Μετά την εξόντωση του Αλή πασά ο Χουρσίτ πασάς-ΚΛΙΚ ετοιμάζεται να καταπνίξει την επανάσταση.
O Xουρσίτ πασάς
Έλληνες και Φιλέλληνες προσπαθούν να τον σταματήσουν στο Πέτα. Επικεφαλής τους είναι ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και οι Ανδρέας Δάνια και Κάρολος Νόρμαν.
Αλ. Μαυροκορδάτος και η μάχη στο Πέτα
Παρά τα στρατηγικά λάθη, στις 4 Ιουλίου 1822, αποκρούουν το στρατό του Χουρσίτ με γενναιότητα αλλά δεν αντέχουν.Ο ηρωισμός των Φιλελλήνων και των υπολοίπων αγωνιστών δεν ήταν αρκετός.
Υποχωρούν με βαριές απώλειες, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός των Φιλελλήνων Ανδρέας Δάνια, και δεκάδες αγωνιστών.Η μάχη εξελίχτηκε σε ολοκληρωτική καταστροφή....
Υποχωρούν με βαριές απώλειες, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός των Φιλελλήνων Ανδρέας Δάνια, και δεκάδες αγωνιστών.Η μάχη εξελίχτηκε σε ολοκληρωτική καταστροφή....
Ο Γερμανός Φιλέλληνας Κάρολος Νόρμαν και Φιλέλληνες νεκροί στο πεδίο της μάχης
Ο Χουρσίτ ήταν πλέον έτοιμος να συνεχίσει την πορεία του προς το Μεσολόγγι.Η βαριά ήττα αναγκάζει τους Σουλιώτες να εγκαταλείψουν οριστικά το Σούλι.
Στη Θεσσαλία, το Μάιο του 1821, οι Φιλικοί Άνθιμος Γαζής-ΚΛΙΚ και Κυριάκος Μπασδέκης επαναστατούν με ορμητήριο το Πήλιο.Πολιορκούν το Βόλο και το Βελεστίνο,αλλά διασκορπίζονται όταν ο Δράμαλης,ο πασάς της Λάρισας, εμφανίζεται με ισχυρό στρατό.
Άνθιμος Γαζής - Μαχμούτ πασάς ή Δράμαλης
Τον ίδιο μήνα ο Σερραίος μεγαλέμπορος Εμμανουήλ Παπάς-ΚΛΙΚ, έχοντας οριστεί από τη Φιλική Εταιρεία αρχηγός του αγώνα στη Χαλκιδική, ξεσηκώνει τη Μακεδονία.
Φτάνει το Μάρτιο του 1821 στο Άγιο Όρος με πυρομαχικά,καταλαμβάνει τον Πολύγυρο και τη Σιθωνία,φτάνοντας μέχρι τη Θεσσαλονίκη.
Ο αγωνιστής Εμμανουήλ Παπάς - Μουσείο επανάστασης 1821 "Εμμανουήλ Παπά"
Οι Τούρκοι με τον πολυάριθμο στρατό τους συλλαμβάνουν τους προεστούς των περιοχών, καταστρέφουν χωριά και βιαιοπραγούν.Οι επαναστάτες συγκρούονται με τα Οθωμανικά στρατεύματα στα Βασιλικά και στην Κασσάνδρα αλλά υποχωρούν και διαλύονται.
Ο επίλογος της επανάστασης στη Μακεδονία γράφτηκε στην ηρωική Νάουσα-ΚΛΙΚ, όπου οι αγωνιστές αντιστάθηκαν με γενναιότητα αρκετές ημέρες, με επικεφαλής τον αρματολό Τσάμη Καρατάσο και τον πρόκριτο Ζαφειράκη Λογοθέτη.
Τσάμης Καρατάσος-Ζαφειράκης Λογοθέτης
Η επαναστατική σημαία της Νάουσας
Όταν οι Τούρκοι μπήκαν στην πόλη, οι συγκρούσεις μετατράπηκαν σε οδομαχίες.Παρά τη γενναία αντίσταση των αγωνιστών, η πόλη καταστράφηκε και ακολούθησαν φρικαλεότητες και θηριωδίες σε βάρος του πληθυσμού και των αιχμαλώτων.Γυναίκες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά έπεσαν στο γκρεμό της Αραπίτσας για να γλιτώσουν την αιχμαλωσία και την ατίμωση.
Αραπίτσα - Νάουσα
Μνημείο για την καταστροφή της Νάουσας
Η επαναστατική δραστηριότητα είχε πλέον περιοριστεί στην Πελοπόννησο,στη Στερεά Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου.
Η επανάσταση στην Ήπειρο,τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.
Πηγή:Γιάννης Σουδίας - 8ο Δ.Σ. Νάουσας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.