝΤΑ-ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.