Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

19η ΜΑΪΟΥ - ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ


Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού σημάδεψε τον 20ο αιώνα και χρειάστηκε να περάσουν πάνω από εβδομήντα χρόνια για να αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994.......


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ- Κλικ Εδώ


Ο Χάρτης του Πόντου το 1919 - ο ελληνικός πληθυσμός ξεπερνούσε τις 700.000!!!-με τις ακμάζουσες ελληνικές πόλεις Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Κερασούντα, Αμάσεια, Σινώπη και άλλες.

Η Παναγία Σουμελά στα Ποντιακά Όρη


Δες το βίντεο-Πόντος:Εδώ είμαστε λίγοι,ΕΚΕΙ είμαστε πολλοί.......
Πηγή:Φάκελοι,Αλέξης Παπαχελάς

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

ΤΟ ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΔΟΧΕΙΟ

                                     
                                
Ένας κινέζικος μύθος-παραβολή- που μας υπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι έχουμε αδυναμίες, ελαττώματα  αλλά και δυνατότητες, αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε σωστά. Ας παραδειγματιστούμε από την πράξη της ηλικιωμένης γυναίκας για να πολεμήσουμε την αδιαφορία και την αναλγησία που αμαυρώνει τη σημερινή κοινωνία  μας. Ας σκεφτούμε απλά ότι στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς το ραγισμένο δοχείο!


ΤΟ ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΔΟΧΕΙΟ

Πριν από πολλά χρόνια σε μια Κινέζικη επαρχία ζούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα. Κάθε πρωί στήριζε στους ώμους της ένα ξύλινο κοντάρι με δύο μεγάλα δοχεία και πήγαινε σ' ένα μακρινό ρυάκι για να κουβαλήσει νερό.



Το ένα δοχείο ήταν τέλειο και μετέφερε όλη την ποσότητα νερού που μπορούσε να χωρέσει.Το άλλο είχε μια ρωγμή.

Έτσι καθημερινά, στο τέλος της μακριάς διαδρομής από το ρυάκι ως το σπίτι της γυναίκας, έφθανε με τη στάθμη  του νερού ως τη μέση.Για δύο ολόκληρα χρόνια λοιπόν, η γυναίκα μετέφερε μόνο ενάμισι δοχείο νερό στο σπίτι της.

Το τέλειο δοχείο ένιωθε περήφανο που εκπλήρωνε απόλυτα και τέλεια το σκοπό για τον οποίο είχε κατασκευαστεί. Το ραγισμένο δοχείο ήταν όμως δυστυχισμένο που μόλις και μετά βίας μετέφερε τα μισά από αυτά που έπρεπε κι ένιωθε ντροπή για την ατέλειά του.
 Ύστερα από δυο χρόνια δεν άντεξε κι αποφάσισε να μιλήσει στην ηλικιωμένη γυναίκα.
«Ντρέπομαι τόσο για τον εαυτό μου!
Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη!»
«Μα γιατί;» ρώτησε η γυναίκα.
«Για ποιο λόγο νιώθεις ντροπή;»
«Ε να... δυο χρόνια τώρα λόγω της ρωγμής μου κουβαλάω μόνο το μισό νερό κι εξαιτίας μου κουράζεσαι άδικα κι εσύ!»
     Η γυναίκα χαμογέλασε.
«Παρατήρησες ότι στο μονοπάτι υπάρχουν λουλούδια μόνο στη δική σου πλευρά κι όχι στου άλλου δοχείου;
Πρόσεξα την ατέλειά σου και την εκμεταλλεύτηκα. Φύτεψα σπόρους στην πλευρά σου κι εσύ τους πότιζες. Δυο χρόνια Τώρα μαζεύω τα άνθη και τα τοποθετώ στο τραπέζι μου.
Αν δεν ήσουν εσύ δε θα είχα τόση ομορφιά να στολίζει το σπιτικό μου!»



                                                                  Κινέζικο Παραμύθι

Βέβαια δεν ήταν η ατέλεια του δοχείου που το έκανε ξεχωριστό, αλλά η ιδιαίτερη ικανότητα της γιαγιάς να διακρίνει και να χρησιμοποιήσει την αδυναμία του!Γι’ αυτό να παρακαλάμε το Θεό να μας δίνει τη δυνατότητα της  διάκρισης και της σοφίας…

Δες το βίντεο


πηγή :youtube-Ανδρέας Σκαμπαρδώνης



Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 14/5/2017





Mothers Day Images, Quotes, Comments, Graphics

Η Ιστορία της γιορτής  μέχρι σήμερα..... 



Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας. 

Μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους. 

Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή  μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ, οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Σήμερα ως ημέρα εορτασμού,η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Όμως το εμπόριο και διαφήμιση ανακάλυψαν μια νέα πηγή εσόδων και έτσι τα πρώτα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες ώστε σήμερα η γιορτή της μητέρας να είναι η πιο εμπορική γιορτή για λουλούδια, γλάστρες και εποχιακά φυτά διεθνώς. 

Σύμφωνα με έρευνες η γιορτή της Μητέρας κατέχει τα τελευταία χρόνια μερίδιο 26% στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών. 

Ας δείξουμε κι εμείς  σεβασμό και  αγάπη στη μητέρα μας μ' ένα λουλούδι ή με ένα φιλί σήμερα και με ένα καλό λόγο πάντα........
'Οχι μόνο γιατί το αξίζει, αλλά γιατί η αγκαλιά της  είναι πάντα ανοιχτή! 


Η ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Δημιουργία: Στασινού Λαμπρινή

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ





Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου.
Τον Μάη του  1886  τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Αφίσα της εποχής με τα αιτήματα των εργαζομένων του Σικάγου
Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα:
 "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".
Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.
Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα, οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.
Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.
Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

     Η  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ

Το 1893 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Το 1894, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, την Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. 
Το 1936 έχουμε την Πρωτομαγιά των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο".
Εκείνο τον καιρό είχαμε κι εμείς τα γεγονότα των σταφιδαποθηκών στην παραλιακή ζώνη του Αιγίου,όπου δεκάδες εργαζόμενοι -μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες-απαίτησαν οχτάωρη εργασία και ασφάλιση από τους σταφιδεμπόρους....υπό την απειλή των όπλων!!!!!


Οι σταφιδαποθήκες του Αιγίου όπου στις αρχές του 20ου αιώνα δόθηκαν αιματηροί αγώνες για το οχτάωρο και την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας.

Σημειώνεται ότι στην Καισαριανή, την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής.

Το σκοπευτήριο της Καισαριανής, τόπος εκτέλεσης των Ελλήνων πατριωτών την 1η Μαΐου 1944 από τους Γερμανούς

Έτσι, η Καισαριανή δεν εορτάζει μόνο την Εργατική Πρωτομαγιά όπως όλος ο υπόλοιπος ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.
                                                                          πηγή:el-wikipedia