Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΑΚΙ...


Ένα παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό ποντικάκι που όταν έβλεπε τα αστέρια στον ουρανό, ήθελε να τα αγγίξει. Ο παππούς ποντικός προσπαθούσε να του εξηγήσει ότι αυτό ήταν ακατόρθωτο,γιατί τα αστέρια ήταν πολύ ψηλά στον ουρανό. Το μικρό ποντικάκι όμως είχε άλλη γνώμη...



Δες το παραμύθι στο βίντεο. Πηγή YouTube



Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ

Πηγή:www.schooltime.gr

«΄Οταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια «δικαιώματα του ανθρώπου».
Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου…»


Αντώνης Σαμαράκης

Με απόφαση του Ο.Η.Ε. έχει καθιερωθεί η 11η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια ημέρα παιδιού,ημερομηνία που συμπίπτει με την ίδρυση της UNICEF,την ίδια ημέρα του 1946 με σκοπό να βοηθηθούν χιλιάδες παιδιά της κατεστραμμένης Ευρώπης,της Μέσης Ανατολής και της Κίνας από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.Στην πορεία του χρόνου η Unicef υποστήριξε πολλές χώρες με προσφορά τροφίμων,φαρμάκων,εμβολίων,ρουχισμού και πολλών ειδών πρώτης ανάγκης.Ειδικά τα πρώτα χρόνια,πολλά παιδιά και στη χώρας μας υποστηρίχτηκαν με συσσίτια,παστεριωμένο γάλα και σχολικό υλικό.
Σήμερα μέσα στην κρίση η Unicef, με τη βοήθεια χορηγών και εθελοντών, εξακολουθεί να στηρίζει παιδιά ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων,παιδιά ιδρυμάτων και ορφανοτροφείων παρέχοντας εμβόλια, δώρα,παιχνίδια και κάποιες ημέρες ξενοιασιάς και διασκέδασης...
Στις φτωχές χώρες του κόσμου γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τα παιδιά μέσω προγραμμάτων για παροχή υγειονομικής περίθαλψης,πόσιμου νερού,σχολικού εξοπλισμού και για την  προστασία τους από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση.

Χρονολογίες σταθμοί:
Δεκέμβριος 1946:Ίδρυση της UNICEF
Νοέμβριος 1959:΄Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τον ΟΗΕ.
Νοέμβριος 1989:Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών με 54 άρθρα.
Δεκέμβριος 1992:Επικύρωση της Σύμβασης από την Ελλάδα.(Νόμος 2101/1992)


  πηγές:Συνήγορος Του Παιδιού
                                                                                                                   https://eliza.org.gr


"Όλοι Γεννιόμαστε Ελεύθεροι"Δες και Άκουσε.Κάνε Κλικ Ε Δ Ω!




ΑctionAid:Τα μακρινά ταξίδια του 2Π
Ο 2Π ταξιδεύει σε πέντε χώρες και μοιράζεται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του σχετικά με προβλήματα της ανθρωπότητας.Προτρέπει τα παιδιά να γίνουν Ενεργοί Πολίτες και να δράσουν για έναν καλύτερο κόσμο...

Δες το βίντεο!!!

Παραμύθι:Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές.

Κάνε Κλικ Ε Δ Ω!

                                                                                  πηγή:http://www.mikrosanagnostis.gr

Τα μπαλόνια της φιλίας.Η Μόνα σε νέο σχολείο.

Κάνε Κλικ Ε Δ Ω 

                                                                                 πηγή:http://www.mikrosanagnostis.gr

Ταινία:Το Καναρινί Ποδήλατο

Δες την ταινία Ε Δ Ω! 

Παραμύθι:Το Ασχημόπαπο
Κάνε Κλικ Ε Δ Ω!
πηγή:Ελληνικά Παραμύθια




Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ



Ο Βίος του Αγίου Ανδρέα περιληπτικά
Το όνομα «Ανδρέας» προέρχεται από την ελληνική λέξη «Ανδρεύς» ή «Ανδρείας».Ο άγιος γεννήθηκε στη Βησθαϊδά της Γαλιλαίας. Ήταν γιος του Ιωνά και μικρότερος αδελφός του Αποστόλου Πέτρου. Το επάγγελμά του ήταν ψαράς στη λίμνη Γεννησαρέτ. Υπήρξε μαθητής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ως Πρωτόκλητος δέχθηκε πρώτος τη Θεϊκή Πρόσκληση και ονομάστηκε Πρωτόκλητος. Εγκαταλείπει την πατρική οικογένεια και ακολουθεί τον Κύριο. Οδηγεί και άλλους μαθητές τον Πέτρο και το Φίλιππο σ’ αυτόν.Ανήκε στο στενό κύκλο των 12 μαθητών του Κυρίου. Ήταν παρών σε πολλά θαύματα του Ιησού. Την Πεντηκοστή με την Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος γίνεται Απόστολος του Χριστού. Ταξιδεύει, διδάσκει, βαπτίζει, κάνει θαύματα, χειροτονεί ιερείς και ιδρύει εκκλησίες.Περιόδευσε στη: Σινώπη του Ευξείνου Πόντου, Σαμψούντα, Έφεσο, Λαοδίκεια της Φρυγίας,Νικομήδεια, Γαλατία,  Βιθυνία, Σκυθία, Χαλκηδόνα, Βυζάντιο, Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία και σε μεγάλη ηλικία φτάνει στην Πελοπόννησο,στη μεγαλύτερη ρωμαϊκή πόλη της, την Πάτρα.
Ο Άγιος Ανδρέας και το έργο Του στην Πάτρα
Στη γη της Αχαΐας φτάνει ο Απόστολος Ανδρέας σε μεγάλη ηλικία. Διδάσκει τη χριστιανική πίστη, βαπτίζει και θεραπεύει ασθενείς. Ιδρύει με δυσκολία την πρώτη τοπική εκκλησία. Θεραπεύει από σοβαρή ασθένεια την Μαξιμίλλα, σύζυγο του ανθυπάτου Αιγεάτη και τη βαπτίζει Χριστιανή. Βαπτίζει επίσης το Στρατοκλή, αδελφό του Αιγεάτη, μετέπειτα πρώτο επίσκοπο Πατρών.
Ο Αιγεάτης οργίζεται και διατάζει τη σύλληψη και τη θανάτωση του Ανδρέα. Ο Άγιος θανατώνεται σε Σταυρό με σχήμα Χ που επέλεξε ο ίδιος σε ηλικία περίπου 80 ετών (μάλλον το 66 μ.Χ).Ο Αιγεάτης έχοντας μετανιώσει για την πράξη του αυτοκτονεί.

Τμήμα του Σταυρού του Μαρτυρίου βρίσκεται στον Νέο Ιερό Ναό που εγκαινιάστηκε το 1974 ενώ είχε θεμελιωθεί το 1908!!!
Το Λείψανό Του έθαψε με ευλάβεια ο Στρατοκλής,ο πρώτος επίσκοπος Πατρών. Τον 4ο αιώνα μ.Χ. το λείψανο του Αγίου μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όταν έγινε πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ένα μέρος του όμως μαζί με την Αγία Κάρα παρέμεινε στην Πάτρα.
Το 1460 μ.Χ. και προτού ο Μωάμεθ ο Β’ καταλάβει την Πάτρα, ο Θωμάς Παλαιολόγος, αδελφός του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και τελευταίος Δεσπότης του Μοριά, φεύγοντας πήρε την Τίμια Κάρα και την παρέδωσε στον Πάπα Πίο το Β’ ο οποίος την  εναπόθεσε στο ναό του Αγίου Πέτρου της Ρώμης. Η Τιμία Κάρα του Αγίου επανακομίσθηκε από τη Ρώμη στην Πάτρα στις 26/9/1964.
Τα λείψανα του Σταυρού του μαρτυρίου Του επέστρεψαν στις 19/1/1980.


Το προσκύνημα δίπλα από τον παλιό ναό του αγίου στην Πάτρα.
Ρωμαϊκή Πάτρα:Ο τελευταίος σταθμός του Αποστόλου Ανδρέα. Δες το συγκείμενο της εποχής  ε δ ώ


Ο άγιος Ανδρέας από το κάστρο της Πάτρας: Φωτο Ευάγγελος Σταματόπουλος

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ο ΜΙΚΡΟΤΟΠΟΣ "ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ"


Ο Μικρότοπος "Φωτόδεντρο Δημοτικό".1 - Κλικ Εδώ είναι ένας νέος μικρότοπος για το δημοτικό σχολείο που βοηθά μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να εντοπίσουν εύχρηστο παιδαγωγικό υλικό.
Η πρόσβαση και η πλοήγηση είναι εύκολη και τα δεδομένα προέρχονται από το ασφαλές κεντρικό αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου "ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ".


Ο μικρότοπος αυτός δημιουργήθηκε για μαθητές Δημοτικού Σχολείου, ηλικίας 6-12 ετών,τους δασκάλους και τους γονείς τους, παρέχοντας δυνατότητες πλοήγησης σε Ανοιχτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους οι οποίοι προσφέρονται ομαδοποιημένοι:
  • κατά τάξη
  • κατά μάθημα
  • κατά μαθησιακό αντικείμενο
  • κατά βιβλίο (εμπλουτισμένο)
Επίσης μπορούν εκπαιδευτικοί,γονείς και κάθε ενδιαφερόμενος να κατεβάσει τον Αναλυτικό Οδηγό Χρήσης Ε Δ Ω (Κλικ)

Έχουν όμως την ίδια δυνατότητα και οι μαθητές για το δικό τους Σύντομο Οδηγό Χρήσης Ε Δ Ω (Κλικ)

Καλή πλοήγηση!


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

O ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΣΧΟΡΤΣΙΑΝΙΤΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!!!

πηγή φωτο:www.protionline.gr

Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Αθλητισμού ο διεθνής ολυμπιονίκης μπασκετμπολίστας Σοφοκλής Σχορτσιανίτης- ΚΛΙΚ ΕΔΩ  επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Τέμενης.


Ο Big Sofo ήταν επίσημος προσκεκλημένος του Αστέρα Τέμενης, ο οποίος έχει αδελφοποιηθεί με τον Ιωνικό Νίκαιας και έχουν τον ίδιο χορηγό.


Παρόντες  στον πρώτο του σταθμό στο σχολείο μας ήταν ο πρόεδρος του Αστέρα Γιώργος Χρηστίδης, ο προπονητής της ομάδας Νίκος Ζίζηλας και οι αθλητές του, ο χορηγός της Affidea Θεόδωρος Καρούνζος, ο αθλητικογράφος Θεόδωρος Παπαναστασόπουλος και ο φωτογράφος Δημήτρης Περδίκης. Αρκετοί γονείς και κάτοικοι της Τέμενης παραβρέθηκαν για να δουν από κοντά το θηριώδη σέντερ.


Το αθλητή καλωσόρισε ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος τον παρουσίασε στους μαθητές. Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων προσφέρθηκε στο Σοφοκλή το ιστορικό φωτογραφικό λεύκωμα "Εν Αιγίω" με τα ονόματα όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου καθώς και η παραδοσιακή ροδοζάχαρη της Ι. Μ. Ταξιαρχών.


Παραδοσιακά προϊόντα πρόσφερε η κ. Μελισσουργού Μαρία από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.



Ο αθλητής μίλησε στους μαθητές - τον υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό - για την αξία του αθλητισμού,το σεβασμό στο σχολείο και την προσφορά του στην κοινωνία, ανέφερε μερικές προσωπικές στιγμές της καριέρας του και υπέγραψε πολλά αυτόγραφα.


Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους στον κ. Σοφοκλή Σχορτσιανίτη για την παρουσία του στα σχολεία της Αιγιάλειας και στον Αστέρα Τέμενης για την πρωτοβουλία του.
Ευχόμαστε υγεία στους παίχτες και επιτυχίες στην ομάδα!


Κυριακή 19 Μαΐου 2019

1919-2019:ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ο Χάρτης του Πόντου το 1919

Μια παλαιότερη ιστορική,επετειακή ανάρτηση...

Ένα τμήμα του ελληνισμού ζούσε στα παράλια του Εύξεινου Πόντου στη Μικρά Ασία από την αρχαιότητα.Συνέχισε να ακμάζει κατά τη διάρκεια  των βυζαντινών χρόνων, παραμένοντας  ελληνικό και μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 μ.Χ. Mε κέντρο την Τραπεζούντα συνέχισε την ελληνική παράδοση.Το 1461 όλη η περιοχή κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς.
Όμως οι ελληνικοί πληθυσμοί ,αν και αποκομμένοι από τον υπόλοιπο εθνικό κορμό, γεωγραφικά, ξεπέρασαν πολλές αντιξοότητες και γρήγορα κυριάρχησαν οικονομικά  στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.


 
ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

Με την άνοδο των Νεότουρκων στην εξουσία τα πάντα άλλαξαν.Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού») και αρχίζουν την εξόντωσή του.
 
ΕΛΛΗΝΕΣ ...ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πορείες  φυσικής εξόντωσης μανάδων και παιδιών στην έρημο...

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων,στις ορδές των τσετών του Τοπάλ Οσμάν, στις δολοφονίες, στις εξορίες και στις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν,σημειώνοντας αρχικά μεγάλες νίκες κατά των Τούρκων.
 
ΠΟΝΤΙΟΙ  ΑΝΤΑΡΤΕΣ


Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του.Οι Πόντιοι ζήτησαν τη βοήθεια του ελληνικού στρατού το 1921 για να χτυπήσουν τον Κεμάλ από δυο πλευρές.Το φιλόδοξο σχέδιο, που θα είχε θετικά αποτελέσματα, δεν έτυχε αποδοχής από το επιτελείο της Στρατιάς. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
     Άμαχοι Έλληνες σκοτωμένοι στην Κερασούντα
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στην περιοχή της Μακεδονίας.


 Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

πηγή:www.zougla.gr
Τι εννούμε με τον όρο "γενοκτονία; 


Η γενοκτονία ως όρος διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, όπου δικάστηκε ηηγεσία των ναζιστών εγκληματιών του πολέμου.Συγκεκριμένα ο όρος σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. 


Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. 

Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.Το τουρκικό κράτος σχεδίασε οργάνωσε και υλοποίησε τη γενοκτονία χριστιανών Ελλήνων και Αρμενίων,αρχικά με νομοθετικές διακρίσεις,μετά με εκφοβισμούς,δολοφονίες και εκτοπίσεις και τέλος με εξανδραποδισμούς,εμπρησμούς,πορείες,εκτελέσεις...
Η Τουρκία που σήμερα δεν αποδέχεται την εξόντωση Αρμενίων και Ελλήνων, είναι ανάγκη να συμβιβαστεί με την Ιστορία.
Εμείς σήμερα,θρηνούμε τη δολοφονία 353.000 Ελλήνων του Πόντου από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους, στα πλαίσια κεντρικής πολιτικής απόφασης και μεθοδικά σχεδιασμένης στρατηγικής.
Το κακό όμως είναι ότι η παρόμοια πολιτική συνεχίστηκε στηνΚωνσταντινούπολη το 1955,στην Ίμβρο και στην Τένεδο το 1964 και στηνΚύπρο το 1974!!!!από τα ...καρντάσια.

Δυστυχώς στη χώρα μας ξεχνάμε εύκολα. Ξεχνούν πολιτικοί, διπλωμάτες, συγγραφείς, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, και όσοι σφυρίζουν αδιάφορα... προφασιζόμενοι ο καθένας ό,τι βολεύει. Θυμούνται όμως το λαό,την πατρίδα,το Έθνος στα δύσκολα, παραμένοντας προκλητικά αδιόρθωτοι και αμετανόητοι...
Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο - Κλικ

Πόντος:Εδώ είμαστε λίγοι,εκεί είμαστε πολλοί.....Δες το βίντεο - Κλικ
πηγή:youtube-Φάκελοι του Αλέξη Παπαχελά