Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΚΛΙΚ

Τον Απρίλιο του 1825 αρχίζει η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου,όταν ο Κιουταχής φτάνει έξω από την πόλη...
Το Μεσολόγγι βρισκόταν σε οχυρή θέση.Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης προστατευόταν από τη ρηχή λιμνοθάλασσα και τα οχυρωμένα νησάκια της,ενώ το υπόλοιπο μέρος από υδάτινους τάφρους και τείχος με πενήντα κανονιοστάσια!

Η οχύρωση του Μεσολογγίου-1825

το Μεσολόγγι σήμερα...
Στην πόλη επίσης:
  • ήταν η έδρα του πολιτικού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου
  • είχαν προσκληθεί πολλοί Φιλέλληνες με επικεφαλής το λόρδο Μπάιρον (Βύρωνα)
  • είχαν καταφύγει πολλοί Σουλιώτες πολεμιστές με τις οικογένειές τους
  • λειτουργούσε νοσοκομείο, τυπογραφείο και μηχανουργείο πολεμικού υλικού




Ο μηχανικός Κοκκίνης και ο λόρδος Βύρωνας είχαν κάνει εξαιρετική δουλειά και αυτό φάνηκε όταν ο στρατός του Κιουταχή γνώρισε συνεχείς ήττες μπροστά στις μεγάλες τάπιες (προμαχώνες)...


Η φρουρά του Μεσολογγίου (Δημήτριος Μακρής - Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας - Νότης Μπότσαρης) κατάφερνε εύκολα να τους αποκρούει με θεριστικά πυρά.
Ο Ανδρέας Μιαούλης είχε τη δυνατότητα να εφοδιάζει την πόλη από την πλευρά της θάλασσας, όσο ο ελληνικός στόλος μπορούσε να κινηθεί.
Στις 26 Δεκεμβρίου του 1825 ο Ιμπραήμ φτάνει στο Μεσολόγγι και επιθεωρεί τους προμαχώνες. Μάλιστα απευθυνόμενος στον Κιουταχή του είπε υποτιμητικά: "Δε μπορείς να πάρεις τόσους μήνες αυτόν τον παλιοφράχτη;"και επιχείρησε μόνος του να καταλάβει την πόλη. 


 
ο Ιμπραήμ στο Μεσολόγγι
Ο τακτικός στρατός του συντρίβεται και γρήγορα  ζήτησε τη βοήθεια του Κιουταχή για να αποκλείσουν μαζί την πόλη και από τη θάλασσα.
Διαμόρφωσαν μικρές βάρκες σε πολεμικές,  που μπορούσαν να πλεύσουν στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας και έτσι άρχισαν να πολιορκούν τα νησιά Βασιλάδι,Ντολμά, και Κλείσοβα.



Στο Βασιλάδι(Κλικ) ο Σπύρος Πεταλούδης αγωνίστηκε γενναία για τρεις ημέρες και έπεσε μαζί με αρκετούς άνδρες της φρουράς του 40  περίπου, όταν μια τουρκική οβίδα χτύπησε την πυριτιδαποθήκη, στις 25 Φεβρουαρίου 1826.


         Βασιλάδι

Στην Κλείσοβα (Κλικ) έγινε μια επική μάχη ανάμεσα στους πολιορκητές και στους υπερασπιστές της, με επικεφαλής το Σουλιώτη Κίτσο Τζαβέλα (Κλικ) και 130  αγωνιστές.
Εκεί σκοτώθηκε ο αιμοβόρος Χουσεΐν μπέης, τραυματίστηκε στο πόδι ο Κιουταχής και πάνω από 1200 στρατιώτες τους έπεσαν νεκροί. Η λιμνοθάλασσα γέμισε πτώματα.

     Πίνακας:Η μάχη της Κλείσοβας

Οι αγωνιστές, αν και νικητές, αποχώρησαν νύχτα από το νησάκι, γιατί τελείωσαν τα πυρομαχικά τους.Ήταν 25η Μαρτίου 1826. Έτσι το Μεσολόγγι αποκλείστηκε εντελώς. 
Ο Μιαούλης προσπάθησε με τα λίγα πλοία που του απέμειναν να ενισχύσει τη φρουρά αλλά δεν τα κατάφερε.
Η πείνα και οι αρρώστιες άρχιζαν να θερίζουν τη φρουρά και τα γυναικόπαιδα.Όταν τα τρόφιμα τελείωσαν, άρχισαν να τρώνε σκουλήκια,αρμυρίκια και...ποντικούς! Μπροστά στον κίνδυνο,οι οπλαρχηγοί αποφάσισαν να μην παραδοθούν αλλά να πραγματοποιήσουν τη μεγάλη έξοδο,ζητώντας τη βοήθεια του Καραϊσκάκη και των άλλων οπλαρχηγών της Ρούμελης, στις 10 Απριλίου 1826...
Οι Μεσολογγίτες χωρίστηκαν σε τρία σώματα,(Τζαβέλας-Μπότσαρης-Μακρής) ενώ ο Χρίστος Καψάλης έμεινε μαζί με τους αρρώστους και τους βαριά τραυματισμένους-περίπου 600-στο μπαρουτόμυλο.




              ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ- ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΗΣ- ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΖΗ-ΚΟΤΣΙΚΑΣ

Το σχέδιο όμως είχε προδοθεί ή προβλεφτεί από τους Τουρκοαιγύπτιους. Και ενώ τα δυο σώματα προχωρούσαν μπροστά δίνοντας τη μάχη με τα σπαθιά και τα όπλα στα χέρια,μια φωνή που ακούστηκε μέσα στον πανικό: "Πίσω,πίσω μωρέ στα τείχη" προκάλεσε μεγάλη σύγχυση και καταστροφή.
Οι Τούρκοι μπήκαν μέσα στην πόλη και σκότωναν αδιάκριτα, ενώ  οι τελευταίοι υπερασπιστές έπεφταν ο ένας μετά τον άλλο, αρνούμενοι την αιχμαλωσία και την ατίμωση.
Ο Χρήστος Καψάλης (Κλικ) ανατίναξε τη μπαρουταποθήκη θάβοντας Έλληνες και Τούρκους στα χαλάσματα.
Χρήστος Καψάλης
Την επόμενη μέρα, Κυριακή των Βαΐων, το Μεσολόγγι ήταν ένας σωρός από ερείπια με πάνω από 10.000 άταφα πτώματα ανδρών γυναικών και παιδιών...Μόνο 1300 κατάφεραν να σωθούν και να ενωθούν με τους οπλαρχηγούς της Ρούμελης.Οι αιχμάλωτοι πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής...


.
Μεσολογγίτισσα.....
Η θυσία των  Μεσολογγιτών κέρδισε το θαυμασμό όλων των λαών της Ευρώπης και πολλές κυβερνήσεις άρχισαν να πιέζουν το Σουλτάνο να σταματήσει τον πόλεμο. 
Ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε το έργο "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι"  και πολλοί καλλιτέχνες με τα έργα τους ύμνησαν τη θυσία των Ελλήνων στη Δύση...
χειρόγραφο του Σολωμού από τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους"




   " Η έξοδος του Μεσολογγίου" ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ σύνθεση του Θ. Βρυζάκη(ΚΛΙΚ)  

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1.Γιατί οι Τούρκοι είχαν στοχοποιήσει το Μεσολόγγι;
2.Πώς ήταν η κατάσταση στην πόλη του Μεσολογγίου το 1825;
3.Πώς κατάφεραν οι Έλληνες να σταματήσουν τον Κιουταχή τον πρώτο καιρό;
4.Ο ερχομός του Ιμπραήμ ενίσχυσε τους Τούρκους και οι πολιορκημένοι έφτασαν στα όρια της εξάντλησης.Για ποιους λόγους έμειναν αβοήθητοι;
5.Τι συνέβη το βράδυ της μεγάλης Εξόδου;
6.Πώς διαδόθηκε η θυσία των Μεσολογγιτών στην Ευρώπη; 

                          Ψηφιακή Εργασία



                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.