Στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ο Ιωάννης Καποδίστριας(Κλικ), Έλληνας διπλωμάτης από την Κέρκυρα, αποδέχτηκε το διορισμό του ως κυβερνήτης της Ελλάδας.
Η κατάσταση στη χώρα ήταν εφιαλτική.Υπήρχαν πλήθος προβλημάτων όπως:
- κατεστραμμένες και ερειπωμένες περιοχές
- έλλειψη δρόμων,λιμανιών,υποδομών
- χαμένο μεγάλο μέρος του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου
- ορφανά και χήρες αγωνιστών περιφέρονταν πάμφτωχοι
- άδεια ταμεία και ανύπαρκτη οικονομία
- ληστές και πειρατές λυμαίνονταν πολλά μέρη
- σχολεία και παιδεία ανύπαρκτη
- τα σύνορα του κράτους δεν είχαν καθοριστεί
Ο Καποδίστριας ήταν άξιος,εργατικός, διορατικός και υπεύθυνος πολιτικός. Ήρθε στις 7 Ιανουαρίου 1828 στο Ναύπλιο και έγινες δεκτός με ενθουσιασμό. Αρχικά η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Αίγινα και μετά στο Ναύπλιο.
Το "Κυβερνείο",έδρα του Καποδίστρια και σπίτι του στην Αίγινα
Παρά τις δυσκολίες, ο κυβερνήτης άρχισε με ζήλο το έργο της ανόρθωσης του τόπου.
Δημιούργησε Τράπεζα, βάζοντας ως κεφάλαιο την προσωπική του περιουσία. Έκοψε τα πρώτα ελληνικά νομίσματα, τους Φοίνικες (Κλικ), αντικαθιστώντας τα τουρκικά γρόσια. Φρόντισε να εισπράττονται οι φόροι και οι δασμοί για να μπαίνουν χρήματα στα ταμεία του κράτους.
ΦΟΙΝΙΚΕΣ
Ίδρυσε τα πρώτα "Αλληλοδιδακτικά Σχολεία",όπου οι καλύτεροι μαθητές βοηθούσαν στη μάθηση τους μικρότερους. Ίδρυσε "Διδασκαλείο" για την εκπαίδευση των δασκάλων ,έτσι ώστε να βγει η χώρα από τον αναλφαβητισμό.
Το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο-Δημαρχείο Ναυπλιέων
Έδωσε βαρύτητα στην ανάπτυξη της γεωργίας, ιδρύοντας τη Γεωργική Σχολή Τίρυνθας (Κλικ) και εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας,φροντίζοντας και για την ανάπτυξη της μεταξοκαλλιέργειας.
Ίδρυσε Ορφανοτροφείο στην Αίγινα και άλλες ανώτερες σχολές όπως τη στρατιωτική σχολή "Ευελπίδων"(Κλικ) στο Ναύπλιο για την εκπαίδευση αξιωματικών του τακτικού ελληνικού στρατού.
Το κτίριο της πρώτης σχολής Ευελπίδων, σημερινό μουσείο στο Ναύπλιο
Με την αυστηρή εφαρμογή των νόμων περιόρισε τις κλοπές και την πειρατεία.
Στο διπλωματικό πεδίο, κινήθηκε επιδέξια με συνεχείς παρεμβάσεις στις Μεγάλες Δυνάμεις για να συμπεριληφθούν στα σύνορα του νέου κράτους περισσότερες περιοχές πράγμα που κατάφερε,αν και δεν πρόλαβε να το δει.
Τα σύνορα του νέου κράτους,γραμμή Παγασητικού-Αμβρακικού κόλπου
Αυτό δεν άρεσε ούτε στους πολιτικούς ούτε στους στρατιωτικούς που ένιωθαν ότι παραγκωνίζονται.Ο Κυβερνήτης απέκτησε πολλούς φίλους ,αλλά και ορκισμένους εχθρούς....
Το πρωί της Κυριακής της 27ης Σεπτεμβρίου 1831,ενώ ο Κυβερνήτης πήγαινε να εκκλησιαστεί στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης τον παραφύλαξαν και τον πυροβόλησαν. Ο Καποδίστριας έπεφτε νεκρός από ελληνικά χέρια!
Η χώρα στερήθηκε έναν φωτισμένο πολιτικό,έναν πραγματικό πατριώτη που έδινε στο έθνος σιγουριά και ασφάλεια.Είχε προσφέρει μεγάλο έργο αλλά δεν πρόφτασε να το ολοκληρώσει.
Μετά το θάνατό του επικράτησε αναρχία στη χώρα, γιατί οι ελεύθεροι Έλληνες πίστευαν ότι μπορούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και κρατικής υπόστασης!
Έτσι οι Μεγάλες Δυνάμεις θα βρουν μια ακόμα ευκαιρία για να επέμβουν!!!
Κάθε όμως φορά η Ιστορία επαναλαμβάνεται...έστω και ως φάρσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.