ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ..........
Οι πρώτες πόλεις που απελευθερώθηκαν στο Μοριά ήταν τα Καλάβρυτα,η Βοστίτσα (Αίγιο) και η Καλαμάτα.Οι οπλαρχηγοί εκτιμούσαν ότι ο καθένας θα έπρεπε να πολιορκήσει τα κάστρα της περιοχής του,εκτός από τον Κολοκοτρώνη που πρότεινε να πολιορκηθεί η πρωτεύουσα, Τριπολιτσά, πράγμα που θα σήμαινε και την πτώση όλων των άλλων κάστρων.
Με τους ελάχιστους οπλαρχηγούς που ασπάστηκαν τη γνώμη του, άρχισε τον αποκλεισμό της......
Ο Χουρσίτ πασάς που πολεμούσε τον Αλή πασά στα Γιάννενα, έστειλε τον έμπειρο στρατηγό Μουσταφάμπεη με επίλεκτο σώμα να λύσει την πολιορκία. Αυτός κινήθηκε ταχύτατα. Πέρασε στο Μοριά, έκαψε τη Βοστίτσα και έφτασε έξω από την Τρίπολη, όπου στο Βαλτέτσι ο Κολοκοτρώνης πέτυχε μια αποφασιστική μεγάλη νίκη, εμψυχώνοντας τους αγωνιστές.
Οι Τούρκοι όμως ήθελαν να καταπνίξουν την επανάσταση και ήρθε η σειρά της Ρούμελης να δοκιμαστεί.Μια μεγάλη στρατιά με επικεφαλής τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ φτάνει στο Ζητούνι (Λαμία). Οι αγωνιστές του Πανουριά και του Δυοβουνιώτη δεν αντέχουν την επίθεση των Τούρκων και σκορπίζονται στη Χαλκομάτα. Μένει ο Αθανάσιος Διάκος με τον επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα να κρατήσουν το γεφύρι της Αλαμάνας σε μια άνιση μάχη.
Ο επίσκοπος Ησαΐας σκοτώνεται και ο Διάκος αιχμαλωτίζεται.
Ο πασάς, αφού ο αγωνιστής του απάντησε περήφανα: ''Εγώ Γραικός γεννήθηκα Γραικός και θα πεθάνω'', διέταξε να τον θανατώσουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο.(ανασκολοπισμό).
Λέγεται δε την ώρα που πέθαινε είπε το περίφημο:
''Για δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γη χορτάρι."
Εκδίκηση για το θάνατο του Διάκου πήρε στο Χάνι της Γραβιάς(κλικ)ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 118 παλικάρια του.
Όταν έφτασε εκεί ο Ομέρ Βρυώνης, ο αγωνιστής του έκοψε το δρόμο απαντώντας με ομοβροντίες των όπλων του. Οι έφοδοι των Τούρκων άφησαν πάνω από 1.000 νεκρούς και τραυματίες. Μέσα στη νύχτα οι άνδρες του Ανδρούτσου έκαναν έξοδο κρυφά και διέφυγαν. Έλειπαν μόνον 6!!Την άλλη μέρα ο πασάς θα είχε μαζί του κανόνια και δε θα έμενε κανένας ζωντανός. Αυτή η κίνηση φόβισε τον Ομέρ Βρυώνη που υποχώρησε και κατευθύνθηκε στην Εύβοια. Στα Βρυσάκια ο Αγγελής Γοβγίνας τον νίκησε για δεύτερη φορά. Οι Τούρκοι κατάφεραν να λύσουν την πολιορκία της Ακρόπολης αλλά γύρισαν πίσω στη Λαμία ,όταν έμαθαν ότι μια άλλη τουρκική στρατιά είχε νικηθεί από το Γιάννη Γκούρα στα Βασιλικά της Εύβοιας.
Στο μεταξύ, στις αρχές Σεπτέμβρη του 1821 η Τριπολιτσά έπεσε και το σχέδιο του Κολοκοτρώνη είχε θριαμβεύσει!
Στη θάλασσα ο ελληνικός στόλος έχει την πρωτοβουλία.
Το εσωτερικό του πυρπολικού
Η ανατίναξη τουρκικής φρεγάτας από ελληνικό πυρπολικό(κλικ) του Παπανικολή(κλικ) στην Ερεσό ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία στη θάλασσα.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Σ
1.Χώρισε παραγράφους στο κείμενο και γράψε έναν πλαγιότιτλο για την καθεμιά.
2.Σύγκρινε το σχέδιο του Κολοκοτρώνη και των άλλων οπλαρχηγών για την απελευθέρωση του Μοριά. Δικαιώθηκε ο Κολοκοτρώνης;
3.Τι προσπάθησε να κάνει ο Αθανάσιος Διάκος και ποιο ήταν το τέλος του;
4.Τι έγινε στο Χάνι της Γραβιάς;
5.Ποιες μεγάλες μάχες και ποιους αγωνιστές μάθαμε στο παραπάνω μάθημα;
6.Τι ήταν το πυρπολικό και ο Παπανικολής;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.