Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018
Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια σε μια μικρή κατεχόμενη
χώρα γεννήθηκε ένας φτωχός μαραγκός που ενσάρκωνε στο Πρόσωπό Του την αγάπη,
την ταπεινότητα και το μεγαλείο του Θεού.
Από μωρό γνώρισε την προσφυγιά, τη φτώχεια και την πείνα.Μιλούσε για αγάπη και καλούσε κοντά του όσους είχαν χάσει τον δρόμο τους. Φώναζε
πως όποιος έχει δεύτερο πανωφόρι θα πρέπει να το δίνει σε όποιον δεν έχει
κανένα.
Έδιωχνε με τον βούρδουλα τους τοκογλύφους και τα κοράκια.Κήρυττε πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ίσοι, πλούσιοι και φτωχοί, δούλοι
και ελεύθεροι, ντόπιοι και ξένοι.
Ζητούσε από τους έχοντες να μοιράσουν την περιουσία τους στους μη έχοντες. Αγκάλιαζε
όλους τους καταφρονεμένους και κατατρεγμένους.
Δεν μιλούσε για την αλήθεια αλλά ήταν ο ίδιος η Αλήθεια.
Εκδιώχθηκε για τις ιδέες του που πήγαιναν ενάντια στο σύστημα και έμεινε μόνος.
Τελικά εκτελέστηκε από τους κατακτητές, μετά από μια άδικη και εξευτελιστική δίκη, αφού παραδόθηκε σ' αυτούς από τους κυβερνώντες, τους Αρχιερείς, τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους.
Καθώς ξεψυχούσε, συγχώρεσε τους σταυρωτές Του.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!
πηγή:fb/Nikos Kakafonis
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018
BAZZAR ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΦΛΟΓΑ"
¨
Το Δημοτικό Σχολείο Τέμενης συμμετείχε για πέμπτη σχολική χρονιά στο Χριστουγεννιάτικο Γιορτινό Παζάρι που διοργάνωσε το Τμήμα Αγωγής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας σε συνεργασία με το Σύλλογο Φλόγα, για τα παιδιά με Νεοπλασματικές Aσθένειες, το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2018 στην Πάτρα.
Οι μαθητές σε συνεργασία με τους δασκάλους τους και με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου δημιούργησαν χριστουγεννιάτικα στολίδια, ημερολόγια, εικόνες, δώρα, πλούσιες κατασκευές που θα μπορούσε ο καθένας να ζηλέψει.
Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν από την πρόεδρο του συλλόγου γονέων κ. Αναστασία Αντωνοπούλου και τα παιδιά στις υπεύθυνες του συλλόγου.
Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Μεσάζος Κωνσταντίνος ευχαριστεί όλους τους εκπαιδευτικούς, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου,τους γονείς και τους μαθητές που είχαν ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία.
Έχει ιδιαίτερη αξία να παίρνει κανείς μέρος σε τέτοιες δράσεις που βγάζουν το σχολείο έξω από τα δικά του πλαίσια και φέρνει σε επαφή τα παιδιά με πανανθρώπινες αξίες όπως της αλληλοβοήθειας, της αλληλοκατανόησης, της ενσυναίσθησης και της συμπαράστασης σε όποιον την έχει ανάγκη.
Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα και ο Νέος Χρόνος να έχει μόνο ευχάριστα και χαρούμενα γεγονότα γεμάτα υγεία και χαρά .
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018
ΡΩΜΑΪΚΗ ΠΑΤΡΑ:Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
Η περιοχή γύρω από το σημερινό ναό του Αγίου Ανδρέα κατά το 17ο αιώνα στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Ιστορικό συγκείμενο
Η Πάτρα ήταν μέχρι το 146 π.Χ.ένα μικρό λιμάνι της ΒΔ. Πελοποννήσου.Η θέση της άρχισε να αλλάζει, όταν η μακραίωνη ναυτική και εμπορική κυριαρχία των Κορινθίων τερματίστηκε βίαια τότε από το Λεύκιο Μόμμιο. Η Πάτρα που δεν καταστράφηκε, αρχίζει να αναπτύσσεται......
Οκταβιανός Αύγουστος
Στα χρόνια του Οκταβιανού Αυγούστου ιδρύεται ρωμαϊκή αποικία και οι πρώτοι έποικοι, βετεράνοι λεγεωνάριοι, φτάνουν για μόνιμη εγκατάσταση.Έτσι αναδεικνύεται η στρατηγική θέση της πόλης για τον έλεγχο της θαλάσσιας επικοινωνίας με τη Δύση (Ρώμη). Ο Οκταβιανός εφαρμόζει το ρωμαϊκό κοινωνικό σύστημα με σκοπό την ενσωμάτωση-ομογενοποίηση της κοινωνίας σε όλη την επικράτεια.
Σταδιακά άρχισε ο εκρωμαϊσμός της Πάτρας που εξελισσόταν σε ένα πολυπολιτισμικό κέντρο με ξένους κατοίκους να εγκαθίστανται, παραγκωνίζοντας τον ελληνικό πληθυσμό.
Ευρήματα από τον αστικό ιστό της Πάτρας στα ρωμαϊκά χρόνια.Πηγή:Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.
Η οικονομική ζωή,το εμπόριο,η οργάνωση της πόλης,η κοινωνία και οι νέες συνθήκες φανερώνουν ακμάζουσα ρωμαϊκή πόλη-σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα- με εύπορη τοπική αριστοκρατία.Πολλοί δούλοι εργάζονταν στα πλούσια σπίτια και στα αγροκτήματα των περιχώρων.
Στην Πάτρα λατρεύονταν εκτός από το Δωδεκάθεο,η Αφροδίτη,ο Βάκχος, ο Μίθρας, ρωμαϊκές και αιγυπτιακές θεότητες.Γίνονταν μυστηριακές γιορτές, υπήρχαν βωμοί, ναοί, κέντρα τοπικής μαγείας και μαντείας (μαντική πηγή της Δήμητρας).'Ολα τα παραπάνω φανερώνουν ότι η Πάτρα ήταν πολυθεϊστική, ειδωλολατρική πόλη.
Ο ερχομός του Αποστόλου Ανδρέα
Εκατό χρόνια περίπου μετά από την ίδρυση της ρωμαϊκής αποικίας, η άφιξη του Αποστόλου βρίσκει την Πάτρα σε οικονομική ακμή, αναπτυσσόμενη πληθυσμιακά.
Το παλιό λιμάνι της Πάτρας 19ος αιώνας
Υπάρχει η Ακρόπολη,το ρωμαϊκό λιμάνι-στο χώρο του σημερινού Φάρου-η Αγορά,τόποι λατρείας,δημόσια λουτρά,κτίρια, πλούσιες αστικές κατοικίες,λιθόστρωτοι δρόμοι,ενώ το Υδραγωγείο,το Στάδιο και το Ωδείο δεν είχαν ακόμα κατασκευαστεί.Ο αστικός ιστός βρισκόταν γύρω από το Κάστρο, στην σημερινή Άνω Πόλη.
Το Ρωμαϊκό Ωδείο
Ο πλούτος, η ελευθερία, η ειδωλολατρία και ο πολυθεϊσμός δικαιολογούσε απολύτως την παρουσία του Πρωτόκλητου Αποστόλου για τη δημιουργία και τη στερέωση της πρώτης Αποστολικής Eκκλησίας, στη μεγαλούπολη της Αχαΐας.
Η πρώτη κλήση του Ιησού στον αγράμματο ψαρά Ανδρέα (Πρωτόκλητος) στη λίμνη Τιβεριάδα.
Εμφανίζεται μεταξύ του 62 μ.Χ. και 80 μ.Χ. ως ένας φτωχός ξένος σε προχωρημένη ηλικία, αδύνατος, φορούσε μακρύ χιτώνα,σανδάλια και χρησιμοποιούσε ένα σιδερένιο ραβδί για να στηρίζεται.Ήταν απλοϊκός, σε αντίθεση με τη συνήθεια των νεοφερμένων Ρωμαίων εποίκων που προσπαθούσαν να αποκτήσουν γρήγορα πλούτη και, κάνοντας επίδειξη, να ενσωματωθούν στην τοπική αριστοκρατία.
Εκείνα τα χρόνια έπαρχος της Αχαΐας ήταν ο ανθύπατος Αιγεάτης προφανώς ελληνικής καταγωγής ειδωλολάτρης, όπως φανερώνει το όνομά του.
Ο Απόστολος φιλοξενείται στο σπίτι του Σωσσίου, ο οποίος πάσχει από ανίατη ασθένεια. Ο Ανδρέας τον θεράπευσε θαυματουργά και το γεγονός μεταδόθηκε σε ολόκληρη την πόλη.Έτσι ξεκινά το ιεραποστολικό του έργο. Κηρύττει, θεραπεύει, εξομολογεί, ευλογεί και βαπτίζει καθημερινά, έχοντας βάση του την πηγή της Δήμητρας δίπλα στο σημερινό ναό.Βγαίνει να διδάξει και εκτός Πατρών.Όμως σε κάποιες περιπτώσεις, οι κάτοικοι τον δέχονται εχθρικά όπως στη Γουρζούμισσα (σημ. Λεόντιο).
Ήδη σχηματίζεται η βάση της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας της Πάτρας.Η φήμη του φτάνει σε Ρωμαίους και Ειδωλολάτρες που έχουν ισχυρές κοινότητες,οι οποίοι τον βλέπουν πλέον εχθρικά.
Ήδη σχηματίζεται η βάση της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας της Πάτρας.Η φήμη του φτάνει σε Ρωμαίους και Ειδωλολάτρες που έχουν ισχυρές κοινότητες,οι οποίοι τον βλέπουν πλέον εχθρικά.
Τη χρονιά του μαρτυρίου, ο Αιγεάτης βρισκόταν στη Ρώμη για να απολογηθεί για το έργο του και να ανανεώσει τη θητεία του ανθύπατου. Τον αντικαθιστούσε ο αδελφός του Στρατοκλής που είχε έρθει από την Αθήνα με τον πιστό υπηρέτη του Αλκαμανάν, ο οποίος έπασχε από επιληψία.
Ο Απόστολος θεράπευσε τον παράλυτο ετοιμοθάνατο υπηρέτη του ανθύπατου από τη χολέρα, βάζοντας τα χέρια στο κορμί του.Η σύζυγος του Αιγεάτη, Μαξιμίλλα, όταν έμαθε για τα θαύματα του Ανδρέα, έστειλε την υπηρετριά της Εφιδαμία να δει, να γνωρίσει και να μιλήσει στον Άγιο.
Λίγες ημέρες αργότερα η Μαξιμίλλα αρρώστησε και κανένας γιατρός δε μπορούσε να την θεραπεύσει.Ζήτησε τότε από την Εφιδαμία να φωνάξει τον Απόστολο Ανδρέα, ο οποίος προσευχήθηκε και τη γιάτρεψε.Θεράπευσε επίσης τον υπηρέτη του κουνιάδου της, Αλκαμανάν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βαπτισθούν από τον Άγιο η Μαξιμίλλα, ο Στρατοκλής, η Εφιδαμία και ο Αλκαμανάν, ακολουθώντας το δρόμο του Χριστού.
Όταν ο Αιγεάτης επέστρεψε, η Μαξιμίλλα του ανέφερε τι είχε συμβεί και του αποκάλυψε πώς έγινε χριστιανή. Αυτό θύμωσε τον Αιγεάτη και όταν έμαθε ότι και ο αδερφός του Στρατοκλής είχε ασπαστεί το χριστιανισμό, εξοργίστηκε.
Συλλαμβάνει το Ανδρέα και τον κατηγορεί πως διαδίδει μια νέα θρησκεία, την οποία «οἱ Ρωμαῖοι βασιλεῖς ἐξαφανίσαι ἐκέλευσαν».
To βιβλίο του Στέφανου Θωμόπουλου για τον Απόστολο του 1899,το οποίο επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Δόντι".
Ο Ανδρέας φυλακίζεται.Μέσα από το κελί χειροτονεί ωστόσο το Στρατοκλή πρώτο Επίσκοπο Πατρών, αντιλαμβανόμενος το Τέλος του. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του Αιγεάτη, ο οποίος θα τον υποβάλλει στο φρικτό βασανιστήριο της σταύρωσης, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη-ή την παρότρυνση, κατά κάποιες πηγές-του τοπικού ειδωλολατρικού ιερατείου.Στις τρεις μέρες του μαρτυρίου του, κήρυττε συνεχώς τον λόγο του Ιησού στους εκχριστιανισμένους ακολούθους του.
Μάλιστα όταν αντίκρισε το Σταυρό προσευχήθηκε και ευλόγησε το πλήθος των πιστών λέγοντας:
"Σταυρέ θαυμαστέ,Σταυρέ που τον κόσμο πάντα σώζεις, εσύ είσαι η θύρα μέσω της οποίας θα εισέλθω στη Βασιλεία των Ουρανών"
Οι Ρωμαίοι τον σταύρωσαν τοποθετώντας καρφιά και με το κεφάλι ανάποδα.Οι πιστοί εξοργίστηκαν και ζήτησαν από τον φοβισμένο Αιγεάτη να ανακαλέσει την ποινή,αλλά ο Άγιος δε δέχτηκε και υπέμεινε το μαρτύριο όπως ο Κύριος.Λίγο πριν ξεψυχήσει συμβούλεψε τους πιστούς να μείνουν στερεωμένοι στην πίστη τους, συγχώρησε τους σταυρωτές και παρέδωσε το Πνεύμα Του,"υπέρ εβδομηκονταετής" όπως αναφέρουν οι πηγές.
Ο ηλικιωμένος Απόστολος μας παραδίδεται ότι κατέληξε την 30ή Νοεμβρίου ίσως του 68 μ.Χ., πιθανότατα στα τελευταία χρόνια των χριστιανικών διωγμών του αυτοκράτορα Νέρωνα,εκεί που σήμερα βρίσκεται ο ομώνυμος ναός.
Οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς μας λένε πως το λείψανό του έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών, Στρατοκλής, αν και οι επίγειες περιπέτειές του δεν είχαν τελειώσει ακόμα.
Οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς μας λένε πως το λείψανό του έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών, Στρατοκλής, αν και οι επίγειες περιπέτειές του δεν είχαν τελειώσει ακόμα.
Ο Αιγεάτης, που αρνήθηκε να παραδώσει το σώμα του Αγίου, τρελάθηκε και αυτοκτόνησε πέφτοντας με το άλογό του σε γκρεμό στα Ψηλά Αλώνια.
Ο Στρατοκλής και η Μαξιμίλλα συνέχισαν τη διεύρυνση της χριστιανικής εκκλησίας των Πατρών και των περιχώρων της...........
πηγές:"Μόσχος Γεώργιος- Εφημ. Πελοπόννησος 11ος/2018"
"Θωμόπουλος Στέφανος-Ο Απόστολος Ανδρέας-Eκδ. Δόντι"
"El wikipeidia"
"https://www.newsbeast.gr"
"http://i-m-patron.gr/i-m-patron-old.gr/agiologia/agios_andreas.html"
Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018
ΜΕ ΤΗ Β' ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Ιόνιος Βιβλιοθήκη, είναι ένα μεγαλόπνοο πνευματικό έργο για την πόλη του Αιγίου και έχει υποστηρικτές πολλούς συμπολίτες μας, προσφέρει καθημερινά υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο της Αιγιάλειας.
Η Ιόνιος βιβλιοθήκη ιδρύθηκε για να λειτουργήσει ως κέντρο πληροφόρησης της περιοχής μας, να προωθεί την εξάπλωση της γνώσης, της δια βίου εκπαίδευσης και του πολιτισμού, να ενισχύει την αναγνωσιμότητα τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Αποτελεί το θεματοφύλακα της πνευματικής μας κληρονομιάς και είναι επίσης το αναγκαίο μέσο για μόρφωση και έρευνα.
Ιδρύθηκε από το Σύλλογο Κεφαλλήνων και Iθακησίων,στηρίζεται στον εθελοντισμό και στην ευγενική προσφορά επώνυμων και ανώνυμων δωρητών, έχοντας συνεχή και αδιάλειπτη προσφορά στην πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής.
Διαθέτει 12.000 τίτλους βιβλίων, εκατοντάδες εγγεγραμμένα μέλη που δανείζονται βιβλία, αναγνωστήριο και αίθουσα εκδηλώσεων. Οργανώνει βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις, ομιλίες, καλλιτεχνικές εκθέσεις και πολλές εθελοντικές δράσεις.Είναι πάντα ανοιχτή στους μαθητές των σχολείων της περιοχής.
Την Τρίτη,13 Νοεμβρίου είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την Ιόνιο Βιβλιοθήκη με τους μαθητές της Β' τάξης του σχολείου μας.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εθελοντές κ.κ. Φιλιππόπουλο Αλέξιο και Καρβελά Βίκυ για την παρουσία και την...υπομονή τους.Φύγαμε ενθουσιασμένοι και πλουσιότεροι!
Η Ιόνιος βιβλιοθήκη ιδρύθηκε για να λειτουργήσει ως κέντρο πληροφόρησης της περιοχής μας, να προωθεί την εξάπλωση της γνώσης, της δια βίου εκπαίδευσης και του πολιτισμού, να ενισχύει την αναγνωσιμότητα τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Αποτελεί το θεματοφύλακα της πνευματικής μας κληρονομιάς και είναι επίσης το αναγκαίο μέσο για μόρφωση και έρευνα.
http://ioniosvivliothiki.blogspot.com
Διαθέτει 12.000 τίτλους βιβλίων, εκατοντάδες εγγεγραμμένα μέλη που δανείζονται βιβλία, αναγνωστήριο και αίθουσα εκδηλώσεων. Οργανώνει βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις, ομιλίες, καλλιτεχνικές εκθέσεις και πολλές εθελοντικές δράσεις.Είναι πάντα ανοιχτή στους μαθητές των σχολείων της περιοχής.
πηγή και φωτο:http://ioniosvivliothiki.blogspot.com
Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018
ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΑΙΓΙΟ,ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1941-1944
Σπάνια φωτογραφία.Τα πρώτα Γερμανικά τανκς στο Αίγιο.Πηγή:Βήμα της Αιγιαλείας-Φάνης Ζουρόπουλος
Τον Απρίλιο του 1941 η Ελλάδα αντιμετώπισε και την επίθεση των Γερμανών του Χίτλερ.Παρά την άνιση, γενναία αντίσταση του ελληνικού στρατού σε δυο μέτωπα, αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει.Η τριπλή κατοχή άρχιζε...
Στο Αίγιο,αρχές Μαΐου του 1941, ήρθαν οι
μηχανοκίνητες μονάδες Γερμανών από το Ξυλόκαστρο και την Πάτρα, ακολουθώντας την παλαιά
εθνική οδό, ενώ οι νικητές παππούδες μας έβλεπαν τους ηττημένους Ιταλούς να
έρχονται λίγες ημέρες μετά ως κατακτητές χαρούμενοι! Και εδώ όμως ο κόσμος πλην ελαχίστων δε
γονάτισε, δε λύγισε και δεν προσκύνησε τον κατακτητή.
Γερμανοί αξιωματικοί φωτογραφίζονται στο μπαλκόνι σπιτιού του Αιγίου.Πηγή:Βήμα της Αιγιαλείας-Φάνης Ζουρόπουλος
Δύσκολη περίοδος ήταν ο
χειμώνας του 1941- 42.Οι κάτοικοι του Αιγίου προσπαθούν να βρουν τρόφιμα στα
χωριά της Αιγιαλείας δίνοντας ανταλλάγματα ολόκληρες περιουσίες, ενώ η
θνησιμότητα ηλικιωμένων και παιδιών αυξανόταν δραματικά.Οι γιατροί της πόλης,το Νοσοκομείο και ο Ερυθρός Σταυρός δίνουν το δικό τους αγώνα.Οι αντιστασιακές οργανώσεις δειλά δειλά
συγκροτούνταν κι εδώ, από τις αρχές του 1942.
Η πρώτη οργανωμένη επίθεση στην Πελοπόννησο έγινε τη Μεγάλη Δευτέρα, 19 Απριλίου του ’43 στο Πυργάκι, όταν χτυπήθηκε
και διασκορπίστηκε από μια μικρή ομάδα ανταρτών, με επικεφαλής
το σμήναρχο Δημήτριο Μίχο, ένας πάνοπλος ιταλικός λόχος.Η ιστορία
επαναλαμβάνεται όπως και το 1821,στις 14 Μαρτίου, όταν ο Σολιώτης
έριχνε την πρώτη τουφεκιά στους Τούρκους…
Ακολούθησαν συμπλοκές και μάχες με τους Ιταλούς και Γερμανούς αργότερα έξω από την Τέμενη, στο Κακό Χωριό, στην Ακράτα, στην Αράχωβα και αλλού περιορίζοντας το πλιάτσικο των κατακτητών και μεταφέροντάς τους τον τρόμο. Το δέντρο της λευτεριάς ποτίζεται με πολύ αίμα και πόνο,γιατί αρχίζουν οι πρώτες μεγάλες απώλειες. Ανάμεσα στους 106 εκτελεσθέντες από τους Ιταλούς στο Κούρνοβο της Λάρισας, ως αντίποινα για την ανατίναξη της ομώνυμης σήραγγας από τους αντάρτες, ήταν και 5 Αιγιώτες αιχμάλωτοι.
Το μνημείο της μάχης στον Άγιο Βλάσιο πάνω από το Πυργάκι,δαπάνη του Φίλιππου Καραγιαννίδη. Φωτο:Κων. Μεσάζος
Ακολούθησαν συμπλοκές και μάχες με τους Ιταλούς και Γερμανούς αργότερα έξω από την Τέμενη, στο Κακό Χωριό, στην Ακράτα, στην Αράχωβα και αλλού περιορίζοντας το πλιάτσικο των κατακτητών και μεταφέροντάς τους τον τρόμο. Το δέντρο της λευτεριάς ποτίζεται με πολύ αίμα και πόνο,γιατί αρχίζουν οι πρώτες μεγάλες απώλειες. Ανάμεσα στους 106 εκτελεσθέντες από τους Ιταλούς στο Κούρνοβο της Λάρισας, ως αντίποινα για την ανατίναξη της ομώνυμης σήραγγας από τους αντάρτες, ήταν και 5 Αιγιώτες αιχμάλωτοι.
Γερμανοί αξιωματικοί και Αιγιώτες "φίλοι" τους στο λιμάνι.Πηγή:Βήμα της Αιγιαλείας-Φάνης Ζουρόπουλος
Οι Γερμανοί μαζί με Ταγματασφαλίτες επιχειρούν το πρώτο
μπλόκο στην Ελίκη την 1 Ιουλίου του ’43, προσδοκώντας να τρομοκρατήσουν, να
συλλάβουν πατριώτες και να καταστρέψουν το χωριό, με πενιχρά γι΄αυτούς αποτελέσματα.
Γερμανοί και Έλληνες συνεργάτες τους στην πλατεία Αγίας Λαύρας.Πηγή:Βήμα της Αιγιαλείας-Φάνης Ζουρόπουλος
Οι Γερμανοί αναλαμβάνουν
πλήρως την κατοχή του Αιγίου μετά από τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, στις 8
Σεπτέμβρη του '43.Υποχρεώνουν σε καταναγκαστικά έργα άνδρες Αιγιώτες. Σε καθημερινή βάση πενήντα νέοι με αλφαβητική σειρά από το Δημοτολόγιο καλούνται για "αγγαρείες".Η λίστα αναρτάται καθημερινά μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης.
(Το Δημαρχείο τότε βρισκόταν μπροστά στην είσοδο των Υψηλών Αλωνίων επί της οδού Μητροπόλεως).
Συγκεντρώνουν όλο τον ιταλικό οπλισμό στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου και εκτελούν δυο Αιγιώτες, τους αδελφούς Γρίπη, που προσπαθούν να πάρουν αποθηκευμένα είδη. Κατόπιν ανατινάζονται μέσα στην πόλη τα πυρομαχικά - μάλλον από ανάφλεξη, προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια και το θάνατο αρκετών Γερμανών της φρουράς.Το 2ο Δημοτικό Σχολείο έπαθε πολλές ζημιές που αποκαταστάθηκαν το 1950.
Οι Αιγιώτες πραγματοποιούν μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Αγίας Λαύρας στις 22 Οκτωβρίου 1943 με αίτημα την τροφοδοσία της αγοράς με τρόφιμα.Οι Γερμανοί επιτρέπουν τη συγκέντρωση,έχοντας και τα πολυβόλα τους στις στέγες έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο.
Την επόμενη ημέρα,στις 23 Ιανουαρίου 1944, ενώ το αίμα των πέντε Ελλήνων ήταν νωπό, οι Γερμανοί κρέμασαν στον ίδιο χώρο τον Ιταλό αξιωματικό Κορουμπία Ατίλιο ο οποίος μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας είχε προσχωρήσει σε μια μικρή ανταρτική ελληνική ομάδα της περιοχής των Καλαβρύτων.Προδόθηκε, συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε...
Τα μεσάνυχτα της 19ης Φεβρουαρίου πάνοπλοι Γερμανοί πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, συλλαμβάνουν 200 Αιγιώτες και Αιγιώτισσες που κρατήθηκαν στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου. Τριάντα από αυτούς με καμιόνια οδηγήθηκαν στην έπαυλη Λυμπερόπουλου-χώρος κράτησης ομήρων-στην Πάτρα.
Η
απελευθέρωση των κρατουμένων της κλούβας-Kλικ στο Κράθιο και στον Ψαθόπυργο, των 29 Εβραίων
στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αιγίου και δεκάδες σαμποτάζ στις γραμμές του τρένου και στην
εθνική οδό,οι ενέδρες στα ορεινά, κλονίζουν το Γερμανό κατακτητή που δεν αισθάνεται πουθενά ασφαλής.
Σήμερα, μπροστά στο χρυσοχοείο Μουζακίτη, υπάρχει η πλάκα του πεζοδρομίου της Μητροπόλεως,
καλυμμένη με τζάμι για να θυμίζει την αποτυχημένη, γενναία απόπειρα 4 ανταρτών, να
σκοτώσουν με χειροβομβίδα τον διοικητή των Ες Ες του Αιγίου Τένερ, τον
Ιούνιο του 1944.Ο Νίκος Μητρόπουλος ήταν αυτός που έριξε τη χειροβομβίδα.Ο Τένερ γλίτωσε με λίγους μώλωπες αλλά σκοτώθηκε ένας δωδεκάχρονος Αιγιώτης που περνούσε τυχαία στο δρόμο.Τον επόμενο μήνα σε μπλόκο των Γερμανών στο Αίγιο πιάστηκε ο Μητρόπουλος και εκτελέστηκε επιτόπου!
Οι Γερμανοί έφυγαν από το Αίγιο στις 18 Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, παίρνοντας ότι μπορούσαν μαζί τους το μεσημέρι από το λιμάνι του Αιγίου, μαζί με είκοσι περίπου ομήρους και το απόγευμα από την Κομαντατούρ,που στεγαζόταν δίπλα στο παλιό 4ο Δημοτικό Σχολείο, κατευθυνόμενοι προς την Πάτρα.Προτού αποχωρήσουν από το λιμάνι - από εκεί είχαν φύγει το 1821 και οι Τούρκοι - έκαψαν μια από τις σταφιδαποθήκες του Ανδρέα Κουνινιώτη όπου είχαν συγκεντρώσει εφόδια και πυρομαχικά για να μην πέσουν στα χέρια των ανταρτών.
(Το Δημαρχείο τότε βρισκόταν μπροστά στην είσοδο των Υψηλών Αλωνίων επί της οδού Μητροπόλεως).
Συγκεντρώνουν όλο τον ιταλικό οπλισμό στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου και εκτελούν δυο Αιγιώτες, τους αδελφούς Γρίπη, που προσπαθούν να πάρουν αποθηκευμένα είδη. Κατόπιν ανατινάζονται μέσα στην πόλη τα πυρομαχικά - μάλλον από ανάφλεξη, προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια και το θάνατο αρκετών Γερμανών της φρουράς.Το 2ο Δημοτικό Σχολείο έπαθε πολλές ζημιές που αποκαταστάθηκαν το 1950.
Οι Αιγιώτες πραγματοποιούν μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Αγίας Λαύρας στις 22 Οκτωβρίου 1943 με αίτημα την τροφοδοσία της αγοράς με τρόφιμα.Οι Γερμανοί επιτρέπουν τη συγκέντρωση,έχοντας και τα πολυβόλα τους στις στέγες έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο.
Στις 28 Οκτωβρίου, μεσημέρι
του ΄43, οι Γερμανοί με τον περιβόητο Κόντραντ Ντέντερ ή Τένερ επιχειρούν μπλόκο στο κέντρο της
πόλης του Αιγίου. Συλλαμβάνουν εξήντα άνδρες και εκτελούν έναν. Από το Αίγιο
ξεκίνησε η μια από τις τρεις γερμανικές ομάδες για να πραγματοποιήσουν το ολοκαύτωμα
των Καλαβρύτων, το Δεκέμβρη του ΄43. Μετά τη σφαγή πυρπόλησαν το χωριό της Φτέρης, γυρίζοντας στο Αίγιο.
Όταν μαθεύτηκε το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, επικράτησε αναταραχή και αγωνία στο Αίγιο.Το ίδιο βράδυ, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οι αντάρτες σκότωσαν ένα Γερμανό αξιωματικό στη γέφυρα του Σελινούντα έξω από την Κρόκοβα.
Το επόμενο πρωί εκτελέστηκαν δέκα Έλληνες,επτά Αιγιώτες και τρεις Ξυλοκαστρίτες που είχαν αιχμαλωτιστεί από τη Γκεστάπο. Τάφηκαν σε δυο ομαδικούς τάφους στα πευκάκια πίσω από το 1ο Γυμνάσιο.Μετά την απελευθέρωση οι σοροί αποδόθηκαν στις οικογένειές τους.
Όταν μαθεύτηκε το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, επικράτησε αναταραχή και αγωνία στο Αίγιο.Το ίδιο βράδυ, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οι αντάρτες σκότωσαν ένα Γερμανό αξιωματικό στη γέφυρα του Σελινούντα έξω από την Κρόκοβα.
Το επόμενο πρωί εκτελέστηκαν δέκα Έλληνες,επτά Αιγιώτες και τρεις Ξυλοκαστρίτες που είχαν αιχμαλωτιστεί από τη Γκεστάπο. Τάφηκαν σε δυο ομαδικούς τάφους στα πευκάκια πίσω από το 1ο Γυμνάσιο.Μετά την απελευθέρωση οι σοροί αποδόθηκαν στις οικογένειές τους.
Το μνημείο των πέντε εκτελεσθέντων στην πλατεία.Φωτο:Κων.Μεσάζος
Το ξημέρωμα της 22ας Ιανουαρίου του 1944,
έντρομοι οι κάτοικοι του Αιγίου βλέπουν πέντε πατριώτες κρεμασμένους στα δέντρα
της πλατείας Αγίας Λαύρας για λόγους αντιποίνων και εκφοβισμού από τους Γερμανούς - Κλικ εδώ.Την επόμενη ημέρα,στις 23 Ιανουαρίου 1944, ενώ το αίμα των πέντε Ελλήνων ήταν νωπό, οι Γερμανοί κρέμασαν στον ίδιο χώρο τον Ιταλό αξιωματικό Κορουμπία Ατίλιο ο οποίος μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας είχε προσχωρήσει σε μια μικρή ανταρτική ελληνική ομάδα της περιοχής των Καλαβρύτων.Προδόθηκε, συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε...
Τα μεσάνυχτα της 19ης Φεβρουαρίου πάνοπλοι Γερμανοί πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, συλλαμβάνουν 200 Αιγιώτες και Αιγιώτισσες που κρατήθηκαν στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου. Τριάντα από αυτούς με καμιόνια οδηγήθηκαν στην έπαυλη Λυμπερόπουλου-χώρος κράτησης ομήρων-στην Πάτρα.
Εκτελέσεις...εκτελέσεις....εκτελέσεις αθώων πατριωτών
Από τον προδοτικό
κατάλογο είκοσι εννέα ονομάτων Αιγιαλέων που είχε στα χέρια της η Γκεστάπο, είχαν
συλληφθεί οι είκοσι, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην αντίσταση. Τα ξημερώματα της 23ης
Φεβρουαρίου, 18 Αιγιώτες εκτελούνται - Κλικ. Ανάμεσά τους ο νεαρός ποιητής Γιάννης
Βαλσαμίδης και ο ιερέας των Εισοδίων, ιστορικός συγγραφέας, Θεόδωρος Παπαγεωργίου από την
Κουνινά - Κλικ. Όμως οι νίκες των συμμάχων και η αντίσταση στον κατακτητή θέριευαν.
Οι "κλουβίτες" της Κατοχής.Πηγή:foroline.gr
Το πλακάκι με τη δική του ιστορία.Πηγή Proti on line
Οι Γερμανοί έφυγαν από το Αίγιο στις 18 Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, παίρνοντας ότι μπορούσαν μαζί τους το μεσημέρι από το λιμάνι του Αιγίου, μαζί με είκοσι περίπου ομήρους και το απόγευμα από την Κομαντατούρ,που στεγαζόταν δίπλα στο παλιό 4ο Δημοτικό Σχολείο, κατευθυνόμενοι προς την Πάτρα.Προτού αποχωρήσουν από το λιμάνι - από εκεί είχαν φύγει το 1821 και οι Τούρκοι - έκαψαν μια από τις σταφιδαποθήκες του Ανδρέα Κουνινιώτη όπου είχαν συγκεντρώσει εφόδια και πυρομαχικά για να μην πέσουν στα χέρια των ανταρτών.
17 Σεπτεμβρίου 1944.Η τελευταία φωτογραφία- τραβηγμένη από το Σπύρο Γιαννακόπουλο που διέφυγε της ομηρείας-των Γερμανών που αποχωρούν ηττημένοι από το λιμάνι του Αιγίου.
Τιμή
και δόξα στους αθάνατους νεκρούς του έπους του ’40 της Κατοχής και της Αντίστασης.
Τιμή
και δόξα σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την ελευθερία και την
αξιοπρέπεια.
Τιμή
και δόξα σ’ αυτούς που αντιστάθηκαν και αντιστέκονται.
πηγές: Η Αιγιάλεια στην Κατοχή και στην Αντίσταση 1941- 1944, Μπιναρδόπουλου, Ρούπα, Χλιάπα
Εφημερίδα:Το Βήμα της Αιγιάλειας,Φάνης Ζουρόπουλος
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/148205,Φάνης Ζουρόπουλος
www.foroline.gr
www.foroline.gr
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018
ΟΙ Ε' & ΣΤ' ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΕΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ
πηγή:Γ.Α.Κ. Αιγίου
Την Τρίτη 16/10, οι μαθητές των Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Κοκοτή Χριστίνα, Μεταξά Μαρία, Σουλάνη Αλεξάνδρα Ελένη και το διευθυντή Μεσάζο Κωνσταντίνο επισκέφτηκαν το Ιστορικό Αρχείο Αιγίου.
Μας υποδέχτηκαν οι κ.κ. Έμυ Σαπίου και Δημήτρης Παπαπέτρου οι οποίοι μας ξενάγησαν στο χώρο και μας ενημέρωσαν για τη λειτουργία, το σκοπό και τις δραστηριότητες του Αρχείου Αιγίου(Γενικά Αρχεία του Κράτους).
Εκεί αντλήσαμε πολλές πληροφορίες και γνώσεις.
Μας υποδέχτηκαν οι κ.κ. Έμυ Σαπίου και Δημήτρης Παπαπέτρου οι οποίοι μας ξενάγησαν στο χώρο και μας ενημέρωσαν για τη λειτουργία, το σκοπό και τις δραστηριότητες του Αρχείου Αιγίου(Γενικά Αρχεία του Κράτους).
Εκεί αντλήσαμε πολλές πληροφορίες και γνώσεις.
το Αναγνωστήριο
Τα τοπικά αρχεία του κράτους
ιδρύθηκαν με απώτερο σκοπό την καταγραφή συγκέντρωση, διάσωση, συντήρηση, διαχείριση και προβολή υλικού το οποίο έχει σχέση με τη λειτουργία του κράτους,
δημοσίων ή ιδιωτικών οργανισμών, νομικών ή φυσικών προσώπων.
Το αρχειακό υλικό περιλαμβάνει:
- Έγγραφα, χειρόγραφα, κατάστιχα, κώδικες, και συλλογές αυτών
- Απομνημονεύματα και ημερολόγια
- Επίσημη και ιδιωτική αλληλογραφία δημοσίων προσώπων
- Έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, προκηρύξεις, αφίσες, φωτογραφίες
- Αρχεία καταχωρισμένα σε Η/Υ, ψηφιακό υλικό
Το τοπικό Αρχείο Αιγίου ιδρύθηκε
στις 23 Σεπτεμβρίου του 1949.Συνδέεται με το όνομα του Αιγιώτη συγγραφέα και
ιστορικού Νύση Μεταξά - Μεσσηνέζη, ο οποίος με δωρεά προς το κράτος παραχώρησε τα αρχεία του προπάππου του Λέοντα Μεσσηνέζη (1787-1821),του Ανδρέα Λόντου
(1786-1845), Αιγιωτών προκρίτων και αγωνιστών.
Αρχειοθήκη
Η λειτουργία του άρχισε όταν το
1976,αποπερατώθηκαν οι εργασίες του νεοκλασικού κτιρίου που στέγασε τη Δημοτική
Βιβλιοθήκη, με συνδρομή και ενδιαφέρον του Δημάρχου Αιγίου Γεωργίου
Παναγόπουλου.
Σήμερα το Ιστορικό Αρχείο Αιγίου
καλύπτει την περιοχή του Αιγίου καθώς και των Καλαβρύτων. Έχει αναπτύξει
πλούσια δράση με δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο, εκδηλώσεις και εκθέσεις
αρχειακού υλικού, σε συνεργασία με φορείς της πόλης, και διοργανώνει ημερίδες
για σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά που σφράγισαν
την τοπική ιστορία και έχουν πανελλήνια εμβέλεια. Το αρχειακό υλικό
περιλαμβάνει επίσης:
- Εκπαιδευτικά (Μαθητολόγια, Πρακτικά, Β.Π.Σ., Μητρώα Μαθητών κ.α.)
- Αρχειακό υλικό ιδιωτών, συλλόγων, σωματείων, λεσχών, συνδέσμων
- Συμβολαιογραφικά έγγραφα
- Δημοτικά (Δήμου Αιγίου και Κοινοτήτων)
- Δικαστικά (Ειρηνοδικείο 1841-1939 και Πταισματοδικείο 1971-1985)
- Εκκλησιαστικά
- Διοικητικά έγγραφα δημοσίων οργανισμών της πόλης
Η υπηρεσία διαθέτει αναγνωστήριο, βιβλιοθήκη, κεντρικό και βοηθητικό αρχειοστάσιο καθώς και ιστοσελίδα: http://gak-aigiou.ach.sch.gr
πηγή:ΓΑΚ Αιγίου 2015
Οι εκπλήξεις όμως διαδέχονταν η μια την άλλη........Αρκετό υλικό από το σχολείο μας και όχι μόνο!
Δ.Σ. Τέμενης τη δεκαετία του '60!
Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου δεκαετία '70
Ιούνιος:Γυμναστικές επιδείξεις δεκαετία '60
Καρτέλα αρχειοθέτησης υλικού Δ.Σ Τέμενης
Ένα από τα παλαιότερα μαθητολόγια στο Ιστορικό Αρχείο, είναι από το Δ.Σ.Τέμενης, έτους 1896!!!!
..........και ο διευθυντής εδώ.Μαθητής της ΣΤ΄ τάξης στο 1ο Δ.Σ. Αιγίου 1977-78!!!
'Eνα μεγάλο ευχαριστώ στους υπεύθυνους του Ιστορικού Αρχείου από μαθητές, εκπαιδευτικούς και εμένα προσωπικά, με πολλή συγκίνηση, για την παραχώρηση αντιγράφων οικογενειακού ιστορικού.