Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': Πέμπτη:Τοπική Ιστορία-Τετράδιο Εργασιών Βιβλίου-Προετοιμασία Επανάληψης***

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ-Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ



 



Ο Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και τον πατέρα του τον έλεγαν Ιωνά. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε Πρωτόκλητος.


             

                                 Ο ναός του αγίου Ανδρέα Αιγίου

Ο Ανδρέας (μαζί με τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή) υπήρξαν στην αρχή μαθητές του Ιωάννου του Προδρόμου. Κάποια μέρα μάλιστα, που βρισκόντουσαν στις όχθες του Ιορδάνου κι ο Πρόδρομος τους έδειξε τον Ιησού και τους είπε: «δε μνς το Θεο αρων τν μαρτίαν το κόσμου», οι δύο απλοϊκοί εκείνοι ψαράδες συγκινήθηκαν τόσο πολύ, που χωρίς κανένα δισταγμό κι επιφύλαξη αφήκαν αμέσως τον δάσκαλο τους κι ακολούθησαν τον Ιησού.
 Η ιστορία της ζωής του Ανδρέου μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών. Μετά το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, ο Ανδρέας κήρυξε στη Βιθυνία, Εύξεινο Πόντο (μάλιστα ο Απόστολος, είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας του Βυζαντίου αφού εκεί εγκατέστησε πρώτο επίσκοπο, τον Aπόστολο Στάχυ), Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο. Τελικά, κατέληξε στην Αχαΐα.
 Στην Αχαΐα, η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Έτσι, η χριστιανική αλήθεια είχε μεγάλες κατακτήσεις στο λαό της Πάτρας. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθυπάτου της Αχαΐας Αιγεάτη, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαριά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σχήμα Χ.
 Οι χριστιανοί της Αχαΐας θρήνησαν βαθιά τον θάνατο του. Ο πόνος τους έγινε ακόμη πιο μεγάλος, όταν ο ανθύπατος Αιγεάτης αρνήθηκε να τους παραδώσει το άγιο λείψανο του, για να το θάψουν.Λογάριαζε όμως χωρίς τη Θεία Δύναμη!!! 
Την ίδια μέρα που μαρτύρησε ο άγιος, ο Αιγεάτης τρελάθηκε κι αυτοκτόνησε, πέφτοντας από το βράχο των Υψηλών Αλωνίων. Οι χριστιανοί τότε με τον επίσκοπο τους Στρατοκλή, πρώτο επίσκοπο των Πατρών, παρέλαβαν το σεπτό λείψανο και το έθαψαν με μεγάλες τιμές.
 Αργότερα, όταν στον θρόνο του Βυζαντίου ανέβηκε ο Κωνστάντιος, μέρος του ιερού λειψάνου μεταφέρθηκε από την πόλη των Πατρών στην Κωνσταντινούπολη και κατατέθηκε στον ναό των αγίων Αποστόλων.Η αγία Κάρα του Πρωτοκλήτου φαίνεται πως απέμεινε στην Πάτρα.
 Όταν όμως οι Τούρκοι επρόκειτο να καταλάβουν την πόλη το 1460 μ.Χ., τότε ο Θωμάς Παλαιολόγος, αδελφός του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και τελευταίος Δεσπότης του Μοριά, πήρε το πολύτιμο κειμήλιο και το μετέφερε στην Ιταλία. Εκεί, αφού το παρέλαβε ο Πάπας Πίος ο Β, εναποτέθηκε στον ναό του αγίου Πέτρου της Ρώμης.
 Τον Νοέμβριο του 1847 ένας Ρώσος Πρίγκηπας, ο Ανδρέας Μουράβιεφ δώρησε στην πόλη της Πάτρας ένα τεμάχιο δακτύλου του χεριού του Αγίου. Ο Μουράβιεφ είχε λάβει το παραπάνω ιερό Λείψανο από τον Καλλίνικο, πρώην Επίσκοπο Μοσχονησίων, ο οποίος μόναζε τότε στο Άγιο Όρος.

Στην πόλη της Πάτρας, επανακομίσθηκαν και φυλάσσονται από την 26η Σεπτεμβρίου 1964 η τιμία Κάρα του Αγίου και από την 19ην Ιανουαρίου 1980 τεμάχια του Σταυρού, του μαρτυρίου του. 

                         

πολυτκιον χος δ'
ς τν ποστόλων Πρωτόκλητος, κα το Κορυφαίου ατάδελφος, τ Δεσπότ τν λων νδρέα κέτευε, ερήνην τ οκουμέν δωρήσασθαι, κα τας ψυχας μν τ μέγα λεος.


     Ο Ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα            


                             

Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΕ ΡΕΥΜΑΤΑ

Η μετάδοση της θερμότητας με ρεύματα συμβαίνει στα υγρά και στα αέρια, δηλαδή στα ρευστά.  
   
Στα υγρά και στα αέρια η θερμότητα μεταφέρεται και με ρεύματα. Το υγρό ή ο αέρας που έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία,είναι ελαφρύτερος και  μετακινείται προς τα πάνω μεταφέροντας θερμότητα και ύλη.
Η μεταφορά της θερμότητας με ρεύματα βρίσκει πολλές εφαρμογές στη Φυσική και επομένως στην καθημερινή ζωή όπως: 
στην κεντρική θέρμανση των σπιτιών,στο αερόθερμο, στο θερμοσίφωνο, στα θερμά και ψυχρά ρεύματα των ωκεανών της γης, στη θαλάσσια και απόγεια αύρα (ανέμους που πνέουν από τη θάλασσα προς τη στεριά και αντίστροφα), στους ανέμους πλαγιάς, στην απογείωση του αερόστατου κ.α.

Καλοριφέρ-Αερόθερμο

Το θερμό ρεύμα του κόλπου του Μεξικού

 
Η απόγεια αύρα
 
Το Αερόστατο

 
ΠΕΙΡΑΜΑ:ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΑ!!




ΜΑΘΗΜΑ:Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΕ ΡΕΥΜΑΤΑ(ΚΛΙΚ)

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΜΕ ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ


Επιχειρηματολογικό είναι ένα κείμενο όπου παρουσιάζουμε τη γνώμη, την ιδέα μας και την άποψή μας για κάποιο θέμα, επιδιώκοντας να πείσουμε τον αναγνώστη με λογικά επιχειρήματα.
Για να τεκμηριώσουμε το λόγο μας, χρησιμοποιούμε φράσεις που  αρχίζουν με:
Πιστεύω πως/ότι……..Νομίζω πως/ότι………Θεωρώ πως/ότι…….. Η άποψή μου είναι……… Είμαι της γνώμης…….. Πεποίθησή μου είναι……. Πιστεύω πως/ότι…….. Προτείνω να………. Εκτιμώ πως/ότι…….. Μου φαίνεται πως/ότι….κ.α.

Παραθέτουμε τα επιχειρήματά μας και υποστηρίζουμε την άποψή μας φροντίζοντας:
  • Να αιτιολογούμε με αιτιολογικές προτάσεις.(γιατί αφού,διότι,καθώς μια και…..)
  • Να χρησιμοποιούμε φράσεις με τα συναισθήματά μας ,προσπαθώντας να κινήσουμε το ενδιαφέρον και να συγκινήσουμε τον αναγνώστη μας.
  • Καταλήγουμε σε συμπεράσματα ή προτάσεις και επιθυμίες ,χρησιμοποιώντας συμπερασματικές προτάσεις:

Επομένως……… Άρα……… Συμπερασματικά……….. Καταλήγουμε πως……….. Γι΄αυτό……….. …. Θα θέλαμε να……


ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

H παρακάτω   επιστολή γράφτηκε από τους προέδρους των ερασιτεχνικών σωματείων ποδοσφαίρου στο δήμαρχο και αφορά την πρότασή τους για την κατασκευή ενός γηπέδου με πλαστικό χλοοτάπητα.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν…..

.....Το νέο γήπεδο δε χρειάζεται πότισμα, λίπασμα, κούρεμα και πιστεύουμε ότι θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα στο μέλλον. Πεποίθησή μας είναι πως ,οι ομάδες μας που θα διαθέτουν σύγχρονο αγωνιστικό χώρο, θα προσελκύσουν αρκετά νέα παιδιά στα τμήματα υποδομών τους. Προτείνουμε  επίσης  στον περιβάλλοντα χώρο  να κατασκευαστούν χώροι αναψυχής και στάθμευσης. Άρα πολλές οικογένειες το Σαββατοκύριακο θα μας επισκέπτονται για να περάσουν χαρούμενες ώρες. Είμαστε σίγουροι ότι όχι μόνο η φτωχική συνοικία της πόλης θα αναβαθμιστεί, αλλά θα είναι  και προς όφελος όλου του δήμου μας. Θεωρούμε ότι οι αγωνίες μας για τη νεολαία και το άθλημα που υπηρετούμε δε σας αφήνουν ασυγκίνητο. Άλλωστε δεν απευθυνόμαστε στον επιστήμονα αλλά  στον αθλητή.Αυτόν που αγωνίστηκε με τη φανέλα της τοπικής  ομάδας, τη δεκαετία του '70,  στα γήπεδα της χώρας. Η πόλη σας αντάμειψε για την προσφορά και την αξία σας. Γι’ αυτό προσβλέπουμε σε σας  κύριε δήμαρχε, καθώς το ενδιαφέρον σας είναι δεδομένο.
Θα θέλαμε και τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου  για να υλοποιηθεί η κατασκευή του έργου.
                                                                Με εκτίμηση:
                                                            Οι πρόεδροι των…….

  Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α 1
 Υπογραμμίζουμε:
Με ποιες φράσεις τεκμηριώνουν το λόγο τους οι πρόεδροι;(κόκκινο χρώμα)
Πού φαίνεται ότι προσπαθούν να συγκινήσουν το δήμαρχό τους;(πράσινο χρώμα)
Ποια συμπεράσματα και επιθυμίες εντοπίζονται;(μπλε χρώμα)


Την ίδια χρονική περίοδο όμως, τρεις δημοτικοί σύμβουλοι υποβάλλουν εισήγηση εντελώς διαφορετική από των προέδρων, προβάλλοντας δικά τους επιχειρήματα και αντιρρήσεις…………….
Μεταξύ άλλων αναφέρουν…..

Τη δεδομένη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, είμαστε της άποψης ότι θα επιβαρυνθεί το ταμείο του δήμου μας. Για να λειτουργήσει αυτή η αθλητική εγκατάσταση θα πρέπει να προσλάβουμε φύλακα, επιστάτη, καθαρίστρια και φροντιστή γηπέδου. Είναι βέβαιο ότι οι μισθοί θα αυξήσουν τις υποχρεώσεις μας. Επίσης κύριε δήμαρχε, εκτιμούμε ότι θα πρέπει τα κονδύλια να μοιράζονται ισόποσα, γιατί, όπως καλά γνωρίζετε, το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα αθλήματα της περιοχής μας. Θεωρούμε ότι είναι πρόκληση για τους υπόλοιπους παράγοντες και αθλητές η μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης να κατευθύνεται στο ποδόσφαιρο. Στο άθλημα αυτό τελευταία, μόνο προβλήματα δημιουργούνται….  Επίσης η άποψή μας είναι ότι η περιοχή που προτείνεται, δεν είναι η καταλληλότερη. Θα μπορούσαμε, σε τελική ανάλυση, να αξιοποιήσουμε το δημοτικό οικόπεδο στα δυτικά της πόλης που είναι μικρότερο μεν, αλλά προσβάσιμο στην εθνική οδό και στους επαρχιακούς δρόμους των γειτονικών διαμερισμάτων.
Συμπερασματικά, δε βλέπουμε την αναγκαιότητα κατασκευής γηπέδου από τη στιγμή που υπάρχει το δημοτικό στάδιο, με φυσικό χλοοτάπητα, και δυο ξερά γήπεδα σε πολύ καλή κατάσταση.
Θα θέλαμε ,κύριε δήμαρχε, να συζητηθεί η αντίρρηση  μας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να τεθεί σε ψηφοφορία.


                                           Μετά τιμής
                                                  Οι δημοτικοί σύμβουλοι…….



Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α 2

Υπογραμμίζουμε:
Με ποιες φράσεις τεκμηριώνουν το λόγο τους οι σύμβουλοι;(κόκκινο χρώμα)
Πού φαίνεται ότι προσπαθούν να αποτρέψουν το δήμαρχό τους; (πράσινο χρώμα)
Ποια συμπεράσματα και επιθυμίες εντοπίζονται;(μπλε χρώμα)



Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ


Ο στρατηγός Α. Υψηλάντης
Το Φεβρουάριο του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, βάζοντας σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο επαναστατικό σχέδιο, ηγήθηκε της εξέγερσης εναντίον των Τούρκων στη Μολδοβλαχία, η οποία είχε διάρκεια 7 μηνών. 


Χάρτης των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών και των κινήσεων του Υψηλάντη

Η προσπάθεια καταπνίγηκε από τον τουρκικό στρατό αλλά δεν πήγε χαμένη.......

Ο Υψηλάντης περνά τον ποταμό Προύθο και φτάνει στο Ιάσιο



"Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος"
Σημαντικά γεγονότα:
  • Ο Α.Υψηλάντης περνά τον Προύθο ποταμό -22/2/1821
  • Εκδίδει στο Ιάσιο επαναστατική προκήρυξη -24/2/1821
  • Δίνει την αποφασιστική μάχη στο Δραγατσάνι -8/6/1821
  • Ο Γεωργάκης Ολύμπιος ανατινάζεται στη μονή Σέκου - 9/9/1821
Δραγατσάνι 1821.Ο Ιερός λόχος αντιμετωπίζει τον τουρκικό στρατό..

Ο Γιωργάκης Ολύμπιος ανατινάζει τη μονή Σέκου

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Παρά τα προβλήματα, την έλλειψη βοήθειας και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες, ο αγώνας δεν πήγε χαμένος. 
Οι επαναστάτες νικήθηκαν αλλά κατάφεραν: 
  • να διασπάσουν τις Οθωμανικές στρατιωτικές δυνάμεις 
  • να δώσουν τη δυνατότητα στους Έλληνες επαναστάτες να αρχίσουν τον αγώνα στον ελλαδικό χώρο  
  • να γνωστοποιήσουν την επανάσταση σε όλη την Ευρώπη.
 Η προσφορά του Α. Υψηλάντη  είναι πολύτιμη και καθοριστική  στην απελευθέρωση του Έθνους.

       Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία





Πηγή:Γιάννης Σουδίας - 8ο Δ.Σ. Νάουσας

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ

Κλάσματα.Κάνω μια μικρή επανάληψη και ελέγχω τις γνώσεις μου!Δες παρακάτω.......

 
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ



ΜΙΚΡΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 

  •  Ανακάλυψε το κλάσμα.ΚΛΙΚ
  •  Διάλεξε το σωστό σχήμα.ΚΛΙΚ
  •  Αντιστοίχισε σωστά.ΚΛΙΚ
  •  Λύσε το πρόβλημα.ΚΛΙΚ

ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ-ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ(ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΛΙΚ)

     Δημιουργία κλάσματος
 
Κλικ για εκτέλεση


 

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ


Ερυθρόδερμοι-Ινδιάνοι της Αμερικής.Ηταν 562 φυλές!!!!

 
Εσκιμώοι


                                             Λάπωνες                                                    

Σαάμι
                                          Μαορί                                     


 Αβορίγινες

Βεδουίνοι


Πυγμαίοι


Μασάι

Τουαρέγκ

Μπαντού