Η Τριπολιτσά ήταν η κεντρική διοικητική ,εμπορική και στρατιωτική έδρα των Τούρκων και πρωτεύουσα της Πελοποννήσου.
Χάρτης της Πελοποννήσου 18ος αιώνας
Η έναρξη της επανάστασης βρήκε το διοικητή της, Χουρσίτ, στα Γιάννενα να αντιμετωπίζει τον Αλή πασά και η άμυνά της πόλης ήταν αποδυναμωμένη.
Πρώτος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πρότεινε να πολιορκήσουν την Τριπολιτσά,γιατί πίστευε ότι αν κυριευόταν, θα ήταν εύκολη η κατάληψη και των υπόλοιπων κάστρων του Μοριά.
Ο Χουρσίτ πασάς όταν έμαθε για την πολιορκία της Τριπολιτσάς έστειλε από την Ήπειρο τον έμπειρο στρατηγό του Μουσταφάμπεη ή Κεχαγιάμπεη για να βοηθήσει και να σπάσει τον κλοιό των Ελλήνων.
Αυτός αφού κινήθηκε ταχύτατα, έφτασε στο Μοριά από τη Ρούμελη, έκαψε τη Βοστίτσα,αλλά στην πορεία του άρχισε να βρίσκει αντίσταση.Ο Κολοκοτρώνης κατάφερε να τον νικήσει στο Βαλτέτσι-ΚΛΙΚ και η πολιορκία της πόλης έγινε στενότερη.
Αυτός αφού κινήθηκε ταχύτατα, έφτασε στο Μοριά από τη Ρούμελη, έκαψε τη Βοστίτσα,αλλά στην πορεία του άρχισε να βρίσκει αντίσταση.Ο Κολοκοτρώνης κατάφερε να τον νικήσει στο Βαλτέτσι-ΚΛΙΚ και η πολιορκία της πόλης έγινε στενότερη.
Στο μεταξύ ο Δημήτριος Υψηλάντης που έχει φτάσει στην Πελοπόννησο αναλαμβάνει την αρχηγία του Αγώνα.Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη έχουν αποκλειστεί από τους Έλληνες με αρχηγούς το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Αναγνώστη Παπαγεωργίου (Αναγνωσταρά),τον Παναγιώτη Γιατράκο και τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και Παναγιώτης Γιατράκος
Επίσης στρατιωτικές ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή των Μεγάρων, εμποδίζοντας τους Τούρκους να στείλουν ενισχύσεις. Οι επαναστατικές δυνάμεις πέτυχαν μεγάλες νίκες σε βάρος του τουρκικού στρατού στα Βέρβενα και στα Δολιανά-Κλικ...
Όσο περνούσε ο χρόνος πείνα, αρρώστιες και διχόνοια μάστιζαν τους Τούρκους. Η πόλη έπεσε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821 και ακολούθησαν σφαγές και λεηλασίες.Οι τελευταίοι Τούρκοι οχυρωμένοι στον κεντρικό πύργο ,τη Μεγάλη Τάπια,παραδόθηκαν έπειτα από τρεις ημέρες.
Η άλωση της Τριπολιτσάς-Φανταστική απεικόνιση
Η βάση του τουρκικού στρατού είχε συντριβεί.Πολλά όπλα πέρασαν στα χέρια των Ελλήνων,τονώνοντας το ηθικό τους.Οι Τούρκοι δεν ήταν ακατανίκητοι και η πτώση των περιφερειακών κάστρων του Μοριά ήταν πλέον εφικτή.
Ελληνική επαναστατική σημαία στο κάστρο της Τριπολιτσάς
Η άλωση της Τριπολιτσάς
πηγή:Γιάννης Σουδίας - 8ο Δ.Σ. Νάουσας
Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ-ΒΙΝΤΕΟ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1.Πώς προσπάθησε ο Χουρσίτ να βοηθήσει την Τριπολιτσά;
2.Τι προέβλεπε το σχέδιο του Κολοκοτρώνη για την άλωση της Τριπολιτσάς;
3.Ποιοι ήταν οι κυριότεροι οπλαρχηγοί που πολιόρκησαν την πόλη;
4.Ποια προβλήματα αντιμετώπιζαν οι Τούρκοι της Τριπολιτσάς και τι έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821;
5.Τι όφελος είχαν οι επαναστατημένοι Έλληνες από την πτώση της πρωτεύουσας του Μοριά;
6.Με βάση την παρακάτω πηγή ήταν πράγματι τρελοί οι Έλληνες που επαναστάτησαν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.