Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ

Ο κατακερματισμός του Βυζαντίου μετά την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204 μ.Χ.

Mετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους,στα μέρη που όριζε το Βυζάντιο ιδρύθηκαν πολλά κρατίδια.
Φράγκοι, Καταλανοί, Βενετοί, Γενουάτες και Ιωαννίτες ιππότες συμφώνησαν να μοιραστούν εδάφη του Βυζαντινού κράτους με τους Βενετούς να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στη νησιωτική χώρα.
Όμως τέσσερα χωριστά κρατίδια με βυζαντινούς άρχοντες μπόρεσαν να δημιουργηθούν,να αναπτύξουν πλούσια δράση και να συνεχίσουν την ιστορία της ένδοξης αυτοκρατορίας.
Δεν κατάφεραν όμως να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αναστήσουν το Βυζάντιο, αρκετές φορές συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να εξασθενίσουν οι δυνάμεις τους. 
Αυτά ήταν:
1.Η Αυτοκρατορία της Νίκαιας-ΚΛΙΚ 

Κάνε κλικ στην εικόνα!

Theodore I Laskaris miniature.jpg
Ο Θεόδωρος Λάσκαρης
Η Αυτοκρατορία της Νίκαιας ιδρύθηκε από τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεόδωρο Λάσκαρη.Καθιέρωσε ως έμβλήμά της το δικέφαλο αετό και έζησε 57 χρόνια μέχρι την ανάκτηση της Πόλης το 1261.

             2.Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας-ΚΛΙΚ 
Ιδρύθηκε από την οικογένεια των Κομνηνών με πρωτεύουσα την Τραπεζούντα.Βρέθηκε μακριά από τα υπόλοιπα ελληνικά κράτη,αλλά διατήρησε τον ελληνισμό και το χριστιανισμό για 250 περίπου χρόνια μέχρι να κατακτηθεί από τους Τούρκους το 1461.

Ο Μωάμεθ στην Τραπεζούντα 1461 μ.Χ.
Εκεί έχει τις παραδόσεις και τις ρίζες του ο ποντιακός ελληνισμός.

Τα ελληνικά κράτη το 13ο αιώνα μ.Χ. 

3.Το Δεσποτάτο της Ηπείρου-ΚΛΙΚ



Το ίδρυσε στην Ήπειρο ο δεσπότης Μιχαήλ Α΄Άγγελος με πρωτεύουσα την Άρτα.Με τον καιρό αύξησε την επικράτειά του και απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη από τους Φράγκους το 1224 μ.Χ.

3.Το Δεσποτάτο του Μιστρά-KΛΙΚ


Η καστροπολιτεία του Μιστρά

Ιδρύθηκε χρονικά πολύ αργότερα από τα άλλα τρία ελληνικά κράτη το 1262 μ.Χ.Δυο χρόνια πριν πάρει πίσω την Πόλη, ο Μανουήλ Παλαιολόγος νίκησε στη μάχη της Πελαγονίας το Δεσπότη της Ηπείρου και συνέλαβε αιχμάλωτο το σύμμαχό του πρίγκιπα της Αχαΐας Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο. Τον απελευθέρωσε παίρνοντας ως αντάλλαγμα τα φρούρια της Μονεμβασιάς,της Μάνης και του Μιστρά.
Έτσι ιδρύθηκε το δεσποτάτο του Μιστρά που διατηρήθηκε μέχρι το 1460.Η οχυρωμένη πόλη του Μιστρά έγινε κέντρο ελληνοβυζαντινού πολιτισμού,όπως δείχνουν ακόμα οι εκκλησίες με τις τοιχογραφίες τους και τα παλάτια των Παλαιολόγων.

Μιστράς-Παντάνασσα

Eδώ δίδαξε ο σοφός Γεώργιος Πλήθων-Γεμιστός. Από εκεί ξεκίνησε για την Κωνσταντινούπολη ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η
Συμπλήρωσε τις λέξεις με βάση το αρχικό γράμμα και διάβασε την περίληψη του μαθήματος.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φ………….. Βυζαντινοί ά……………. ίδρυσαν μικρά ε………….. κράτη, με σκοπό να α……………. τη σκλαβωμένη πρωτεύουσα. Αυτά ήταν:

Η αυτοκρατορία της  Ν………….. με ιδρυτή το Θ…………  Λ…………..στη Μικρά Ασία και πρωτεύουσα τη Ν………….. . Η αυτοκρατορία της Τ…………… στον Εύξεινο Π……………. με ιδρυτές τους Κ……………………. και  πρωτεύουσα την Τ……………….. .Το δεσποτάτο της Η…………… με πρωτεύουσα την Α……………., που ίδρυσε ο δεσπότης Μ…………… Ά…………. Τέλος, αργότερα, ιδρύθηκε το δεσποτάτο του Μ………….. με ιδρυτές τους Π…………… . Εκεί δίδαξε ο φιλόσοφος Γεώργιος Π………….. ή Γ………… .   Παρόλο που τα κράτη αυτά ήταν αξιόλογα ,οι μεταξύ τους π……………  τα εξασθένισαν και δεν μπόρεσαν να ε……… τις δυνάμεις τους για να ανασυστήσουν το Βυζάντιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.