Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

1973-2023:ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ

Συμπληρώνονται φέτος πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου εκείνο το Νοέμβρη του 1973.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα ιστορικοπολιτικό γεγονός που ξεκίνησε από νέα παιδιά, φοιτητές αρχικά, και συσπείρωσε κοντά του ανθρώπους όλων των ηλικιών που ξεσηκώθηκαν με το ίδιο σύνθημα: "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία''.

Το Ιστορικό Συγκείμενο περιληπτικά από προηγούμενη επίκαιρη ανάρτησή μας...

Δεκέμβριος 1963: Ξεσπούν αιματηρές ταραχές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Λευκωσία.
Ιούλιος 1965:Σύγκρουση του νόμιμου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που οδηγεί σε παραίτηση τον πρωθυπουργό. Ξεσπούν διαδηλώσεις - Πολιτική Αστάθεια (Βραχύβιες κυβερνήσεις λίγων μηνών ορκίζονται και κατόπιν διαλύονται).
21 Απριλίου 1967:Oμάδα Συνταγματαρχών καταλύει το δημοκρατικό πολίτευμα μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές που έδειχναν ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου θα κέρδιζε με πολύ μεγάλο ποσοστό. Δικτατορία.O βασιλιάς δεν αντέδρασε. Από εκείνη τη μέρα...όλα τά σκιαζε η φοβέρα...
Δημιουργούνται τόποι εξορίας: Γυάρος, Μακρόνησος, Άι Στράτης, Τρίκερι αλλά και δικαστήρια-στρατοδικεία για τους αντιπάλους του καθεστώτος. Παντού διορίζονται πραξικοπηματίες και φιλοχουντικοί για να ελέγχουν τα πάντα!
Μάιος 1967:Η αρχή του Αντιδικτατορικού Αγώνα εντός και εκτός Ελλάδας.
13 Δεκεμβρίου 1967: Η χούντα των Αθηνών εξαναγκάζει το βασιλιά Κωνσταντίνο σε αποχώρηση από την Ελλάδα.
Απρίλιος 1968: Υπό την απειλή εισβολής και πολέμου από την Τουρκία οι Συνταγματάρχες, διπλωματικά απομονωμένοι,  αποσύρουν!!! οριστικά από την Κύπρο μια πλήρως εξοπλισμένη ελληνική μεραρχία, απογυμνώνοντας την άμυνά της.
13 Αυγούστου 1968: Ο Αλέκος Παναγούλης αποπειράται να δολοφονήσει το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, αποτυγχάνει ,συλλαμβάνεται και βασανίζεται.
Φεβρουάριος 1973: Ξεσπούν διαμαρτυρίες και γεγονότα στη Νομική Σχολή της Αθήνας από φοιτητές που αιτούνται το δικαίωμα της ελεύθερης πανεπιστημιακής έκφρασης.
23 Μαΐου 1973: Το κίνημα του Ναυτικού. Ο πλοίαρχος Νίκος Παππάς οδηγεί το ελληνικό αντιτορπιλικό "Βέλος" στην Ιταλία, διαμαρτυρόμενος για το δικτατορικό καθεστώς.
14-17 Νοεμβρίου 1973: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η αιματηρή καταστολή της, γίνεται είδηση για μέρες σε όλο τον κόσμο. Ο αγώνας των φοιτητών για ελευθερία και δημοκρατία κλονίζει τους χουντικούς.
25 Νοεμβρίου 1973: Ο αξιωματικός Δημήτριος Ιωαννίδης μαζί με άλλους στρατιωτικούς ανατρέπουν το δικτάτορα Παπαδόπουλο και εγκαθιδρύουν νέα δικτατορία!
15 Ιουλίου 1974: Ο νόμιμος Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανατρέπεται με πραξικόπημα  στην Κύπρο, το οποίο σχεδιάστηκε από τη χούντα των Αθηνών και υλοποιήθηκε από Έλληνες και Ελληνοκύπριους αξιωματικούς.
20 Ιουλίου 1974:Οι Τούρκοι εισβάλλουν στο νησί με το πρόσχημα της προστασίας των Τουρκοκυπρίων και της νομιμότητας, επικαλούμενοι το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης. Το δικτατορικό καθεστώς Κύπρου και Ελλάδας αντιλήφθηκε μετά από πέντε ώρες ότι γινόταν εισβολή!
23 Ιουλίου 1974:Η χούντα της Ελλάδας δε μπορεί να αντιμετωπίσει την εισβολή και βρίσκεται ανέτοιμη, στα πρόθυρα ενός ελληνοτουρκικού πολέμου.
24 Ιουλίου 1974:Ο στρατηγός Φαίδωνας Γκιζίκης τηλεφωνεί στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και του ζητά να επιστρέψει από το Παρίσι, να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία και να περισώσει ό,τι μπορεί στην Κύπρο, όπου οι Τούρκοι έχουν ήδη αγκιστρωθεί στο νησί και λίγοι προδομένοι ήρωες αντιμετωπίζουν μόνοι τον Αττίλα ΙΙ...
Η νέα Ελληνική Δημοκρατία ποτίστηκε με το αίμα του Πολυτεχνείου και με έναν εθνικό ακρωτηριασμό της πολύπαθης Κύπρου που όχι μόνο υπάρχει ακόμα, αλλά έχει ανοίξει την όρεξη των Τούρκων να αυθαιρετούν και να μας απειλούν σήμερα...



ΤΑ ΝΕΑ, 16 Νοεμβρίου 1973

Φοιτητές και πολίτες έξω από την πύλη

 Το τανκ εναντίον άοπλων φοιτητών...17/11/1973 

Η επόμενη ημέρα...



...και η μεθεπόμενη ημέρα τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο, με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Οι στρατηγοί της χούντας κρύφτηκαν...


"Όποιος την ιστορία του λησμονήσει, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει".
                        Τζορτζ Σανταγιάνα-ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΕΔΩ:"Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"(Κλικ)

              ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ΛΟΓΙΑ-Μάνου Ελευθερίου/Γιάννη Μαρκόπουλου



        
                          Ο ΔΡΟΜΟΣ - ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ

 ΟΤΑΝ Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΕΚΑΙΓΕ ΑΚΟΜΑ...

      

 ΤΡΑΓΟΥΔΙ:"Το όνειρο του πολεμιστή" Γιάννης Χαρούλης

       
 ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΩΝΗΤΗ  ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΤΑΝΚΣ



      
                               ΤΟ ΤΑΝΚ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ...17/11/1973 


 

''Η ΜΕΡΑ ΕΚΕΙΝΗ ΔΕ ΘΆΡΓΗΣΕΙ''-ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ ΚΑΙ ΦΩΝΤΑΣ ΛΑΔΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΑΝΟ ΛΟΪΖΟ. ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΔΙ:ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

>



Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:ΑΙΓΙΟ 1940-1944

 

                       Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.Πηγή:Site Σαν σήμερα


Η Γερμανική Κατοχή στο Αίγιο,1941-1944 Κλικ Ε Δ Ω 

 Αίγιο,Κατοχή και Αντίσταση 1941-1944 Κλικ Ε Δ Ω 


Ο απαγχονισμός των πέντε πατριωτών στο Αίγιο, 22 Ιανουαρίου 1944 Κλικ Ε Δ Ω


Η εκτέλεση των 18 Αιγιωτών στην Πάτρα,23 Φεβρουαρίου 1944 Κλικ Ε Δ Ω 



Οι "σαλταδόροι" της Κατοχής: Νεαρά παιδιά διακινδύνευαν τη ζωή τους προσπαθώντας να πάρουν τρόφιμα για να φάνε από τις δυνάμεις Κατοχής ή τους Μαυραγορίτες.Πηγή:www.ogdoo.gr

Σπάνια φωτογραφία.Τα πρώτα Γερμανικά τανκς στο Αίγιο.Πηγή:Βήμα της Αιγιαλείας-Φάνης Ζουρόπουλος


Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

19η ΜΑΪΟΥ.ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

 


Πηγή φωτο:https://www.eea.gr/epikairotita

Ένα τμήμα του ελληνισμού ζούσε στα παράλια του Εύξεινου Πόντου στη Μικρά Ασία από την αρχαιότητα. Συνέχισε να ακμάζει κατά τη διάρκεια  των βυζαντινών χρόνων, παραμένοντας  ελληνικό και μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 μ.Χ. Mε κέντρο την Τραπεζούντα συνέχισε την ελληνική παράδοση.Το 1461 όλη η περιοχή κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς.
Όμως οι ελληνικοί πληθυσμοί ,αν και αποκομμένοι από τον υπόλοιπο εθνικό κορμό, γεωγραφικά, ξεπέρασαν πολλές αντιξοότητες και γρήγορα κυριάρχησαν οικονομικά  στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.


ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ:https://cognoscoteam.gr/archives/5441

Με την άνοδο των Νεότουρκων στην εξουσία τα πάντα άλλαξαν.Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού») και αρχίζουν την εξόντωσή του.
 
ΕΛΛΗΝΕΣ ...ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων,στις ορδές των τσετών του Τοπάλ Οσμάν, στις δολοφονίες, στις εξορίες και στις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν,σημειώνοντας αρχικά μεγάλες νίκες κατά των Τούρκων.
 
ΠΟΝΤΙΟΙ  ΑΝΤΑΡΤΕΣ


Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του.Οι Πόντιοι ζήτησαν τη βοήθεια του ελληνικού στρατού το 1921 για να χτυπήσουν τον Κεμάλ από δυο πλευρές.Το φιλόδοξο σχέδιο, που θα είχε θετικά αποτελέσματα, δεν έτυχε αποδοχής από το επιτελείο της Στρατιάς. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

     Άμαχοι Έλληνες σκοτωμένοι....
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στην περιοχή της Μακεδονίας.


Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Τι εννούμε με τον όρο "γενοκτονία; 
Η γενοκτονία ως όρος διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, όπου δικάστηκε η ηγεσία των ναζιστών εγκληματιών του πολέμου. Συγκεκριμένα ο όρος σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. 
Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί. 
Σήμερα, θρηνούμε τη δολοφονία 353.000 Ελλήνων από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους, στα πλαίσια κεντρικής πολιτικής απόφασης και μεθοδικά σχεδιασμένης στρατηγικής.
Το κακό όμως είναι ότι παρόμοια πολιτική συνεχίστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955,στην Ίμβρο και στην Τένεδο το 1964 και στην Κύπρο το 1974!!!από τα ...καρντάσια.
Δυστυχώς στη χώρα μας ξεχνάμε εύκολα. Ξεχνούν πολιτικοί, διπλωμάτες, συγγραφείς, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, και όσοι σφυρίζουν αδιάφορα... προφασιζόμενοι ο καθένας ό,τι βολεύει.
Θυμούνται όμως το λαό, την πατρίδα, το Έθνος στα δύσκολα, παραμένοντας ιστορικά αδιόρθωτοι,ιδεολογικά αμετανόητοι και εγωιστικά αδιάφοροι...



Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο - Κλικ

Πόντος:Εδώ είμαστε λίγοι,εκεί είμαστε πολλοί.....Δες το βίντεο - Κλικ
πηγή:youtube-Φάκελοι του Αλέξη Παπαχελά

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

14 ΜΑΪΟΥ 2023.Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ




Πηγή φωτο:https://blogs.sch.gr/dimtemen


Η Ιστορία της γιορτής  μέχρι σήμερα.... 

Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στη "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα, η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας. 


  Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή  μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.
 Μία νεότερη εκδοχή ήταν η  αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας  μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.
  Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ, οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από τη Φιλαδέλφεια, της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.
 Σήμερα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς ως ημέρα εορτασμού. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.
    Ας δείξουμε κι εμείς  σεβασμό και  αγάπη στη μητέρα μας μ' ένα λουλούδι ή με ένα φιλί σήμερα και με ένα καλό λόγο πάντα...
'Οχι μόνο γιατί το αξίζει, αλλά γιατί η αγκαλιά της  είναι πάντα ανοιχτή! 

πηγές:www.sansimera.gr
www.eikones.top
           www.el.wikipedia.gr
           www.neolaia.gr

                                                                                              

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

H ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

 


Παναγία Τρυπητή: Η κυρά του Αιγίου, η Παναγιά του βράχου

Τέσσερα χρόνια μετά η προστάτιδα του Αιγίου εορτάζει πάλι στο ανακαινισμένο Προσκύνημα του βράχου,εκεί που βρέθηκε στα χρόνια της τουρκοκρατίας η θαυματουργή εικόνα.
Το Μάιο του 2019 ο ναός έκλεισε για να γίνουν αναγκαία έργα συντήρησης κι αποκατάστασης του οικοδομήματος, έργα απαιτητικά, κοστοβόρα και δύσκολα.
Το έργο ανέλαβε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας με υπεύθυνη την κ. Αννίτα Κουμούση, έχοντας τη στήριξη της εκκλησίας ,της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
"Ήταν το πιο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η υπηρεσία μας από το 2006 που είμαι σ΄ αυτήν", αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή της η κ. Κουμούση.
Η τελευταία συντήρηση έγινε στις εικόνες του τέμπλου και στις φορητές εικόνες το έτος 1994-1995 αφιλοκερδώς από τον Αιγιώτη ζωγράφο Σπυρίδωνα Κρητικό, όπως αναφέρεται στο βιβλίο Ιστορίας του Προσκυνήματος, αλλά δε λύθηκε το μεγάλο πρόβλημα της υγρασίας και της πτώσης βράχων στη στέγη του ναού.

Βίντεο από το ανακαινισμένο Προσκύνημα Ε Δ Ω

Συντηρημένη Τοιχογραφία: Δωρεά του αείμνηστου θείου μου Χριστόφορου Μεσάζου

Σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια  τεχνικών δυσχερειών και απρόοπτων συνθηκών όπως της πανδημίας, το ανακαινισμένο Προσκύνημα δικαιώνει τον κόπο μέσα στο χρόνο, με μια θριαμβευτική εορτή της Παναγίας μας στη θέση της πάνω από τη θάλασσα, να σκεπάζει με τα φτερά της την πόλη  και χιλιάδες πιστοί να προσκυνούν στη Χάρη Της!

Περισσότερα ιστορικά στοιχεία σε παλαιότερή μου ανάρτηση Ε Δ Ω

Φωτό: Από τις εργασίες στην Παναγία Τρυπητή. Πηγή www.protionline.gr