Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

ΣΕΡ ΚΕΝΕΘ ΑΣΤΟΝ. Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ!

 


Ο Κένεθ Άστον ήταν δάσκαλος στο επάγγελμα, διαιτητής ποδοσφαίρου, λάτρης του αθλήματος, οραματιστής της διαιτησίας και πατέρας της κίτρινης και κόκκινης κάρτας.

Ο Κένεθ, γεννήθηκε στο Κόλτσεστερ της Αγγλίας το 1915 και  έπαιξε ερασιτεχνικά στην τοπική ομάδα. Ήταν πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Έξετερ και διορίστηκε δάσκαλος σε σχολεία του τόπου του, φτάνοντας στο βαθμό του Διευθυντή. Αρχικά διαιτήτευσε ερασιτεχνικούς αγώνες ποδοσφαίρου δείχνοντας το ταλέντο του ως κριτής. Πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετατέθηκε στην Ινδία. Μετά το τέλος του πολέμου, έφτασε να διαιτητεύει όχι μόνο στη μεγαλύτερη κατηγορία της Αγγλίας, αλλά εξελίχτηκε σε διεθνή διαιτητή FIFA.

Ο Άστον αποχωρεί μετά τη «Μάχη του Σαντιάγκο» εν μέσω διαμαρτυριών από τους Ιταλούς με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Στο Μουντιάλ του 1962 στη Χιλή ήταν ο διαιτητής του προκριματικού αγώνα Χιλής-Ιταλίας 2-0, στις 2 Ιουνίου 1962, σε έναν από τους χειρότερους αγώνες ποδοσφαίρου της διοργάνωσης  με πολλά βίαια και σοβαρά επικίνδυνα μαρκαρίσματα Κλικ Ε Δ Ω . Στη μάχη του Σαντιάγκο, ο σαρανταεπτάχρονος  Άστον απέβαλε δύο Ιταλούς ποδοσφαιριστές τους Τζιόρτζιο Φερίνι (ο παίχτης δεν έβγαινε και τον συνέλαβε! η αστυνομία σέρνοντάς τον στο χορτάρι μόλις στο 12’λεπτό) και στο 47’ τον Σάντο Νταβίντ. Ο αγώνας διακόπηκε τέσσερις φορές για να επέμβει η αστυνομία ώστε να σταματήσουν οι διαπληκτισμοί μεταξύ των παιχτών αλλά και οι διαμαρτυρίες προς αυτόν. Δεν έκανε το ίδιο όμως σε παρόμοια μαρκαρίσματα των Χιλιανών κάτι που σχολιάστηκε δυσμενώς για τη διαιτησία του. Οι διαιτητές τότε προειδοποιούσαν, παρατηρούσαν  και απέβαλαν με προφορικές εντολές τους ποδοσφαιριστές. Μετά το τέλος του αγώνα ο Άστον είχε δηλώσει: «Λειτούργησα ως διαιτητής και όχι ως παρατηρητής πολεμικών τεχνών»! Ο τελευταίος του αγώνας ήταν ο τελικός του κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λέστερ 3-1 στις 25 Μαΐου 1963 Κλικ Ε Δ Ω.

Ο Άστον διαιτητής στο Μουντιάλ του 1962

Στο Μουντιάλ του 1966 ο Άστον ήταν παρατηρητής. Στον προημιτελικό αγώνα η Αγγλία αντιμετώπιζε την Αργεντινή μια τεχνική αλλά σκληρή ομάδα Κλικ Ε Δ Ω. Διαιτητής ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους, ο Γερμανός Ρούντολφ Κράτλιν. Στη διάρκεια του αγώνα ο διαιτητής παρατήρησε τους αδελφούς Τσάρλτον της Αγγλίας (κανείς δεν το κατάλαβε) και απέβαλε  τον αρχηγό της Αργεντινής Αντόνιο Ραντίν για σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι με προφορική εντολή. Ο παίχτης δεν καταλάβαινε τι του έλεγε ο διαιτητής και δεν έφευγε από τον αγωνιστικό χώρο γιατί δεν υπήρχε γλώσσα συνεννόησης! Ο αγώνας  διακόπηκε για οχτώ περίπου λεπτά μέχρι να παρέμβουν οι διερμηνείς και να αποδεχτεί ο παίχτης την απόφαση. Η Αγγλία κέρδισε δύσκολα με 1-0 ενώ αρκετοί παίχτες της είχαν εμφανή τραύματα από κλοτσιές! Με τη λήξη οι αντίπαλοι πήγαν να ανταλλάξουν φανέλες σύμφωνα με το έθιμο. Τότε μπήκε μέσα ο προπονητής της Αγγλίας σερ Αλφ Ράμσεϊ και τους το απαγόρευσε λέγοντας: «Δεν αλλάζουμε φανέλες με ζώα»!

Οι κάρτες με την υπογραφή του Άστον σε μέγεθος τσέπης σακακιού.

Ο Άστον προβληματίστηκε πολύ. Την επόμενη ημέρα σταμάτησε με το αυτοκίνητό του στο κόκκινο φανάρι. Εμπνεύστηκε από αυτό και σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο στο ποδόσφαιρο. Το κίτρινο θα παρατηρούσε τον παίχτη και το κόκκινο θα τον απέβαλλε. Με αυτόν τον τρόπο  μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα της συνεννόησης μεταξύ αξιωματούχων αγώνα και διαγωνιζόμενων ποδοσφαιριστών. Ο Άστον το εισηγήθηκε στο Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο και η χρήση των καρτών στον πειθαρχικό έλεγχο των παιχτών,  για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, στους ποιοτικότερους ίσως αγώνες που έχουν γίνει ποτέ. Την πρώτη κίτρινη κάρτα της ιστορίας αντίκρισε ο Σοβιετικός ποδοσφαιριστής Εβγένι Λόβτσεφ στο 46ο λεπτό του αγώνα Σοβιετικής Ένωσης – Μεξικό. Τότε η κόκκινη κάρτα δε βγήκε από κανένα διαιτητή!Ο Κένεθ Άστον εφάρμοσε κι άλλες καινοτομίες. Ήταν ο πρώτος διαιτητής που φόρεσε μαύρη στολή με λευκή ρίγα και όχι το μαύρο σακάκι, η οποία καθιερώθηκε σε διεθνή παιχνίδια. Εισηγήθηκε τον ορισμό αναπληρωτή διαιτητή (σήμερα είναι ο 4ος),καθιέρωσε το κίτρινο και κόκκινο χρώμα στα σημαιάκια των εποπτών γραμμών (σήμερα βοηθών διαιτητών) ώστε να είναι ευδιάκριτα και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες - μέχρι τότε είχαν τα χρώματα της γηπεδούχου ομάδας - επινόησε τη χρήση της πινακίδας αλλαγών στις αντικαταστάσεις των παιχτών και όρισε την πίεση της μπάλας ποδοσφαίρου στον Κανόνα 2.

Ως μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της FIFA επί οχτώ χρόνια και ως πρόεδρός της άλλα τέσσερα, συνέβαλε στην εξέλιξη των Κανόνων του Ποδοσφαίρου (τροποποιήσεις) και μέχρι το τέλος της ζωής του πραγματοποίησε δεκάδες διαλέξεις και σεμινάρια στην Αγγλία και στην κυρίως στην Αμερική ως καθηγητής διαιτησίας ποδοσφαίρου.

Ο Κένεθ Άστον σε μεγαλύτερη ηλικία

Για την προσφορά του στο άθλημα η βασίλισσα Ελισάβετ το 1997 του έδωσε τον τίτλο του Σερ και η Βρετανία τον τίμησε με το βραβείο «Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας», το οποίο δίνεται σε κάποιον που πραγματοποιεί σημαντικά επιτεύγματα για τη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Κένεθ Άστον, καθηγητής διαιτησίας: Η διαιτησία είναι σκέψη!

Ο σερ Κένεθ Άστον πέθανε από φυσιολογικά αίτια το 2001 σε ηλικία ογδόντα έξι ετών.


Πηγές: https://www.mixanitouxronou.gr/ , https://www.sansimera.gr/

,https://www.ethnos.gr/,https://www.laosnews.gr/,https://www.bnsports.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.