Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΩΝ ΗΓΕΜΟΝΙΩΝ

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας παρατηρούνται δυο περίοδοι μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό.Το 15ο και 16ο αιώνα λόγιοι,ευγενείς και στρατιώτες, πολλές φορές οικογενειακώς, εγκαταλείπουν την υπόδουλη Ελλάδα.

Οι περισσότεροι κατάγονταν από νησιά ή  παραθαλάσσια μέρη και εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ιδρύοντας ελληνικές παροικίες.
Εργάζονταν ως ναυτικοί, έμποροι, τεχνίτες, γραφείς, δάσκαλοι και ως επαγγελματίες στρατιώτες.
 
                                             Ελληνικές παροικίες 18ος αώνας
Στη δεύτερη περίοδο της μετανάστευσης, το 17ο και 18ο αιώνα, πολλοί Έλληνες κατοίκησαν σε πόλεις που βρίσκονταν κατά μήκος των εμπορικών δρόμων που διέσχιζαν τη Βαλκανική και την Ευρώπη.
Από εκεί περνούσαν καραβάνια εμπόρων που μετακινούνταν ομαδικά για λόγους ασφάλειας και διανυκτέρευαν στα πανδοχεία ή στα χάνια.Κάτι ανάλογο γινόταν και στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.
 
                                Το χάνι του Εμίν Αγά στο δρόμο Ιωαννίνων-Άρτας

 
Καραβάνι εμπόρων
Την ίδια περίοδο ΄Ελληνες του Πόντου μετακινούνται προς τον Καύκασο και την Κριμαία ιδρύοντας παροικίες, με γνωστότερη την Οδησσό.
                                                    Οδησσός 1816

Μεγάλες παροικίες έγιναν στη Βιέννη και την Τεργέστη όπου κυριάρχησε το εμπόριο βαμβακερών υφασμάτων, δερμάτων, χαλιών και άλλων ειδών. 


 
         Επάνω:Βιέννη- Κάτω:Τεργέστη

Αρκετοί Έλληνες επίσης ίδρυσαν παροικίες στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, Βλαχία και Μολδαβία, όπου κυβερνούσαν Φαναριώτες ηγεμόνες.

 

        Βλαχία και Μολδαβία
Οι Έλληνες στις νέες τους πατρίδες φρόντιζαν για την ανέγερση ναού και σχολείου  όπως και για την έκδοση ελληνικών βιβλίων,περιοδικών και εφημερίδων.Με καταστατικό ρύθμιζαν την οργάνωση της κοινότητάς τους,τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών τους καθώς και τους σκοπούς ίδρυσης.
Οι Έλληνες  της Διασποράς με τα πλούτη τους ενίσχυσαν οικονομικά τα σχολεία του υπόδουλου Έθνους και κατασκεύασαν πολυτελείς κατοικίες στους τόπους καταγωγής τους, τα περίφημα αρχοντικά.(Σιάτιστα, Κοζάνη, Καστοριά, Ζαγοροχώρια, Πήλιο κ.α.)


             Αρχοντικά στη φθορά του χρόνου.......
Από τους Έλληνες των παροικιών ξεκίνησε η πνευματική αναγέννηση του τόπου το 18ο αιώνα.

  Πηγή:ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.Κουίζ Γνώσεων-ΚΛΙΚ ΕΔ Ω 


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Σ

1.Χώρισε το κείμενο σε παραγράφους και γράψε έναν ταιριαστό πλαγιότιτλο για καθεμιά.
2.Γιατί μετανάστευαν υποχρεωτικά οι Έλληνες το 15ο και 16ο αιώνα και ποια επαγγέλματα εξασκούσαν στις παροικίες που ίδρυσαν;
3.Ποιες ήταν οι κυριότερες ελληνικές παροικίες στην Ευρώπη κατά το 17ο και 18ο αιώνα;
4.Πώς ήταν οργανωμένη μια ελληνική παροικία;
5.Τι πρόσφεραν οι Έλληνες της Διασποράς στο υπόδουλο Έθνος;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.